9.6.17

Τι είναι τα περιβόητα τύμπανα του ‘Εβρου;

Τι είναι αλήθεια και τι όχι για τα περιβόητα «τύμπανα» που όποιος φαντάρος τα ακούει πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια;

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών, όταν τα «τύμπανα χτυπούν» δίπλα ακριβώς στις όχθες του ποταμού Έβρου όσοι έχουν σκοπιά πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια καθώς εκείνη την στιγμή περνούν ναρκωτικά και γίνεται διακίνηση μεταναστών.
Τι είναι όμως στη πραγματικότητα αυτά τα τύμπανα;
Στην Τουρκική πλευρά του Έβρου την περίοδο του ραμαζανιου, οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα κατά τη διάρκεια της μέρας και τρώνε το πρώτο γεύμα μόλις πέσει ο ήλιος (το λεγόμενο ιφταρ). Επειδή φυσικά δεν μπορούν να αντέξουν μόνο με ένα γεύμα όλη τη μέρα, ξυπνάνε μέσα στη νύχτα (γύρω στις 4-5 το πρωί -ανάλογα και με την εποχή) και τρώνε το δεύτερο γεύμα πριν ξημερώσει.
Για να ξυπνήσουν οι άνθρωποι, υπάρχει έθιμο με νταουλτζήδες που γυρνάνε στις γειτονίες και ξυπνάνε με αυτόν τον τρόπο(σ.σ. χτύπημα «τυμπάνων») τον κόσμο για να σηκωθεί να φάει. Αν και αυτό πλέον έχει ατονήσει στις μεγάλες πόλεις, στα χωρία όπου και υπάρχουν οι πιο συντηρητικοί μουσουλμάνοι γίνεται ακόμα.
«Ο ήχος τους και μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας στο απόλυτο σκοτάδι και στην ησυχία προκαλεί ρίγος» αναφέρουν φαντάροι στον eleftherostypos που έχουν γίνει «μάρτυρες» τέτοιων περιστατικών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου