30.6.17

Αλλαγές από 1η Σεπτεμβρίου στις επισκέψεις ασφαλισμένων στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

 
Την επιβολή ελάχιστου χρόνου επίσκεψης ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς αλλά και όριο 20 επισκέψεων της ημέρα προβλέπουν οι νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα η ελάχιστη διάρκεια της κάθε επίσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ οι γιατροί πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους.

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν μέγιστο ημερήσιο αριθμό επισκεπτών – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς δεν θα μπορούν να δέχονται περισσότερες από 20 επισκέψεις αυτής της κατηγορίες την ημέρα. Η Βουλευτής αναφέρει, πως σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο η αποφυγή εξάντλησης του πλαφόν των 200 επισκέψεων εντός των πρώτων ημερών του μήνα. Επιπλέον ορίζεται, πως κάθε επίσκεψη πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά.
Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει, πως σύμφωνα με τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οδηγίες απλά μετατοπίζουν το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, καθώς το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα παραμένει σε ισχύ. Προτείνει μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, να οριστεί ανώτατο όριο ασφαλισμένων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί ένας συμβεβλημένος ιατρός.
Αναφορικά με τον ελάχιστο χρόνο που πρέπει να διαρκεί μία επίσκεψη, η Βουλευτής σημειώνει πως θα πρέπει να αφήνεται στην κρίση του ιατρού.
Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν ο περιορισμός των ημερησίων επισκέψεων θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ή αν αποτελεί απλά μέτρο μετατόπισής του και αν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι ασφαλισμένοι από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς. Τέλος, ρωτά αν η επιβολή ελάχιστου χρόνου επίσκεψης θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ανάκληση της οδηγίας του ΕΟΠΥΥ για μέγιστο ημερήσιο αριθμό ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς και ελάχιστο χρόνο επίσκεψης, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
Ο ΠΙΣ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, σχετικά με την ανακοίνωση της 23ης Ιουνίου, την οποία υπογράφει, με οδηγίες προς τους συμβεβλημένους με γιατρούς, για τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων.
Ο ΠΙΣ κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Συλλόγου και των άλλων αρμόδιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Επισημαίνει δε, ότι δεν ορίζεται έναρξη εφαρμογής των οδηγιών.
«Δεν είναι δυνατό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με οδηγίες, οι οποίες δεν υπολογίζουν ανάγκες, συμβεβλημένους γιατρούς και διαφορετικά προβλήματα υγείας ασθενών, με καθορισμούς χρόνων, αριθμό εξεταζομένων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και αποδοχή μέσα από συλλογικές αποφάσεις.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της κάλυψης των αναγκών των ασθενών, κατά της καταστρατήγησης κάθε συμβατικής υποχρέωσης, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τους παρόχους υγείας και ζητά την ανάκληση της οδηγίας και τη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των γιατρών, για να μη δημιουργούνται προβλήματα, που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την υφιστάμενη περίθαλψη» αναφέρει ο ΠΙΣ.
Τέλος, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι, όταν ο ΕΟΠΥΥ είναι ανακόλουθος στις συμβατικές του υποχρεώσεις, έχει απλήρωτους γιατρούς και άλλους παρόχους για μήνες, είναι αδιανόητο τέτοιες μονομερείς ενέργειες να διαταράσσουν περισσότερο τις σχέσεις ΕΟΠΥΥ και παρόχων.


dikaiologitika.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου