30.6.17

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Με την ημερίδα “Καλές Πρακτικές” ξεκίνησε εχθές το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης, όπου σημαντικά στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν για να ενημερώσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τα σχέδια δράσης στην προώθηση και την προβολή των ξεχωριστών Μεσογειακών Προϊόντων της Ελλάδος.

Την έναρξη του Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε
συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ έκλεισε με προτάσεις τόνωσης του πρωτογενούς τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: 
“Η χώρα μας θα πρέπει να προβάλει τον διατροφικό πολιτισμό της, ώστε η Ελληνική Μεσογειακή διατροφή να γίνει σύμβολο υγείας, μακροζωίας και ευζωίας, καθώς να προβληθεί εξίσου και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, φιλοδοξώντας, την τροφοδοσία πολλών χωρών με προϊόντα ελληνικής γης, με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας.”

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης μίλησε για τη σημαντικότητα της οικονομικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομίας, σημειώνοντας ότι η
γαστρονομία και ο τουρισμός συνιστούν μια εξαιρετικά δυναμική συνέργεια και υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η τοπική διατροφική παράδοση γίνεται κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως το τοπικό προϊόν  θα δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη δήλωσε: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι στο 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που ανοίγει τις Πύλες του στην Κορώνη μετά από μια επιτυχημένη πολύχρονη πορεία. Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε και να το προβάλουνε όπως του αξίζει”.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Μανιατάκειο Ίδρυμα για την πρόσκληση και ευχόμενος κάθε επιτυχία, δήλωσε ότι το Υπουργείο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των προϊόντων, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στο τοπικό προϊόν είναι η αναγνώριση της ταυτότητας από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η κατοχύρωση και προσπάθεια της γνησιότητάς τους, με αποκλεισμό κάθε κατώτερου προϊόντος που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ελληνικό.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Chefchaouen του Μαρόκου και πρόεδρος του δικτύου Αραβομεσογειακών Πόλων Mohamed Sefiani, ο οποίος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό, ανέφερε ότι η αναγνώριση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής έχει δώσει νέες προοπτικές, όχι μόνο στο θέμα της υγιεινής διατροφής, αλλά και στον τρόπο διαβίωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο  Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Τσώνης.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις που αφορούσαν την προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Δήμων Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων Γεώργιο Λαζουρά, ο οποίος μίλησε για τις καλές πρακτικές του Δικτύου, το Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπο Λυσίκατο, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις προώθησης του προϊόντος Τσακώνικη Μελιτζάνα, το Δήμαρχο Δομοκού Δημήτριο Τζιαχρήστα, ο οποίος
παρουσίασε αντίστοιχα τις δράσεις προώθησης του προϊόντος Κατίκι και το Δημοτικό Σύμβουλο Πύλου-Νέστορος Κωνσταντίνο Τσορώνη, που μίλησε για τις δράσεις προβολής της Δ.Ε Κορώνης μέσω του συσχετισμού με τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της, με αιχμή την Ελιά.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ρεσιτάλ κλασσικού πιάνου από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, ενώ στο τέλος ο κόσμος δεξιώθηκε από το Δήμο με παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Μεσογειακής Διατροφής συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου