8.6.17

Χαράτσι 250 εκ. στους συνταξιούχους κρυμμένο στις τροπολογίες

Ενώ χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, μέσω άτυπης ενημέρωσης, μιλούσε για «ανυπόστατα και ευφάνταστα δημοσιεύματα που φέρνουν τον υπουργό να λέει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτούμενων» πριν από λίγο, άρχισε να βρέχει «μνημονιακές τροπολογίες» στη Βουλή.
Μόνο από το πάγωμα των συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα χάσουν και το 2022, περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπει το πάγωμα των συντάξεων και για το 2022. Πρόκειται για ένα ακόμη «χαράτσι» της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους όπως προκύπτει από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την υπόψη τροπολογία μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). Και όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση του ΓΛΚ: «από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ»
Η δεύτερη τροπολογία αφορά στην αναδιατύπωση της διάταξης για τα εργασιακά καθ’ υπόδειξη του Πολ Τόμσεν και του ΔΝΤ. Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):
1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και
2.  Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Η 3η τροπολογία κατατέθηκε για να διατυπωθούν εκ νέου οι προϋποθέσεις και η διαδικασία «υπό τις οποίες δύνανται» να επέλθουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10 του νόμου 4472/2017 το οποίο και αφορά σε πιθανές μειώσεις φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε περίπτωση εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του. Ουσιαστικά, με την τροπολογία κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των δανειστών να επιβάλλουν την μείωση του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως ορίζει το άρθρο 10, αλλά από το 2019 σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5%).
Η 4ητροπολογία αλλάζει το νόμο για το πολιτικό χρήμα και τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων
Η 5η τροπολογία φέρνει αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.



thetoc

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου