8.6.17

Π.Τατούλης - «Πολιτικός ο ρόλος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη συνεργασία των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Δήμων»

Τον πιλοτικό χαρακτήρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την Ευρώπη ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας της πολιτικής επιτροπής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Στουτγάρδη την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή επιτροπή συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κατά την 6η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο το Νοέμβριο του 2016.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης τον πολιτικό χαρακτήρα και ρόλο της δομής, αναφέροντας ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι το θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας και έχει την ιδιότητα να απευθύνεται και να εκπροσωπεί τους πολίτες στο χαμηλότερο και εγγύτερο επίπεδο. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Αναφέρθηκε ακόμη και στην πολιτική απόφαση δημιουργίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ και τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Παπανδρέου. 
Η σχέση της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Γερμανίας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθαρά πολιτικό, ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σημειώνοντας τις τελευταίες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα για πολλά χρόνια μαζί με την Κύπρο θα είναι τα όρια της Ευρώπης σε σχέση με την Ανατολή. Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, τόσο τη Γερμανική πλευρά, όσο και την Ελληνική.
Ο θεσμός αυτός έχει σαν στόχο το αμοιβαίο συμφέρον, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν αυτό το αποδομήσουμε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αυτό που κάνουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός, αλλά ένας αυστηρά πολιτικός και δημιουργικός οργανισμός, ο οποίος θέλει να θεραπεύει τις πολιτικές εξελίξεις και να προσφέρει στο αμοιβαίο συμφέρον».
Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε προοδευτικά καινούργιες δυνάμεις των τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων να εντοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένα σχέδια συνεργασιών που θα αναπτύσσονται, ώστε κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια να συνδέεται συνεργατικά με τον αντίστοιχο Δήμο ή Περιφέρεια της άλλης χώρας, δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
«Εκτιμώ ότι η θεματολογία στην 7η Διάσκεψη, που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πιο διεισδυτική» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «ουσιαστικά θα πρέπει ως αποτέλεσμα των θεματικών ενοτήτων, να ανοίξουν νέα επίπεδα συνεργασιών, όπου ο κάθε Δήμος και η κάθε Περιφέρεια θα μπορέσουν να βρουν το δικό τους εταίρο στη δημιουργία κοινών σχεδίων συνεργασίας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Επάρχων και Δήμων Βάδης – Βυρτεμβέργης κ. RogerKehle, ο Έπαρχος του SchwabischHallκ. GerhardBauer, ο Δήμαρχος Steinacκαι Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. FrankEndelman, οι Δήμαρχοι Altenaκ.AndreasHollsteinκαι Ettenheimκ.BrunoMetz, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. LotharGrossklaus, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Καφαντάρης και ο Δήμαρχος Δράμας και Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Χριοστόδουλος Μαμσάκος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου