22.5.17

Αγιάζουν τ΄άλογα, της Αναλήψεως, στο Πήλιο

Θα αναβιώσει και φέτος στην παραλία των Καλών Νερών στο Νότιο Πήλιο, το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων. 
Ο αγιασμός γίνεται κάθε χρόνο, 39 ημέρες μετά το Πάσχα, ανήμερα της γιορτής της Ανάληψης του Χριστού και διοργανώνεται από το τοπικό συμβούλιο της περιοχής. 
Ένας μεγάλος αριθμός αλόγων και ιππέων αναμένεται να συγκεντρωθεί  όπως κάθε χρόνο στο χωριό και να ακολουθήσει το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. 
Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο: «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». 
Οι περισσότεροι, μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν. 
Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. 
Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.
Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων είναι στις 11:30 το πρωί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως, στη συνέχεια αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο με τη συνοδεία του βυζαντινού χορού του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και φωτισμός των αλόγων, και θα ακολουθήσει απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς.
Με τη λήξη του θρησκευτικού μέρους της τελετής, θα γίνει παρέλαση των αλόγων και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Μπελεγρίνου Μηλεών. 
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό πανηγύρι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου