14.6.17

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙΚΩΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ- ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ

Η επικοινωνία μας αυτή αφορά στη διοργάνωση «Παζάρι αντικών»,  το οποίο ο Νίκος Ιμιρζιάδης και εγώ εμπνευστήκαμε και  υλοποιούμε 13 συνεχή χρόνια με δικά μας μέσα (πόρους, προσωπική εργασία, πολύτιμο προσωπικό χρόνο) και φυσικά με τη βοήθεια του Δήμου.
 Είναι γνωστό ότι το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας»  στοχεύει στη διαφύλαξη της Παλιάς Πόλης, η οποία αποτελεί μνημείο μοναδικό και για αυτό άλλωστε είναι πολλαπλώς κηρυγμένη και χαρακτηρισμένη  από το ΥΠΠΟ. Επίσης, πιστεύουμε ότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για όλη την περιοχή και όχι απειλή για την  κάτω πόλη και τις γύρω περιοχές. 
Επινοήσαμε το παζάρι με τις αντίκες, επειδή πιστεύαμε ότι μπορούσε να εκπληρώσει  δύο από τους στόχους που είχαμε θέσει. 
Ο πρώτος στόχος ήταν να φέρουμε την Παλιά Πόλη στο προσκήνιο και να την κάνουμε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο και διατηρητέο οικισμό. Έναν οικισμό που χρειάζεται προστασία και φροντίδα από την πολιτεία και  να μην  αφεθεί  στη φθορά του χρόνου και της αλόγιστης, ανθρώπινης παρέμβασης. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.  Μετά από  πολλά χρόνια προσπάθειας αναδείξαμε το παζάρι ως θεσμό μακράς πνοής (13 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας), πανελλήνιας εμβέλειας, χαμηλού προϋπολογισμού και υψηλής απόδοσης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με όλες τις εξωστρεφείς δράσεις μας, δημοσιεύματα, εκδόσεις, αφιερώματα, εκθέσεις κλπ. και με πυρήνα της επικοινωνίας μας το παζάρι αντικών, πετύχαμε μια πρωτοφανή αναγνωρισιμότητα  της Κυπαρισσίας στο πανελλήνιο. Συνεχείς αναφορές και αφιερώματα για την Παλιά Πόλη στα ηλεκτρονικά και συμβατικά ΜΜΕ είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήδη η Παλιά Πόλη έγινε ταξιδιωτικός και εκδρομικός προορισμός με αποτέλεσμα   να ανθίσει, μια   νεανική, ποιοτική επιχειρηματικότητα που βοηθάει στην εικόνα και την προστασία του οικισμού. Οι ίδιοι επιχειρηματίες θα είναι οι φύλακες της διατήρησης της φυσιογνωμίας της Παλιάς Πόλης αφού αυτή  είναι και ο λόγος της επαγγελματικής ευημερίας και ύπαρξής τους. 
Ο δεύτερος στόχος μας ήταν και είναι να δημιουργήσουμε θετική αντίδραση του Δήμου  ώστε η απαξίωση της Παλιάς Πόλης να μετατραπεί σε μια ενεργή, επενδυτική, δημόσια/δημοτική παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα. Αυτό όμως δεν έχει επιτευχθεί, το παζάρι δεν αποτελεί για το Δήμο εργαλείο προβολής της Κυπαρισσίας, δεν το συμπεριλαμβάνει στον ετήσιο τουριστικό οδηγό που εκδίδει, παρά το γεγονός ότι είναι η πιο εξωστρεφής και αποτελεσματική εκδήλωση της πόλης. Οι επισκέπτες του παζαριού υπολογίζονται κάθε χρόνο περίπου στις 8.000.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ενώ ο πρώτος στόχος μας  έχει επιτευχθεί,  ο δεύτερος παραμένει ανεκπλήρωτος. Η επισκεψιμότητα της Παλιάς Πόλης  έχει απογειωθεί   και ως εκ τούτου έχουν δημιουργηθεί  ασφυκτικά, επείγοντα και λειτουργικά προβλήματα, ο Δήμος, όμως, δεν έχει δώσει ακόμα  τις λύσεις που απαιτούνται από μια τέτοια εξέλιξη. 
Αυτό το καλοκαίρι η γκρεμισμένη μάντρα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης που είναι στην κεφαλή του παζαριού, ορατή από κάθε επισκέπτη, η έλλειψη (λόγω μη αδειοδότησης και μη λύσης του προβλήματος πλατεία ή δρόμος) ικανών τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία από τα οποία εξυπηρετούνται οι χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού και του παζαριού, η έλλειψη χωροταξίας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και parking, καθιστούν την διακίνηση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών αδύνατη και την όψη της πόλης κακή. Είναι αυτονόητο ότι όπως και στο σπίτι μας δεν προσκαλούμε κόσμο όταν υπάρχουν δυσκολίες φιλοξενίας (αναστάτωση, έλλειψη χώρου κλπ.) έτσι και στην Παλιά Πόλη δεν μπορούμε να καλέσουμε κόσμο όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις φιλοξενίας και ευχάριστης διαμονής.
 Υπό αυτές τις συνθήκες δεν φαίνεται ότι η Παλιά Πόλη μπορεί να αντέξει την επιπλέον αύξηση της επισκεψιμότητας του παζαριού και για αυτούς τους λόγους το «Πρόγραμμα» αποσύρεται από τη φετινή διοργάνωσή του και θα κατευθύνει τη δράση του σε άλλους τομείς με εναλλακτικούς τρόπους. 
Οι Δημοτικές αρχές, τόσα χρόνια, έχουν εγκαταλείψει την Παλιά Πόλη στην τύχη της, έχουν χάσει όλες τις ευκαιρίες για επιδοτούμενα έργα συντήρησης και ανάπλασης  (ο κατάλογος είναι μεγάλος), έχουν δεχτεί ακόμα και την απαξίωση της Αγίας Τριάδας. Επίσης, έχουν αγνοήσει τις εξελίξεις και την επιθυμία των κατοίκων όλης της Κυπαρισσίας για μια αξιοπρεπή εμφάνιση της Παλιάς Πόλης. Δεν έχουν περιλάβει ποτέ στους προϋπολογισμούς τους έργα στην Παλιά Πόλη. Έχουν αγνοήσει τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης που μόνοι και χωρίς κατεύθυνση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καλοπροαίρετα και θετικά τις αλλαγές που συντελούνται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). 
Ελπίζαμε, φέτος, με το σχέδιο του Δήμου για ανάπλαση της πλατείας  και την ύπαρξη  πόρων για αυτό ότι  κάτι άρχισε να αλλάζει στην μακροχρόνια απαξίωση της Παλιάς Πόλης. Δυστυχώς, απογοητευτήκαμε.
Ελπίζουμε ο Δήμος να εκλάβει την παρούσα επιστολή όχι ως καταγγελία, αλλά ως παράπονο και διεκδίκηση μιας ομάδας ανθρώπων που αγαπούν την Παλιά Πόλη, που εργάζονται και προσπαθούν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν για τη διαφύλαξη, την ανάδειξη και την αξιοποίησή της ως πυλώνα ανάπτυξης. 
Με εκτίμηση,
Τζίμα Ιμιρζιάδη

                                   
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ...ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΑΖΆΡΙ...
ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ
σε όλους το κυριακάτικο παζάρι στην περιοχή του Κοπανακίου που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι αγωνιούν να τα βγάλουν πέρα. Το Κοπανάκι πλέον χωρίς τράπεζα, χωρίς Λύκειο, χωρίς Αστυνομικό τμήμα παρά την πρεμούρα ορισμένων να αποδείξουν ότι όλα πάνε καλά, η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο. 
Αν η εγκατάλειψη έδρας δημοτικής ενότητας έχει τέτοια τύχη τι να υποθέσουμε. Πάντως ο φωτογραφικός φακός που βρίσκεται παντού..."συνέλαβε" αν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση 3 πολίτες πάνω από όλα αλλά με την θεσμική ιδιότητα που άφησε την σφραγίδα τους στο Δήμο. Από αριστερά ο Πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο πρώτος και πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας Δημήτρης Μπασδάνης ενώ κοντά στο πρώην δήμαρχο αθόρυβα ήταν η σύζυγός του, Αθηνά.
Προφανώς δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες αλλά τα τοπικά θέματα καθώς και οι εξελίξεις γύρω από μείζονα αυτοδιοικητικά ζητήματα θα είχαν την τιμητική τους. Μάλλον για να συνομιλούν στο ίδιο τραπέζι θα υπάρχει ταύτιση απόψεων σε αρκετά ζητήματα. Όπως και να έχει πάντως ως πολίτες πρώτα από όλα ποτέ δεν έχουν σταματήσει να συμμετέχουν στα κοινά και να ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου μας...ΓΙΑΝ. ΜΠ.
                                 

                       Στο Γκάζι εκδήλωση Κυπαρισσίων της Αθήνας


Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου στον πολυχώρο Gazarte (πλατεία Γκάζι) η εκδήλωση του Συλλόγου των Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» και του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία». 
Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του συλλόγου, έγινε η παρουσίαση ενός μοναδικού μνημείου της κλασικής εποχής –παγκοσμίου εμβέλειας– του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα, μέσα από την εξαίρετη ομιλία με θέμα: «Ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας» (Θρησκεία, Ιστορία, Τέχνη) από τον ερευνητή Κο Απόστολο Πιερρή, Διευθυντή του διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών (www.philosophical-research.org), αφορμή και την τελευταία έκδοση του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» με σχετικό θέμα. 
Στο
πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου Κα Ρούλα Τσατσάκου μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου και αναδρομή στο ιστορικό περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία». Τιμήθηκαν δημόσια οι πνευματικοί δημιουργοί του τόπου μας, που με το πλούσιο έργο τους έχουν συμβάλει στην έκδοση του εξαίρετου περιοδικού και υπήρξε κάλεσμα και νέων δημιουργών για την εκδοτική συνέχιση. 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη συνοδεία ποτών και παραδοσιακών εδεσμάτων υπό τους ήχους μουσικής και τραγουδιών της δημοτικής μας παράδοσης. Έπαιξαν οι Μουσικοί: Τσίτος Αλέξανδρος (βιολί), Χατζόπουλος Μπάμπης (λαούτο), Τσέρπες Ανδρέας (κλαρίνο), Κούκη Αθηνά (κανονάκι), Βασιλάκης Γιάννης (κρουστά) και τραγούδησε η Μανέτα Σεμίνα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για το ποιοτικό και όμορφο μουσικό πρόγραμμα που μας χάρισαν. Την
εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, πολλοί θεσμικοί παράγοντες, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων της Τριφυλίας


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου