25.5.17

Τα πιο επικίνδυνα συνθετικά ναρκωτικά

Σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση Ναρκωτικών 2017 Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και η συνθετική κάνναβη είναι τα πλέον επικίνδυνα συνθετικά ναρκωτικά για να χρειαστεί κανείς ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση Ναρκωτικών 2017 (Global Drug Survey 2017), ενώ το σχετικά πιο ακίνδυνο για τους χρήστες είναι τα «μαγικά μανιτάρια» που περιέχουν ψιλοκυβίνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 50 χώρες και καταγράφει πόσοι άνθρωποι, που έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2016, χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Έτσι, από τους τουλάχιστον 12.000 χρήστες που ανέφεραν ότι πήραν «μανιτάρια», το 0,2% κατέληξαν σε κάποιο νοσοκομείο. Η αναλογία αυτή είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερη στους χρήστες άλλων ουσιών, όπως η MDMA (χάπια «έκσταση»), το LSD και η κοκαΐνη.

«Τα μαγικά μανιτάρια είναι ένα από τα ασφαλέστερα ναρκωτικά στον κόσμο» σχολιάζει ο ψυχίατρος Ανταμ Γουίνστοκ, υπεύθυνος του Global Drug Survey. Όμως, τα «μαγικά μανιτάρια» δεν είναι τελείως αβλαβή, ιδίως αν συνδυάζονται με αλκοόλ και λαμβάνονται σε μη οικείο περιβάλλον, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, πρόκληση πανικού, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και φοβίες.

Από τους σχεδόν 10.000 χρήστες LSD το 2016, περίπου το 1% ανέφεραν ότι χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια. «Το LSD είναι πολύ ισχυρό ναρκωτικό και είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τη δόση, συνεπώς είναι εύκολο να πάρει κανείς παραπάνω», εξηγεί ο Γουίνστοκ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θανατηφόρες δόσεις για το LSD και την καθαρή ψιλοκυβίνη.

Τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά για να καταλήξει κανείς άμεσα στο νοσοκομείο, είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και η συνθετική κάνναβη που κερδίζουν συνεχώς έδαφος μεταξύ των χρηστών. Στην περίπτωση της τελευταίας, πάνω από ένας στους 30 χρήστες κατέληξε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, αναλογία που ανέβηκε σε έναν στους δέκα χρήστες, αν κάποιος είχε κάνει χρήση συνθετικής κάνναβης πάνω από 50 φορές μέσα στη χρονιά.

Η συνθετική κάνναβη είναι ένας όρος-ομπρέλα που καλύπτει εκατοντάδες χημικές ουσίες, οι οποίες μιμούνται τη δράση στον εγκέφαλο της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της βασικής δραστικής ουσίας της ινδικής κάνναβης. Καθώς αυτές οι συνθετικές μορφές είναι ισχυρές, φθηνές και άοσμες, τείνουν να κατακλύσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου