«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

28.5.17

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ !!!Μισθοί "πείνας" με μεροκάματα των 15 ευρώ…

Μεσαίωνας συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά εργασίας, με μισό εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους με πλήρη ωράρια που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αλλά και μισθούς πείνας που καταβάλλονται με καθυστέρηση έως και 15 μήνες.
Συνθήκες οι οποίες επικρατούν τόσο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, όσο και στο άλλοτε "δυνατό χαρτί" της οικονομίας... την οικοδομή!
Άνθρωποι που έχουν δουλειά δυστυχώς δεν μπορούν να ζήσουν και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, διότι είτε πληρώνονται έναντι και με μεγάλες καθυστερήσεις, είτε αμείβονται με μισθούς πείνας, ακόμη και της τάξης των... 200 ευρώ.
Και φυσικά τη σήμερον ημέρα ούτε με... τρεις φορές τόσα δεν μπορείς να επιβιώσεις... πόσω μάλλον αν έχεις και οικογένεια, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τα πράγματα να χειροτερεύουν μετά και το μνημόνιο-plus!
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αγορά εργασίας, έχοντας πλήρως απορρυθμιστεί, προσφέρει μισθούς "πείνας" και υπάρχουν άνεργοι που αποδέχονται δουλειές του ποδαριού με ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης των Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθ. Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορος Παντείου Πανεπιστημίου), η μερική απασχόληση αποτελεί, κατά το 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων. Η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα).
Πανελλαδικά, περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.
Για περίπου 900.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η καταβολή του μισθού γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες, και αυτό ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά. Σε ποσοστό, τέλος, 38% εργαζόμενοι έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου