15.5.17

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το διήμερο 10 & 11 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά στην περιοχή της Τριφυλίας- ενημέρωση των γονέων για τα οφέλη από τη φοίτηση νηπίων και προνηπίων στο Νηπιαγωγείο. 
Ήταν συνδιοργάνωση της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής της 27ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Σαραντοπούλου Στυλιανής, και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας.
Η κάθε ενημέρωση περιλάμβανε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος υπήρχε παρουσίαση  (PowerPoint) που ετοίμασαν οι τρεις νηπιαγωγοί – μέλη του Δ.Σ.( Στυλιανού Δέσποινα, Τεριζάκη Γαριφαλιά, Χονδρογιάννη Μαρία). Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε την εισήγηση της Σχολικής Συμβούλου σχετικά με το θεσμό του Νηπιαγωγείου και το τρίτο τη συζήτηση ανάμεσα στην κ. Σαραντοπούλου, στους γονείς, νηπιαγωγούς και  λοιπούς παρισταμένους.
Φάνηκε πολύ έντονα το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει σε σχόλιο της η κα Δέσποινα Στυλιανού, των γονέων να μάθουν τι περιλαμβάνει η φοίτηση στο νηπιαγωγείο, ποιοι είναι
οι στόχοι του, το νομοθετικό και επιστημονικό του πλαίσιο. Επετεύχθη η «ζύμωση» (όπως τόνισε η Σχολική Σύμβουλος) ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και ενδιαφερομένους εν γένει.
Θέλουμε, τέλος, να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους που μας παραχώρησαν την αίθουσα της Μπρισκείου Βιβλιοθήκης στους Γαργαλιάνους, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και την αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κυπαρισσίας.
Το οικοδόμημα που λέγεται εκπαίδευση είναι έργο πνοής, έργο ζωής. Το λιθαράκι που θέλουμε να βάλουμε με την προσπάθεια αυτή είναι έργο αγάπης, καταλήγει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η κα Στυλιανού για την άρτια εκπαιδευτική διοργάνωση. 
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
                                         
ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ
 
Ο Δήμος Τριφυλίας για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στην έκθεση Πολιτισμού, Τουρισμού και Γαστρονομίας «Ελλάδος Γεύση» που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου από τις 18 έως 21 Μαΐου 2017, με δικό του περίπτερο 100 τ.μ. και τη συμμετοχή Τριφύλιων παραγωγών και επαγγελματιών.
Ο Δήμος θα επιχειρήσει  να προβάλει τις φυσικές του ομορφιές, την παραγωγική του φυσιογνωμία με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά του προϊόντα, την πολιτιστική του δράση και να καταφέρει να μπει στη λίστα επιλογής ταξιδιωτικών προορισμών για επισκέπτες και τουρίστες.
Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργεί «Ελληνικό Παντοπωλείο». Σεφ θα μαγειρέψει και οι επισκέπτες θα απολαύσουν τοπικά πιάτα και παραδοσιακά αποστάγματα.
Τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα» ένωσαν την ικανότητά τους, το κέφι τους και την αγάπη τους για το τόπο και θα παρουσιάσουν την ημέρα των εγκαινίων, 18 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ., ελληνικούς Μεσσηνιακούς χορούς σε συνδυασμό με θεατρικό δρώμενο, με θέμα το ευλογημένο προϊόν του τόπου μας την ελιά. Το Σάββατο, 20 Μαΐου ώρα 7.00 έως 8.00 μ.μ. θα μαγειρέψουν διακεκριμένοι σεφ με πρώτες ύλες από τον τόπο και θα κεράσουν τους επισκέπτες μας παραδοσιακές γεύσεις και αποστάγματα. Η μετακίνηση 2 υπαλλήλων του Δήμου και αιρετών εκτός από το κόστος συμμετοχής στην έκθεση θα κοστίσει 940 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση 87/2017 της οικονομικής επιτροπής. Η συμμετοχή στην έκθεση ανέρχεται σε 17.051 ευρώ σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου με αριθμό 2017/8541.
                   
ΘΕΡΙΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
 
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) συνεχίζει και το φετινό καλοκαίρι τη διοργάνωση θεματικών σχολείων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στα σχολεία θα παρουσιασθούν προηγμένες έννοιες της Φυσικής από τον μακρόκοσμο και τον μακρόκοσμο, θέματα επιστημονικής-μαθηματικής-μηχανικής εκπαίδευσης (STEM), αστρονομίας, νανοτεχνολογίας, κβαντικών εφαρμογών, σχέσεων επιστήμης-πολιτισμού κα.
Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιηθούν τα εξής θερινά σχολεία:
- 26-30 Ιουνίου στην Ερέτρια, σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» (Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο και το σύμπαν).
- 26-30 Ιουνίου στα Γιαννιτσά (Προηγμένες έννοιες της Φυσικής).
- 19-23 Ιουνίου και 26-30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (Φυσική-STEM).
- 26-30 Ιουνίου στη Βαρυμπόμπη, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και τη Σχολή Ικάρων (Φυσική εν πτήσει).
- 21-26 Ιουνίου στην Αρχαία Επίδαυρο (Επιστήμη και Πολιτισμός).
- 3-7 Ιουλίου στην Κάλυμνο (Προηγμένες έννοιες της Φυσικής).
- 24-28 Ιουλίου στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (Επιστήμη και Πολιτισμός).
- 24-28 Ιουλίου στον Πάνορμο Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Νανοτεχνολογία και Κβαντικές εφαρμογές).
- 25-29 Αυγούστου στην Ιστιαία Εύβοιας (Περιήγηση στα μονοπάτια της Φυσικής).
- 25-29 Αυγούστου στην Αίγινα (Προηγμένες έννοιες της Φυσικής).
- 25-29 Αυγούστου στην Κυπαρισσία (Επιστήμη και Πολιτισμός).
- 28 Αυγούστου -1 Σεπτεμβρίου στον Αγιόκαμπο Λάρισας (Προηγμένες έννοιες της Φυσικής).
- 1-5 Σεπτεμβρίου στη Λευκάδα, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Οι μαθητές μελετούν τους σεισμούς).
Η ΕΕΦ έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία από το 2007 έως το 2016, 65 Θερινά Σχολεία, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων. Τα σχολεία συνοδεύονται από μια σειρά πειραμάτων που σκοπό έχουν να εισάγουν τον μαθητή στην πειραματική μέθοδο απόκτησης και ελέγχου της γνώσης. Στο Δ.Σ. της Ένωσης σημειωτέον βρίσκεται ο Τριφύλιος κ. Π. Φιλντίσης που συνεργάζεται με την ιστοσελίδα μας.
Το πρόγραμμα κάθε Σχολείου αποτελείται από δύο διαλέξεις καθημερινά (10.00 - 11.30 και 12.00 - 13.30) και από πειραματικές δραστηριότητες (19.30 - 21.00).
Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι βαθμός προαγωγής μεγαλύτερος του 16 ή καλή κατάταξη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής των ετών 2016- 2017. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου