13.4.17

"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" !!! ΣΑΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Φέτος στην πόλη της Μεσσήνης υπάρχουν πέντε μπουλούκια που ετοιμάζουν τις σαΐτες τους και δύο μπουλούκια στην περιοχή της Εύας.

   Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη της Μεσσήνης έχουμε τα μπουλούκια:

 «ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ» με Καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΙ» με Καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ» με Καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το Μπουλούκι του  Σταύρου  Φαρμάκη και  «ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ» με Καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη.

Στην Τ.Κ. Εύας, έχουμε τα μπουλούκια του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου.
Σημειώνεται, ότι στην Τ.Κ. Εύας το έθιμο συνοδεύεται από το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα».

   Το έθιμο σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προήλθε από την χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.

   Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση του Σαϊτοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα στην Μεσσήνη, στα Μπεζεστένια στις 7.00 το απόγευμα και στην Τ.Κ. Εύας την Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού στις 6.30 το απόγευμα. 
Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο Σαϊτοπόλεμος στο Δήμο Μεσσήνης.  Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821, το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα  στην πόλη της Μεσσήνης και στην Τοπική Κοινότητα Εύας τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου