26.6.17

Ξεκινά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Από την ερχόμενη Παρασκευή

Με στόχο να επισημοποιηθεί η ώσμωση και να επιβεβαιωθεί η σύνθεση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ),των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και της ΕΔΕΜ που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, το συνέδριο της στο ΣΕΦ.

Πρόκειται για πολιτικό-προγραμματικό συνέδριο, το οποίο δεν θα εκλέξει ηγεσία. Θα επισφραγίσει, όμως, την κοινή πορεία που ξεκίνησε ως εκλογική συνεργασία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αναμένεται να προτείνει προς όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου τη διαδικασία και τα συγκεκριμένα βήματα για τη συγκρότηση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα με την εκλογή της ηγεσίας του από τους πολίτες μέχρι τις αρχές του 2018. Σημείο διαφωνίας είναι αν τα υπάρχοντα κόμματα θα αναστείλουν ή όχι τη πολιτική τους λειτουργία, προοπτική που συναντά αντιδράσεις κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στα κόμματα που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγράφονται μεν συναινέσεις για τη πολιτική στρατηγική και τα προγραμματικά χαρακτηριστικά, όμως είναι υπαρκτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η καχυποψία για το οργανωτικό προφίλ και τους κανόνες.

Το συνέδριο αναμένεται να ξεκινήσει με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ομιλίες θα απευθύνουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου (Τ. Γιαννίτσης, Ν. Χριστοδουλάκης κ.α.), με την επιδίωξη να σταλεί το μήνυμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη κρίση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Ενδιαφέρον προσελκύει και η παρουσία του Ποταμιού με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση και θα χαιρετήσει στην έναρξη του Συνεδρίου, την Παρασκευή. Η «Ώρα Αποφάσεων» μάλλον δεν θα παραβρεθεί, αφού δεν προσεκλήθη ως πολιτική κίνηση, με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση να καλούνται με προσωπική πρόσκληση, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου