19.5.17

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Του: Αντώνη. Α. Αντωνόπουλου
 
Στην Νέα Σμύρνη πρωτοπήγα αμούστακο παιδί πολύ πριν γίνω δημοσιογράφος, για να δώ τότε την μεγάλη ομάδα της εποχής του Πανιωνίου εστιάζοντας στο συμπατριώτη μου σέντερ-φορ Μήτσο Μαυρίκη ,με Εμβολιάδη, Μωραιτέλη ,Νόνι Λίμα ,Χαλκίδη, Παθιακάκη, Σάϊπα ,Αναστόπουλο .
-Θυμάμαι τον αείμνηστο Πάνο Μάρκοβιτς προπονητή στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1979 με 3-1 επί της ΑΕΚ , με τα γκολ του Αναστό ,του Νόνι(Λίμα) και του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη.
-Θυμάμαι φυσικά και το δεύτερο κύπελλο που πήγε στη πλατεία με το γκολ του Ναλιτζή επί του Παναθηναίκού.
-Θυμάμαι και τον τραπεζικό υπάλληλο επίσης αείμνηστο Μιχάλη Σταματελάτο που είχα συναντήσει στις φυλακές Κορυδαλλού που εξέτιε την ποινή του λίγο πριν πεθάνει ,που είχε διατελέσει πρόεδρος  και μου μίλαγε με λατρεία για τον Ιστορικό.
-Θυμάμαι τον Πανιώνιο του Μοβσεσιάν, τον Πανιώνιο του Μπέου, τον Πανιώνιο του Τσακίρη.
-Θυμάμαι την αγωνία και τον αγώνα του αείμνηστου παράγοντα Κώστα Τσολακάκη για να ενταχθεί ο Πανιώνιος σε ευεργετικό νόμο.
-Θυμάμαι πριν από χρόνια ποδοσφαιριστή που μου έλεγε ότι πηγαίνει για προπόνηση με ένα σάντουιτς ξεχνώντας το χρώμα του χρήματος.
-Θυμάμαι πολλά  μέσα από την δουλεία και τον χρόνο που πέρασε ο Πανιώνιος.
-Θυμάμαι την αγωνία του Μπούκη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του πριν από κάθε αγώνα και κάθε φορά που τον αντίκριζα στην είσοδο των επισήμων του γηπέδου.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να θυμηθώ από την εποχή του Βέλγου Ουρμπεν Μπραμς από προπονητές η από παίκτες και παικταράδες που ανέδειξε η έκαναν όνομα στην πλατεία. Γιατί δεν θα ήθελα να αδικήσω τόσους πολλούς και μεγάλους.
Ο Πανιώνιος λοιπόν των δύο Κυπέλλων Ελλάδος και ένα βαλκανικό κύπελλο το 1971,και με τις οκτώ εξόδους στην Ευρώπη με καλύτερη πορεία αυτή της περιόδου 1998-99 που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπελλούχων βάζει και πάλι το ευρωπαϊκό του κοστούμι.
-Ο Πανιώνιος παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο όπως με τον Μαρίνο Ουζουνίδη ακόμη καλύτερα με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα αγωνιστεί σίγουρα στο Europa league.
Ο Πανιώνιος που χρεωμένος κατάφερε να ξεχρεώσει να πάρει αδειοδότηση ,α να νοικοκυρευτεί και να βγει στην Ευρώπη.
Μια παρέα φίλων και συνεργατών κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ομάδα μοντέλο που συνεχίζει την παράδοση που έχει εδώ και δεκαετίες ο ιστορικός. Να δίνει ευκαιρίες σε νέα και ταλαντούχα παιδιά να κάνουν όνομα με την ιστορική του φανέλα και να τους  ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερες ομάδες.
-Άνθρωποι όπως ο Ζαμάνης, ο Δάρας, ο Μανίκας ,ο Μπούκης συνεργάστηκαν πήραν τα ρίσκα τους και μάθαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Τσουλή, τον Ρισβάνη που δεν «έκανε» για τον Παναθηναϊκό, τον Ανσαριφάρντ πέρυσι και τον Μασούντ φέτος, τον Μασούρα, τον Καθάριο, τον Βερντιάνο Βλάχο, τον Οικονόμου και όλα τα άλλα παιδιά. Χατζηισαϊας, Αργυρόπουλος, Μπακασέτας, Διούδης ,Μητρόπουλος .
Είχα την ευκαιρία και πέρυσι με τον Ουζουνίδη στο πάγκο και φέτος με τον Μιλόγεβιτς να μεταδώσω αρκετά παιχνίδια του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη αλλά και σε εκτός έδρας παιχνίδια.
Αυτό που έβγαινε από την ομάδα του Πανιωνίου ήταν πίστη και θέληση για να επιτευχτεί ο στόχος. Και αυτή η αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη επιθυμία διοίκησης ,φιλάθλων ,τεχνικού επιτελείου και όλων όσων εμπλέκονται στην ομάδα με οποιοδήποτε ρόλο την έβλεπες να μετουσιώνεται σε απίστευτη ενέργεια από τους ποδοσφαιριστές του Ιστορικού.
-Έβλεπες μέχρι και παιδιά που είναι «κορίτσια» στο χαρακτήρα να μεταμορφώνονται σε αδίστακτους κίλλερ μέσα στο γήπεδο και να τρώνε …σίδερα μέχρι να φτάσουν στην νίκη .
15 Νίκες,7 Ισοπαλίες,8 ήττες και 5η θέση με 52 βαθμούς.
Από την εποχή του Μπουμπένκο και του Λίνεν στην εποχή του Ουζουνίδη και του Μιλόγεβιτς.
Διπλό και νίκη επί του Παναιτωλικού μέσα στο Αγρίνιο, διπλό μέσα στα πηγάδια επί της Ξάνθης, διπλό μέσα στο Καυταντζόγλειο επί του Ηρακλή, διπλό στη Λειβαδειά ,διπλό στο Περιστέρι, διπλό στο «Καραϊσκάκης»
-Και λες τώρα εντάξει δεύτερη συνεχόμενη σεζόν καλά ήταν. Βγήκε Ευρώπη ,τακτοποίησε τις εκκρεμότητες του πούλησε και τη μισή ομάδα και πάλι …εφτάψυχος είναι.
Μέχρι εδώ όχι απλά καλά είναι αλλά ούτε και ο ποιο τρελός «Πάνθηρας» δεν θα το πίστευε.
Λες λοιπόν αν δεν ζεις την καθημερινότητα και δεν γνωρίζεις αυτά που βλέπουν οι άλλοι είτε στην προπόνηση ,είτε αυτά που ακούν στις συζητήσεις.
Τι να κάνει ο Πανιώνιος στα πλέι-οφ ,αγγαρεία θα κάνει. Και η ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό την πρώτη αγωνιστική μπορεί να σε κάνει να πίστεψες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.
Και έρχεται το βροχερό και παγωμένο απόγευμα του ΟΑΚΑ που ο Πανιώνιος πηγαίνει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ που έκανε διπλό στην Τούμπα.
Και εκεί που περιμένουν να χαλάσει από τα αποδυτήρια με κατεβασμένα χέρια ο Πανιώνιος πετυχαίνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό και με τον Γεσίλ από μπαλιά που πήρε από τον Μασούντ παγώνει ακόμη περισσότερο τους πάντες στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.
Και προσπαθεί από εδώ η ΑΕΚ ,προσπαθεί από εκεί και σκοντάφτει 85΄σε …Σινικό τοίχος.
Όταν βλέπεις τον Σιώπη να διεκδικεί κεφαλιά από τον… Αλμέιδα τότε μπορείς να πεις ότι τα έχεις δει όλα ,αλλά και μπορείς να τα περιμένεις όλα από τον Πανιώνιο.
Περνούσε η ώρα και περίμενα να συμβεί το αυτονόητο. Να έρθει η κούραση και να κουραστεί το μυαλό για να γίνει το λάθος. Κάτι τέτοιο πίστευε και ο Χιμένεθ αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση είδε τους παίκτες του Πανιωνίου να υπερασπίζονται την πολύ σπουδαία νίκη τους ως καμικάζι .
Ο Πανιώνιος πέτυχε διπλό επί της ΑΕΚ και έβαλε υποθήκη για να κουνήσει σεντόνι στην πλατεία .
Εκτός και αν βρεθούν τίποτα Κομίνηδες που θα κάνουν είτε την πλατεία ροντέο ,είτε για μια ακόμη φόρα θα διασύρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνώς όπως έκαναν με τις εικόνες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Όπως και να έχει και ότι και να γίνει όσοι σκέπτονται με υγεία και αγαπούν το ποδόσφαιρο οφείλουν να εκφράσουν τον σεβασμό και να χειροκροτήσουν τα παιδιά του πανιωνίου αλλά και όλους όσους συνέβαλαν ο Ιστορικός να γίνει η ποδοσφαιρική διαφήμιση και η ελπίδα για το λαοφιλές σπορ της χώρας μας.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Γιαννιώτης, Βλάχος (57’ Γκιοατά), Οικονόμου, Ρισβάνης, Τασουλής, Κόρμπος, Σιώπης, Μπεν (88’ Ταπόκο), Μασούντ, Μασούρας, Γεσίλ (76’ Λάμπρου)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου