29.6.17

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΟΕ ΟΤΑ. Μαζεύουν τα σκουπίδια

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Τις επόμενες ώρες θα αρχίσει κανονικά η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Κανονικά αναμένεται να αρχίσει από απόψε, μετά από πολυήμερη απεργία, η αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έλαβε απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων της.
Στην συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες ακούστηκαν διάφορες απόψεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της 11ήμερης απεργίας των συμβασιούχων καθαριότητας και των μόνιμων συναδέλφων τους, καθώς και την προοπτική συνέχισης τους, εν μέσω καύσωνα που έχει μετατρέψει σε εστίες απειλής για την Δημόσια Υγεία τα «βουνά σκουπιδιών» στις γειτονιές της Αθήνας.
Τελικώς, δεν ελήφθη απόφαση ανανέωσης των κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αρχίσει από απόψε κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων από λεωφόρους, στενά, πλατείες και άλλους χώρους που έχουν μετατραπεί σε «μικρές χωματερές».
Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι των Δήμων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί την πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη με προορισμό τη Βουλή, όπου και έφτασε λίγο μετά τις 12.

Εκεί τους «υποδέχθηκαν» κλούβες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και διέκοψαν την πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο ήθελαν να φτάσουν οι διαδηλωτές για να θυροκολλήσουν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφού ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς, στη συνέχεια δεν έδωσε καμία ιδέα για το ποια θα είναι η προσωπική του εισήγηση για τη συνέχιση ή μη της κινητοποίησης παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μόνο που αρκέστηκε να πει ότι «εγώ ήμουν αυτό που την προηγούμενη φορά μίλησα για περισσότερο προσωπικό ασφαλείας στους δήμους. Θα ήταν καλό να πάτε και με αυτούς που μαζεύουν σκουπίδια σήμερα σε 40 βαθμούς Κελσίου».

Ευχαρίστησε, τέλος, την κοινωνία για τη συμπαράσταση τονίζοντας ότι «είμαστε η μοναδική ομοσπονδία που μας δέχθηκε ο πρωθυπουργός».
Η συμμετοχή στην πορεία ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές δεδομένων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην πόλη.
Ωστόσο, ήδη οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν αυξήσει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με τον ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, είχε επεξεργαστεί ένα plan B σε περίπτωση που δεν λήξει η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Το σχέδιο αφορά στην επίταξη των απεργών με δικαστική απόφαση και την αποκομιδή σκουπιδιών με οχήματα και προσωπικό του στρατού, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, που μέχρι πρότινος στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα αιτήματά τους, έχουν αρχίσει να απευθύνουν εκκλήσεις και να τονίζουν το θέμα δημόσιου συμφέροντος εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών σε συνδυασμό και με τον καύσωνα.

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μώραλης, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι οι δήμοι έχουν γίνει παρατηρητές σε ένα θέμα που τους αφορά. «Κάθε δήμος πρέπει να αποφασίζει για τα του οίκου του» είπε ο κ. Καμίνης. «Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν την Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου