20.6.17

Στον ορίζοντα το πρώτο εμβόλιο που θα μειώνει τη χοληστερίνη

Ένα εμβόλιο που θα χαρίζει ανοσία στους ανθρώπους ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη και στη στένωση των αρτηρίων εξαιτίας της, διαγράφεται πλέον στον ορίζοντα - αν και όχι στον κοντινό.
   Τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου σε πειραματόζωα (ποντίκια) ήσαν επιτυχή, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η πρώτη φάση μιας κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.
   Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Το εμβόλιο με την προσωρινή ονομασία ΑΤ04Α αναπτύσσεται από την εταιρεία και το ίδρυμα ερευνών AFFiRis στην Αυστρία, με επικεφαλής τον δρα Γκίντερ Στάφλερ.
   Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί μέσω ενός μορίου το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στο ένζυμο PCSK9, που εμποδίζει την απομάκρυνση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) από το αίμα.
   Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα LDL είτε για γενετικούς λόγους, είτε λόγω κακής διατροφής και τρόπου ζωής, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο πρόωρα εξαιτίας της εναπόθεσης λιπιδίων και της προκαλούμενης αθηροσκλήρωσης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου