8.4.17

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Η εβδομάδα των «παθών» για τα νοικοκυριά

Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των πολιτών δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά – πολλά το φετινό Πάσχα

Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα –προς το χειρότερο βέβαια- οικονομικά δεδομένα αναγκάζουν την πλειοψηφία να προσαρμόζεται… ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εορταστικών περιόδων.
Μάλιστα, παραμονές εορτών, που οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις είναι περισσότερες, εκ των πραγμάτων ο προϋπολογισμός «εκτροχιάζεται», αφού το κόστος του οβελία και του οικογενειακού τραπεζιού εδώ και αρκετά χρόνια είναι δυσβάστακτο, όσο και αν οι τιμές στην αγορά θεωρούνται και είναι «προσεγγίσιμες».

Φέτος, προ των πυλών του Πάσχα και οι δυσκολίες ήδη άρχισαν να φαίνονται στην τσέπη του καθενός, με αποτέλεσμα οι περικοπές να αυξάνονται συνεχώς, σε σημείο μάλιστα που αγγίζουν και τα πατροπαράδοτα έθιμα!

Συνεπώς για πολλούς συμπολίτες μας τα πράγματα  θα είναι πολύ δύσκολα.
Ωστόσο, εφόσον υπάρχουν ακόμα κάποιες μέρες μέχρι το Πάσχα, πολλοί είναι αισιόδοξοι και υποστηρικτές της ρήσης «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», κάτι που θεωρείται  μαγική συνταγή για τη ζωή και την καλή ψυχολογία, η οποία είναι βασικό στοιχείο για να ανταποκριθεί ο καθένας στις προκλήσεις, τις υποχρεώσεις και τα «θέλω» της ζωής.

Σίγουρα ο κόσμος θα είναι πολύ μαζεμένος. Δεν θα έχει να δώσει τα ίδια χρήματα σε σχέση με άλλες χρονιές και έτσι ο καθένας θα περάσει όπως μπορεί.
Τα έθιμα όμως, παρά την κρίση, οι περισσότεροι θα τα διατηρήσουν, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή

Tα έθιμα στην Μεσσηνία  θα τηρηθούν όπως πάντα παρά την κρίση.
Όμως, όσο τα χρόνια περνούν οι μεταβολές  είναι αρκετές.
Τα έθιμα ατονούν και βαίνουν προς το χειρότερο.
Από την άλλη υπάρχει η άποψη πως  «ο κόσμος είναι στο μαύρο του το χάλι. Όλοι χρωστάνε και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Τα έθιμα από πολλούς θα διατηρηθούν, αλλά η κρίση είναι κρίση και αποτέλεσμα αυτής είναι εδώ και χρόνια, όπως θα είναι και φέτος, να υπάρχει κόσμος που δεν θα έχει ούτε ένα κομμάτι κρέας στο Πασχαλιάτικο τραπέζι .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου