8.6.17

Οι λεκτικές "γκάφες" ενός πρίγκιπα

Ο ελληνικής καταγωγής (αν και δεν έχει έρθει ποτέ επίσημα) πρίγκιπας Φίλιππος της Μεγάλης Βρετανίας, 95 ετών σήμερα, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είναι γνωστός για τα χονδροειδή σχόλια τα οποία έχει κάνει κατά καιρούς σε επίσημες περιστάσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το παλάτι ότι το φθινόπωρο του 2017 θα αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά τα αστεία, που βρήκαμε στο sansimera.gr. Mόνος τα έλεγε και μόνος του γελούσε:
Το 1963, εκπροσώπησε τη Μεγ. Βρετανία στην τελετή ανεξαρτησίας της Κένυας. Τη στιγμή που η βρετανική σημαία επρόκειτο να υποσταλεί, ο Φίλιππος στράφηκε στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Γιόμο Κενυάτα και τον ρώτησε: «Είστε σίγουρος ότι θέλετε να προχωρήσουμε μ' αυτό;»
Εκφράζοντας το παράπονό του κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο νησιού της Καραϊβικής: «Εσείς εδώ έχετε κουνούπια, εγώ έχω τον Τύπο» (1966).
Το 1967 ρωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία, αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.
Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».
«Μία πόρνη δεν είναι πιο ηθική από μια σύζυγο, αλλά και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά» (1988).
Το 1993 είπε σ' έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ, δεν έχετε κάνει μπάκα».
Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»
Σε μία επίσκεψή του στη Γερμανία το 1997, προσφώνησε τον καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ ως «Καγκελάριο του Ράιχ», τίτλο που έφερε ο Χίτλερ, όταν κυβερνούσε τη Γερμανία.
Σ' ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ρωτήθηκε από έναν φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μία περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μην σας φάνε;»
Το 1999, ενώ έκανε περιοδεία σε μία εταιρεία κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, είδε έναν κακοφτιαγμένο ηλεκτρικό πίνακα. «Μοιάζει να τον έφτιαξε Ινδός», είπε.

Απευθυνόμενος στον μαύρο πολιτικό λόρδο Τέιλορ, μέλος της Βουλής των Λόρδων, το 1999: «Εσείς, από ποιο εξωτικό μέρος του κόσμου μας ήρθατε;»

Το 2001 είπε σ’ ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης.

Όταν έκανε περιοδεία στην Αυστραλία το 2002, ο πρίγκιπας ρώτησε έναν Αβοριγίνα, αν οι ιθαγενείς της χώρας εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.

Ύστερα από ένα πλούσιο πρόγευμα με μπέικον, αυγά, καπνιστό σολομό, κρουασάν και κρουσανάκια με σοκολάτα, το 2002, είπε στον γάλλο σεφ Ρεζί Κρεπί: «Εσείς οι Γάλλοι δεν ξέρετε να φτιάχνετε μπρέκφαστ!»

Απευθυνόμενος σε μία παιδική ορχήστρα στην Αυστραλία το 2002: «Εσείς παίζετε τα όργανα ή μήπως έχετε κρυμμένα κασσετόφωνα κάτω από τις θέσεις σας;».

Στον Πρόεδρο της Νιγηρίας, που φορούσε την τοπική ενδυμασία της χώρας του, το 2003: «Μου φαίνεται ότι είστε έτοιμος να πάτε για ύπνο!».

Χαιρετίζοντας τον δικτάτορα της Παραγουάης στρατηγό Αντόλφο Στρέσνερ σε μια επίσκεψή του στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μία χώρα που δεν κυβερνάται από τον λαό της».

Σε μία επίσκεψή του στα νησιά Κέιμαν, υπερπόντιο έδαφος της Μεγάλης Βρετανία στην Καραϊβική, ρώτησε κάποιους ντόπιους: «Εσείς δεν κατάγεστε από πειρατές;»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου