17.4.17

Μετά την Ανάσταση αρχίζει ......η σταύρωση από την εφορία

Το «λογαριασμό» των φόρων της 1ης αξιολόγησης, θα βρουν μπροστά τους οι πολίτες επιστρέφοντας από την πασχαλινή ανάπαυλα.
 
Πρόκειται για αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα εκκαθαριστικά του 2017. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά θα είναι μεγάλες για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια καθώς και για τους μισθωτούς οι οποίοι το 2016 είχαν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Απώλειες όμως θα καταγράψουν και οι χαμηλόμισθοι από την πρώτη, μικρή σχετικά, μείωση του αφορολόγητου ορίου που «κλείδωσε» το 2016.
Ιδιαίτερα κατατοπιστική για τις νέες επιβαρύνσεις ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες το Οικονομικό Επιμελητήριο όπου έγινε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου φορολογικού τοπίου.
ΜΕΤΡΗΣΤΕ...
Ειδικότερα, οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του έτους 2016, θα υπολογιστούν ως εξής:
1. Τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των λοιπών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθούν με την νέα φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο, που ξεκινά με συντελεστή 22% και φθάνει για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Το προηγούμενο έτος τα εισοδήματα μέχρι 50.000 φορολογήθηκαν με συντελεστή 26% και άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 33%.
2. Τα κέρδη των νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.) θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% και κατά την διανομή τους θα φορολογηθούν με επιπλέον ποσοστό φόρου 15% επί των καταβληθέντων μερισμάτων.
3. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν όπως και οι μισθωτοί με το αφορολόγητο βάση κλίμακας σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όπου τα αγροτικά εισοδήματα φορολογήθηκαν με συντελεστή 13%. Όσοι όμως φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τα αγροτικά τους εισοδήματα θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ βάσει της κλίμακας που ξεκινάει από τον συντελεστή 22%.
4. Τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων (ενοίκια) θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.
5. Τέλος, το σύνολο των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από ενοίκια, από μερίσματα κ.λπ. είτε είναι φορολογημένα, είτε αφορολόγητα, πραγματικά ή τεκμαρτά, κατά το τμήμα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν επί πλέον με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης βάσει κλίμακας με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φθάνουν στο 10% για εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ.
Οπως είναι φυσικό, η επιδρομή αυτή θα σφίξει περισσότερο τα πράγματα στην κοινωνία και θα ανατροφοδοτήσουν την κρίση, στο πλαίσιο του γνωστού φαύλου κύκλου. Μοιραία, θα ανάψουν πολιτικές εστίες, ίσως και πριν το φθινόπωρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου