19.5.17

Ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο

Σε λίγες μέρες έρχονται και στη Μεσσηνία

Η πρώτη θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα έκανε τη φωλιά της στη Ζάκυνθο.  Στις 16 Μαϊου, βγήκε στην περιοχή Γέρακα και άφησε τα αυγά της Την εντόπισαν εθελοντές του Σύλλογου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».
Η πρώτη φωλιά αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τον κύκλο ζωής της θαλάσσιας χελώνας καθώς μ’ αυτή τους την πράξη δείχνουν την προτίμησή τους να αναπαραχθούν στις ίδιες παραλίες που αναπαράχθηκαν και οι ίδιες.
Οι χελώνες Caretta caretta ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της Μεσογείου, με προορισμό την Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) καθιστώντας το, το μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο. Στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου συνήθως εντοπίζεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Κατά τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο οι χελώνες συγκεντρώνονται στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. και ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιούνται συστηματικά στον Κόλπο του Λαγανά και συλλέγουν καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κύκλο ζωής της Θαλάσσιας Χελώνας κατά τις περιόδους αναπαραγωγής φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφών.
Το γεγονός της πρώτης φωλιάς στη Ζάκυνθο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.

zoosos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου