7.6.17

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!
 
ΤΗΝ ώρα που καταργείται το Α.Τ. Φιλιατρών οι διαρρήξεις αποτελούν καθημερινό θέμα συζήτησης στην τριφυλιακή πόλη. Οι άγνωστοι δράστες πάντως φαίνεται ότι έχουν βάλει..στόχο τους πρώην αιρετούς καθώς τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε στο σπίτι του πρώην δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια στο Χαλαζόνι, πριν από 2 χρόνια ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Γιάννης Γκότσης και τώρα θύμα διάρρηξης όταν αντιλήφθηκε το συμβάν αφορούσε τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών και γιατρός Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι άγνωστοι δράστες γνωρίζοντας κατά πάσα πιθανότητα ότι έλειπε από την οικία του, τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας, αναρριχήθηκαν από τοίχο της οικίας, προξενώντας φθορές και αφού μπήκαν στα δωμάτια αφαίρεσαν τιμαλφή, χρυσαφικά και ότι χρήματα βρήκαν στα συρτάρια. Θύμα διάρρηξης πάντως είχε πέσει και δημοτικός σύμβουλος παλιότερα, οπότε μάλλον οι δράστες έχουν αποθρασσυνθεί..
 
 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΛ
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ οι Πανελλαδικές εξετάσεις στην Τριφυλία με τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές..
Κατά την έξοδό τους από το εξεταστικό κέντρο Κυπαρισσίας ήταν ικανοποιημένοι. Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος είπε ότι το θέμα απαιτούσε ορισμένες γνώσεις προκειμένου να το αντιμετωπίζει ο υποψήφιος
για την αλληλεπίδραση τεχνολογίας με την επιστήμη, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ένα δυνατό θέμα καθώς η επιστήμη από μόνη της δεν αποτελεί κάτι που μπορείς να είσαι απόλυτος..
Η Δέσποινα Ματζώρου τόνισε ότι το θέμα αφορούσε την επιστήμη και κατά πόσον μπορεί να υπάρχει συσχετισμός, εκτιμώντας ότι ήταν εύκολο όπως και η επίλυση των ασκήσεων χωρίς να ζητηθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους υποψήφιους που συμμετείχαν.
Ο Γιώργος Γραμματικός πρόσθεσε ότι γενική εκτίμηση ήταν ότι οι υποψήφιοι έγραψαν καλά σε ένα σοβαρό θέμα που είχε αρκετές ερωτήσεις, δεν είχε ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας αλλά απαιτούσε αυξημένη προσοχή από τον υποψήφιο προκειμένου να αποδώσει..
Άλλοι υποψήφιοι είπαν ότι το θέμα αποτελούσε μια ευκαιρία για να γράψει ο υποψήφιος παρά το γεγονός ότι τεχνολογία και επιστήμη έχουν εφαπτόμενες έννοιες σε ορισμένα πεδία, ενώ εκτίμηση ήταν ότι γενικά το θέμα που έπεσε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
                                    
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μια εξαιρετική χρονιά είναι η φετινή για τα καρπούζια της Τριφυλίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες μετά το «ξεσκέπασμα» είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή ποιότητα. Η χρονιά ήταν πρώιμη αλλά οι παραγωγοί προχώρησαν στην συγκομιδή όταν τα καρπούζια να πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια ωριμότητας (Brix). Οι καλές καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό έφεραν αύξηση της ζήτησης και τόνωση των εξαγωγών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τα καρπούζια της περιοχής εξάγονται στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία) στις Βαλκανικές χώρες, όπου εκτός της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, φέτος εξάγονται και σε χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Σερβία, FYROM, Βοσνία – Ερζεγοβίνη). Εξαγωγές γίνονται και στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελβετία), όπως και στις Σκανδιναβικές χώρες, Αγγλία και Ολλανδία».
Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών (χαμηλής κάλυψης) στην Τριφυλία. Οι τιμές παραγωγού μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη.
Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων. Λόγω της καλής ποιότητας σχεδόν όλη η παραγωγή είναι εμπορεύσιμη. Μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί το 90% των πρώιμων στρογγυλών καρπουζιών και το 60% καρπουζιών τύπου βαρέλας. Συνολικά έχει συγκομιστεί περίπου το 70% της παραγωγής.
«Παρά την απεργία των γεωπόνων (εξυπηρετούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι τις εξαγωγές προς ΕΕ), η καλή συνεργασία μεταξύ παραγωγών, εξαγωγικών φορέων και γεωπόνων ελεγκτών, βοήθησε πάρα πολύ στην ομαλή ροή των εξαγωγών. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί στη ΔΑΟΚ περισσότερες από 500 αναγγελίες για εξαγωγές κηπευτικών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου