6.6.17

Τράπεζες: Στο σφυρί η πρώτη φουρνιά από επαγγελματικά ακίνητα

Εντείνονται οι -πλειοδοτικοί- διαγωνισμοί για πώληση ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών. Εργοστάσια, πολυκαταστήματα, γραφεία, αποθήκες και βιοτεχνίες στο πρώτο κύμα πωλήσεων.

Ρυθμό αρχίζουν να αποκτούν οι – πλειοδοτικοί- διαγωνισμοί για την πώληση επαγγελματικών ακινήτων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών, μετά από καταγγελία ή από οριστική διευθέτηση δανείων.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βγουν στο σφυρί εργοστάσια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, γραφεία και (πολύ)καταστήματα από τις οποίες τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες leasing προσδοκούν ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία πώλησης ή εκποίησης επαγγελματικών ακινήτων ξεκινά, πριν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και υπακούει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε δύο βασικές ανάγκες: από τη μια να απαλλαγούν οι τράπεζες από ακίνητα, που δεν είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα και έχουν κόστος συντήρησης, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους, από την άλλη να στείλουν μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετές επιχειρήσεις
Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε τη διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων 1 δισ. Στο παραπάνω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και ακίνητα στην Ελλάδα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 40 ακίνητα (βιομηχανοστάσια, αποθήκες, γραφεία και καταστήματα), τα οποία η Κύπρου επιδίωξε να πουλήσει προ διετίας χωρίς επιτυχία.
Η Εθνική Leasing προχωρά σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για 29 επαγγελματικά ακίνητα ιδιοκτησίας της σε Αττική (11), Θεσσαλονίκη (12) και άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για πολυκαταστήματα, χώρους γραφείων, αποθήκες, εγκαταστάσεις βιοτεχνικών μονάδων και μικρά βιομηχανοστάσια.
Το πιο σημαντικό εξ αυτών είναι πολυκατάστημα στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 2.322 τ.μ με ελάχιστη τιμή προσφοράς 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν δυο βιοτεχνικά ακίνητα στην Πάτρα, τα οποία βρίσκονται εντός του ίδιου οικοπέδου, επιφάνειας 30.401 τμ διαθέτοντας εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησία. Η ελάχιστη τιμή προσφοράς ορίστηκε στα 3,85 εκατ. ευρώ.
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί με κλειστές προσφορές που θα κατατεθούν στις 7 Ιουλίου στα γραφεία της Εθνικής Leasing. Συνολικά από την εκποίηση των 29 επαγγελματικών ακινήτων η Leasing προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ.
Την πρώτη πώληση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών από την ώρα που ανέλαβε ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, προωθεί η PQH, βγάζοντας προς πώληση πέντε επαγγελματικά ακίνητα σε Αθήνα (4) και Πάτρα (1). Η πώληση θα διενεργηθεί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τον επόμενο μήνα και ήδη έχει σταλεί σε επενδυτές φάκελος με τα πρώτα στοιχεία των πέντε ακινήτων.
Πρόκειται για κτίρια γραφείων, τα οποία, είτε ανήκουν στις υπό εκκαθάριση τράπεζες (Αχαϊκή, κτίριο γραφείων στην Πάτρα), είτε περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ATE Leasing, κατόπιν καταγγελίας συμβάσεων. Η PQH εκτιμά ότι η αξία των πέντε ακινήτων κινείται στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.
Το πλέον σημαντικό εξ αυτών είναι το κτίριο που ανήγειρε η Βωβός ΒΩΒΟΣ 0,00%, επί της Λεωφόρου Συγγρού και μέχρι πρόσφατα στέγαζε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για κτίριο με συνολική επιφάνεια 32.000 τ.μ., που ανήκει κατά 50% στην PQH και κατά το υπόλοιπο στην Grivalia ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία απόκτησε πρόσφατα το 50% έναντι τιμήματος περίπου 13 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα πέντε ακίνητα θα βγουν ταυτόχρονα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, με τις προσφορές να υποβάλλονται για το καθένα από αυτά ξεχωριστά.


euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου