19.5.17

Βόμβα Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας μου είπε: «Να φοβάσαι ένα νέο Γουδί »


Βόμβα Βαρουφάκη: Ο Τσίπρας μου είπε: «Να φοβάσαι ένα νέο Γουδή»

Ο Αλέξης Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2015, μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή”, δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο VICE Greece.
“Το θεώρησα μια μορφή απειλής, μια μορφή προτροπής να φοβηθώ για να συμπαραταχτώ στην απόφαση του να συνθηκολογήσει. Δεν το πίστεψα ποτέ το νέο Γουδή”, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:
“Τους παρακαλώ χρόνια τώρα, από τον Ιούλιο του 2015 να το στήσουν επιτέλους, είτε ειδικό δικαστήριο, είτε ειδικό στρατοδικείο για να θυμηθούμε τα παλιά, είτε ειδικό θέατρο και ειδική φαρσοκωμωδία… εγώ θα πάω με τα στοιχεία μου ας έρθουν και εκείνοι με τα δικά τους στοιχεία”.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ακόμα ότι είπε στον πρωθυπουργό “να μην κάνει δημοψήφισμα αν είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει”.
“Έβλεπα ότι ήθελε να συνθηκολογήσει, ήταν πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος… του είχα πει ότι βλέπω πως πας για συνθηκολόγηση, ξέρεις ότι διαφωνώ. Αν όμως αποφασίσεις τον δρόμο της συνθηκολόγησης μην βγάλεις στο δρόμο τον κόσμο μας, μην τους ενεργοποιήσεις με δημοψήφισμα συγκρουσιακά απέναντι στην τρόικα με στόχο να χάσουμε για να συνθηκολογήσεις. Μάλιστα, του είχα ετοιμάσει έναν λόγο, ένα πρόπλασμα λόγου… Εγώ δεν προτείνω να το κάνεις, προτείνω να κάνεις αυτό που είχαμε υποσχεθεί ο ένας στον άλλο στην αρχή αλλά αν είναι να παραβείς αυτή τη συμφωνία και να συνθηκολογήσεις κάν’το έτσι, κάνε ένα διάγγελμα. Και δεν ήθελε να το κάνει, μου λέει ότι εγώ δεν μπορώ να πω στον κόσμο ότι συνθηκολογώ”.
Ο πρώην υπουργός σημειώνει εξάλλου ότι έχει να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα “από τον Ιούλιο του 2015”, ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. “Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην τρόικα εσωτερικού.  Του ΠΑΣΟΚ του πήρε 20 χρόνια να “πασοκοποιηθεί”. Ο Σύριζα σε μερικές εβδομάδες, κατάφερε να πάει από το “έγινε πραξικόπημα και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, καλύτερα να πέσουμε να έρθει ο Σαμαράς να τα εφαρμόσει”, στην εκλογίκευση του μνημονίου. Είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα”.
Συνέντευξη
Η χώρα έχει ανάγκη από συναίνεση, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας πως ο μόνος δρόμος είναι η ρήξη με τους δανειστές.
Αναφερθείς στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και στη δήλωση του πρωθυπουργού για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος, σχολίασε: «Χθες, το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσποιήθηκαν ότι συμφωνούν με αυτά που ψήφισαν, και της αντιπολίτευσης ότι διαφωνούσαν με μέτρα που θα είχαν ψηφίσει εάν ήταν κυβέρνηση». Για τα αντίμετρα, σημείωσε: «Πρόκειται για ύβρη κατά της λογικής... Η επίτευξη των φαιδρών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, το 2019 κ.ο.κ τελικώς θα συνθλίψουν τον ιδιωτικό τομέα».
Πρόσθεσε: «Πόσες φορές πρέπει να ζήσουμε την ίδια φαρσοκωμωδία ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση... Το κούρεμα είναι νομοτελειακά δεδομένο. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει θεραπευτικά ή μετά τον θάνατο του ασθενούς».
Σχετικά με την αντιπαράθεση ΔΝΤ - Βερολίνου, ο συνιδρυτής του DiEM25 τόνισε πως «το Ταμείο θέλει περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, θέλει τη συρρίκνωση της χώρας και πληθυσμιακά αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά ακριβώς επειδή είναι πραγματιστές αντιλαμβάνονται πως αν ερημωθεί η χώρα, δεν θα αποπληρώσει και γι αυτό ζητούν κούρεμα του χρέους άμεσα. Το Βερολίνο από την άλλη, επειδή έχει και εκλογικές αναμετρήσεις στο μυαλό του, ζητά επίσης την ερήμωση της χώρας, αλλά σταδιακά». Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αποδεχτούμε και οφείλουμε να πάμε σε ρήξη με τους δανειστές».
Υπογράμμισε πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, όπως αυτές που βιώνει η χώρα επί επτά συναπτά έτη, οφείλει να καταλήξουν σε συναίνεση σε τρεις βασικούς άξονες: «την αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημοσίων, τη δραστική μείωση όλων φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους οικονομικής δραστηριότητας και στον τερματισμό των αυτοτροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων και μισθών».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις επτά τομές που χρειάζεται η χώρα να υλοποιήσει, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη:
1.    Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000.
2.    Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη.
3.    Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ.
4.    Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών, που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμισης της φτώχειας.
5.    Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με  μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.
6.    Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυντικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
7.    Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς, οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ & για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές.
«Η κρίση είναι τόσο βαθιά που δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να υπάρξει εθνική συναίνεση πάνω σε μια τέτοια λύση. Το πρόβλημα, ο σπόρος της διχόνοιας, είναι αλλού: όποια κυβέρνηση κι αν προσέλθει στο Eurogroup με λογικές προτάσεις θα έρθει αντιμέτωπη με το γνωστό τείχος της άρνησης των δανειστών. Καμία λελογισμένη πρόταση οικονομικής πολιτικής δεν θα έχει την οποιαδήποτε τύχη εφόσον θέτει ως προϋπόθεση εφαρμογής της την πρότερη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου