26.6.17

Το παλαιότερο αμπέλι του κόσμου στο Μάριμπορ της Σλοβενίας

Μπορεί να μετρά τέσσερις αιώνες ζωής κι από τα "σπλάχνα" του να έχουν βγει εκατομμύρια μπουκάλια κρασί, το Παλιό Αμπέλι (Old Vine), όμως, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας δεν κατέχει απλά μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το παλαιότερο αμπέλι στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει τους καρπούς του μέχρι και τις μέρες μας, προς τέρψιν των οινόφιλων.
Σύμβολο της πλούσιας οινικής κληρονομιάς του Μάριμπορ, το Παλιό Αμπέλι παράγει πλέον μόλις 35-55 κιλά σοδειά το χρόνο, το απόσταγμα της οποίας εμφιαλώνεται σε μπουκάλια- μινιατούρες των 2,5 dcl, σχεδιασμένα από τον φημισμένο Σλοβένο καλλιτέχνη Όσκαρ Κόγκοι και είθισται να προσφέρεται ως δώρο, από το πρωτόκολλο, σε επίσημες συναντήσεις. Τα σταφύλια του προέρχονται από την ποικιλία Zametovka, την παλαιότερη ποικιλία σταφυλιού στη Σλοβενία, ενώ το κρασί από τους καρπούς του ωριμάζει στις υπόγειες στοές του οινοποιείου "Vinag" στο Μάριμπορ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και συνάμα παλαιότερα οινοποιεία στην Ευρώπη.
Το Παλιό Αμπέλι στο Μάριμπορ είναι το σημείο αφετηρίας τριών δρόμων του κρασιού, που ακολουθούν τα ? οινικά βήματα του Αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας σε μια διαδρομή με εξαιρετικούς αμπελώνες, τουριστικά αγροκτήματα και πλήθος καταστημάτων, όπου πωλούνται διάφοροι τύποι κρασιού της περιοχής. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, με κύριο άξονα το Παλιό Αμπέλι, με αποκορύφωμα το ομώνυμο φεστιβάλ, στο οποίο ξεχωρίζει η τελετουργική συλλογή των καρπών του.
Το Παλιό Αμπέλι βρίσκεται στην περιοχή Λεντ του Μάριμπορ, το παλαιότερο "κομμάτι" της πόλης, αντίκρυ από τον ποταμό Ντράβα, στις οχθές του οποίου βρίσκεται και το Σπίτι του Παλιού Αμπελιού, ένα ιδιότυπο μουσείο κρασιού, που, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι αυτού, αποτελεί "ναό της οινικής παράδοσης και κουλτούρας" και- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο και γραφείο πληροφόρησης τουριστών.
Είναι, όμως, το Παλιό Αμπέλι του Μάριμπορ πραγματικά το παλαιότερο στον κόσμο;
Την απάντηση έδωσαν ειδικοί οινολόγοι από το Παρίσι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ηλικία του Παλιού Αμπελιού, την οποία είχαν νωρίτερα υπολογίσει, μετρώντας διάφορες παραμέτρους, Σλοβένοι συνάδελφοί τους. Το αμπέλι απεικονίζεται, μάλιστα, και σε ορισμένους πίνακες της περιοχής που χρονολογούνται μεταξύ του 1657 και του 1681 και φιλοξενούνται έως τις μέρες μας σε μουσείο στο Γκρατς. Η οινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού τα πρώτα γραπτά στα οποία έχουμε αναφορές σ' αυτήν χρονολογούνται στο 400 π.Χ., την εποχή των Κελτών. Με την έλευση των Ρωμαίων, τα αμπέλια της περιοχής επεκτάθηκαν, αλλά μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Μόνο έπειτα από την εγκατάσταση των Σλάβων στην περιοχή άρχισε και πάλι να γνωρίζει "άνθιση" η αμπελουργία.
Η περιοχή απέκτησε φήμη ως οινοπαραγωγική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν το εξαιρετικής ποιότητας λευκό κρασί που παρήγαγε άρχισε να αποκτά φήμη στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το 18ο αιώνα, η αμπελουργία στην περιοχή του Μάριμπορ αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς και τότε, καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός αμπελιών στην περιοχή.
Ήταν τέτοια, μάλιστα, η απήχηση της καλλιέργειας σταφυλιού, που το 1872 ιδρύθηκε η Σχολή Αμπελουργίας και Φρούτων, που, μέσα από τις επαγγελματικές και επιστημονικές της δράσεις έγινε ένα από τα πιο αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Η "κληρονομιά" αυτής της Σχολής πέρασε στις μέρες μας στο λύκειο γεωργίας και την πανεπιστημιακή Σχολή Γεωργίας της περιοχής, που συνεχίζουν να διαδίδουν την οινική κουλτούρα της περιοχής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέσω του ανθρώπινου δυναμικού τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου