5.5.17

ΤΡΙΦΥΛΙΑ - ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΑΠΟΛΥΤΑ πετυχημένες ήταν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων από σχολεία της Κυπαρισσίας και το Δωρίου στα πλαίσια της ημέρας Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου της πόλης, όπου ξεχώρισε η εξωστρέφεια της μαθητικής κοινότητας από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας., το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και το Γυμνάσιο Δωρίου.
Το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρουσίασε τις δράσεις : «Στα βήματα του πολιτισμού και της ιστορίας των Ιωαννίνων» (Πολιτιστικών θεμάτων) με Συντονίστριες καθηγήτριες Βασιλική Κάρμη, Γεωργία Πανταζοπούλου, Παναγιώτα Τζαβέλλα, Σοφία Αυγουστίνου, Βασιλική Ξένου. 
Την ενότητα: «Μοναστήρια της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην ιστορία» (Πολιτιστικών θεμάτων) με Συντονιστές καθηγητές Βασιλική Ξένου, Σωτήρης Καρούμπαλης, Γιώργος Φωτεινόπουλος, Δέσποινα Θεοδοσάκη, Φραγκίσκα Ζάρπα,  «Γνωρίζω τους λαούς της Ευρώπης» (Πολιτιστικών θεμάτων) με Συντονιστές καθηγητές Αθηνά Δρεκόλια, Μαρίκα Καραμπά, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Παναγόπουλος, Παναγιώτα Τζαβέλλα και το εξαιρετικό πρόγραμμα «Επαγγέλματα στην περίοδο της κρίσης» (Αγωγής σταδιοδρομίας). με Συντονιστές καθηγητές Γιώργος Τσάλτας, Αλεξάνδρα Γκότση, Αναστασία Μπακολιά, Γιάννης Μητσιάνης. 
Το Γυμνάσιο Δωρίου παρουσίασε την θεματική ενότητα: «Μεσσηνία: Μυθολογία και φυσικό περιβάλλον» (Περιβαλλοντικής αγωγής). Συντονιστές καθηγητές π. Ευάγγελος Σίμος, Δήμητρα Χαντζή, Γεωργία Φατούρου.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ξεχωριστές οι δράσεις από  2ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Μεσσηνίας του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας με θέμα: «Παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδας» (Πολιτιστικών θεμάτων) και Συντονιστές καθηγητές Βασιλική Αργυροπούλου, Γιώργος Παπασταθόπουλος, Κ. Αρβανίτη καθώς και το δεύτερο πρόγραμμα απ΄οτο 2ο Ε.Κ. Μεσσηνίας του ΕΠΑΛ: «Δημιουργούμε ένα σχολείο πιο ελκυστικό» (Πολιτιστικών θεμάτων) με Συντονιστές καθηγητές Γιώργος Παπασταθόπουλος, Βασιλική Αργυροπούλου. 
Στο τέλος το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρουσίασε για 6η φορά: «Δράσεις φιλαναγνωσίας» (Πολιτιστικών θεμάτων) με Συντονιστές καθηγητές Δέσποινα Θεοδοσάκη, Γιώργος Τσάλτας, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, καθώς η δράση αυτή εκτός από την Δανειστική βιβλιοθήκη έχει αποσπάσει βραβεία φέτος.
ΟΤΑΝ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ
Για τις δράσεις του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας οι καθηγήτριες Βάσω Αργυροπούλου και Κ. Αρβανίτη τόνισαν ότι ο σκοπός των 2 προγραμμάτων για την ελληνική δημοτική παράδοση και την ενότητα για ένα πιο ελκυστικό σχολείο με περιβαλλοντικές δράσεις από μαθητές, ήταν να αναδειχθεί η διατήρηση της ελληνικής δημοτικής παράδοσης μέσω των παραδοσιακών χορών, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα αφορά δράσεις εξωραισμού με τους μαθητές να αναλαμβάνουν δράσεις αναβάθμισης αισθητικού περιεχομένου, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα έχουμε την αμέριστη αρωγή του Δήμου. Οι δύο ενότητες χειροκροτήθηκαν αποτελώντας ένα κίνητρο για τα παιδιά να ασχοληθούν με το σχολείο τους.
Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων του Νομού κ. Γιάννης Σόλαρης δήλωσε ικανοποιημένος από την παρουσίαση των δράσεων δίνοντας συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες με τους εκπαιδευτικούς, προσθέτοντας ότι σε καιρούς κρίσης μετρά η πνευματική καλλιέργεια των μαθητών στη τέχνη και το πολιτισμό δημιουργώντας εξωστρέφεια για να έχουν δύναμη στην ζωή τους...
Τις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος με τον υποδιευθυντή κ. Σωτήρη Καρούμπαλη, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας κ. Δημήτρης Δράκος, εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου στον άψογο χώρο του αμφιθεάτρου Γυμνασίου Κυπαρισσίας που προσφέρεται για τέτοιες εκδηλώσεις. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                     ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΑΡΔΑΜ- ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ...
ΧΕΡΙΑ ψηλά αναφέρει το γνωστό λαικό τραγούδι, αλλά όπως φαίνεται στο Δ.Σ. Τριφυλίας στο Προεδρείο δεν υπολογίζουν και την..μούγκα στη στρούγκα! Εκτός των άλλων βέβαια έχουμε και τα περίφημα σαρδάμ αφού καμιά φορά δημοτικοί σύμβουλοι δεν αξιοποιούν την ελληνική γλώσσα.
Το πρώτο πολιτικό επεισόδιο καταγράφηκε από την κριτική του κ. Ζ. Κανελλόπουλου. Το δεύτερο από την στάση που τήρησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας όταν ήταν σε εξέλιξη επίκαιρη ερώτηση, όταν ζήτησε παρέμβαση κοντά στις τοποθετήσεις η πρώην Αντιδήμαρχος κα Μαρία Πανουσιοπούλου. Ήταν η ώρα για το τουριστικό των Γαργαλιάνων και την περίφημη μελέτη, αλλά και τα 50 έτη παραχώρησης. Αλλά ο λόγος δεν παραχωρήθηκε στην πρώην Αντιδήμαρχο, η οποία όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας δεν σήκωσε το χέρι της. Οπότε ουσιαστικά ήταν παρών απέχοντας από την ψηφοφορία. Να μην αναφέρουμε φυσικά και άλλα ευτράπελα που χρήζουν απομαγνητοφώνησης...
Το άλλο θέμα στο τελευταίο Δ.Σ Τριφυλίας ήταν τα σαρδάμ...Κι όπως διαβάστηκε και ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο "ούρμπαν ντάουνχιλ τάουν μπάικα....","......λεφτά για την ανάπλαση της Άνω πόλης δεν υπάρχουν..". Οπότε ας διεξαχθούν ορισμένα φροντιστήρια Αγγλικών,(όχι τίποτε άλλο πάμε και σε εκθέσεις τουρισμού)...ή μάλλον και Ελληνικών...μετά το απίστευτο από σύμβουλο" οι παρούσοι και οι παρούσες....".....και το "ευχαριστούμε κυρία αντιδήμαρχος "...Άντε και σε ανώτερα. Στο τέλος θα ξεχάσουμε και τα Ελληνικά που γνωρίζουμε...
ΓΙΑΝ. ΜΠ.

                               ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ..ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ελπίζουμε μόνιμα μετά από συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας και την έγγραφη παράκληση της ΓΑΙΟΣΕ με την αρωγή των αστυνομικών δυνάμεων, ο χώρος του ΟΣΕ Κυπαρισσίας οι χώροι των εγκαταλειμμένων οικίσκων από οικονομικούς μετανάστες Ρουμανικής καταγωγής κυρίως αλλά και εξωραισμός του χώρου από απορρίμματα και πεταμένα υλικά.
Να τονιστεί ότι έγινε έλεγχος νομιμότητα εγγράφων των οικονομικών μεταναστών στις αρμόδιες αρχές καθώς είναι ελεύθεροι και ως γνωστόν είχαν εγκατασταθεί στο χώρο καθώς δεν είχαν μόνιμο χώρο διαμονής. Τα συνεργεία του Δήμου πάντως με μηχανήματα καθάρισαν τον χώρο, τους οικίσκους αλλά και την περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον, παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας ενώ το θέμα είχε αναδείξει στο τελευταίο Δ.Σ. ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος δίνοντας όμως και την ανθρώπινη διάσταση της κατάστασης που ως γνωστό είχε προκαλέσει έγγραφες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος είχε αναφέρει ότι «Έχουμε το χώρο του ΟΣΕ, μόλις 20 μέτρα από την πλατεία Κυπαρισσίας. Είναι ένας χώρος που θα μπορούσε να γίνει, με έξυπνες δράσεις, χώρος – πάρκο του ΟΣΕ, χώρος – παιδότοπος και παιδικών χαρών, είδατε την άθλια κατάσταση που βρίσκεται αυτή (σ.σ. η παιδική χαρά) και χώρος για παρκινγκ άνω των 250 αυτοκινήτων, με φωτισμό, θέσεις, παγκάκια, που θα μπορεί να γίνει και χώρος αναψυχής για όλους τους ανθρώπους. Μια μικρή πλατεία. Να σπάσει η μάντρα στη νότια πλευρά και να έχει είσοδο - έξοδο. Θα μπορούσαν να μπουν τόσα πράγματα εκεί. Δυστυχώς, ο χώρος του ΟΣΕ έχει εγκαταλειφθεί. Έχει γίνει χώρος ανεξέλεγκτος μες στο κέντρο της πόλης… Η αισθητική του, η καθαριότητα, είναι μια υγειονομική βόμβα μες στο κέντρο της πόλης. Δε θέλω να καταγγείλω μειονότητες. Ανθρώπους φουκαράδες σε άθλια οικονομική κατάσταση. Αλλά δεν είναι χώρος να γίνεται εκεί, Ρομά από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, να απλώνουν τα ρούχα τους και να φαίνονται μες στην κεντρική πλατεία και την πόλη. Κάτι πρέπει να γίνει. Είναι θέμα υγείας, ασφάλειας, αλλά και αισθητικής». 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου