10.6.17

Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με κάπνισμα και αλκοόλ

Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους, τόσο η συχνά όσο και η πιο περιστασιακή, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άλλων επιβλαβών συνηθειών, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και με τη χρήση άλλων ναρκωτικών μετά την ενηλικίωση.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα και οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν στρατηγικές δημόσιας υγείας και προληπτικής παρέμβασης, ώστε οι νέοι να εκτίθενται λιγότερο στην κάνναβη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση και η κατάχρηση διαφόρων ουσιών κατά την εφηβεία τείνει να εμφανίζεται «πακέτο», δηλαδή συνήθως οι νέοι κάνουν χρήση παραπάνω από μίας ουσίας. Η νέα μελέτη ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η κάνναβη δρα συχνά ως «πύλη» για άλλες ουσίες, ιδίως όσο περνάνε τα χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μισέλ Τέιλορ της Σχολής Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας "Journal of Epidemiology and Community Health", ανέλυσαν στοιχεία για 5.315 εφήβους 13 έως 18 ετών, σχετικά με το κατά πόσο ήσαν χρήστες κάνναβης, πόσο συχνά, πότε είχαν ξεκινήσει κ.α. Όταν έγιναν πλέον 21 ετών, οι ίδιοι νέοι ρωτήθηκαν αν κάπνιζαν, αν έπιναν αλκοόλ και αν έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν χρήστες κάνναβης κατά την εφηβεία τους, είχαν σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν έως τα 21 τους εμπλακεί με άλλα ναρκωτικά (κοκαΐνη, αμφεταμίνες, ψυχεδελικά, οπιοιειδή κ.α.) και άλλες ουσίες.

Ειδικά όσοι ως έφηβοι έκαναν τακτική χρήση κάνναβης, είχαν μετά την ενηλικίωσή τους κατά μέσο όρο 37 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη του τσιγάρου, 26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν χρήση άλλων ναρκωτικών και τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν βαριά κατανάλωση αλκοόλ, σε σχέση με όσους κατά την εφηβεία δεν έκαναν καθόλου χρήση κάνναβης.

Όσο συχνότερη και μεγαλύτερη ήταν η χρήση της κάνναβης κατά την εφηβεία, τόσο αυξημένοι ήσαν οι κίνδυνοι για την χρήση και άλλων ουσιών μετά τα 21.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου