4.5.17

Στο ΣτΕ οι έμποροι για τις Κυριακές

Στο ΣτΕ οι έμποροι για τις Κυριακές
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, με την ΕΣΕΕ, που εκποσωπεί τους εμπόρους, να εμμένει στην απόφασή της να μείνουν κλειστά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου και να προειδοποιεί για εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ οι εμποροϋπαλλήλοι κήρυξαν απεργία για την ίδια ημέρα. Αντίστοιχη απόφαση για κλειστά καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, που είναι η μία από τις 8 Κυριακές που τα εμπορικά μπορούν να είναι ανοικτά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έλαβε και η ΓΣΕΒΕ, όπως ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με την ΕΣΕΕ.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «χαριστική βολή» που δίνεται στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσα από τη δέσμευση για να ανοίγουν τα καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη απόφαση, «εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα». Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές».
Τα αποτελέσματα εξάλλου του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων είναι πλέον μετρήσιμα και μη αμφισβητήσιμα. Πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο, οι οποίοι εργάστηκαν Κυριακές, παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν αυξήθηκε η καταναλωτική δαπάνη. Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία προχωρεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή.
Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3 -4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8 -10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό και πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75%, ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.
Τι θα κάνουν οι αλυσίδες
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή η αλυσίδα σουπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκφράζει τη διαφωνία της με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου. Ας σημειωθεί πάντως ότι στην τρέχουσα φάση συζητείται η λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο σε τουριστικές περιοχές. Η ΑΒ Βασιλόπουλος τονίζει ακόμα πως θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ότι η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής. Από την πλευρά της, η Σκλαβενίτης σύμφωνα με πηγές της εταιρείας δηλώνει πως δεν πρόκειται να ανοίξει τα καταστήματά της, παραμένοντας σταθερή στη θέση της, ωστόσο εμφανίζεται έτοιμη να επανεξετάσει τη στάση της ανάλογα με την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στην πλήρη απελευθέρωση. Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι είναι θέμα που χρήζει ευρείας συζήτησης και επισήμανε ότι είναι σημαντικό για τις τουριστικές περιοχές να είναι ανοικτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, αφού υπάρξει συζήτηση για το ποιες ώρες θα είναι ανοικτά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου