23.6.17

Κίνδυνος ασφυξίας του taxis – Απομένουν 7 ημέρες για 2,2 εκατ. δηλώσεις

Μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο το σύστημα taxis να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο όγκο των φορολογούμενων που πρέπει να εξυπηρετηθούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Επτά ημέρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3.894.296 φορολογικές δηλώσεις από το σύνολο των περίπου 6.100.000 δηλώσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται η κατάθεση στο taxis άλλων 2.205.704 δηλώσεων με αποτέλεσμα να πρέπει το σύστημα να υποδέχεται κοντά στις 300.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαν επίσης υποβληθεί 1.889.378 δηλώσεις Ε2 και 709.594 δηλώσεις Ε3.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο της παράτασης προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πυκνώνουν τα σχετικά αιτήματα.
Οι φοροτεχνικοί
Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής  ζητεί με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου την παράταση της υποβολής των δηλώσεων μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Στην επιστολή τους οι φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι μια μικρή παράταση δεν θα δημιουργήσει προβλήμα στο σχεδιασμό του υπουργείου, επικαλούνται τον αυξημένο φόρτο εργασίας από όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις ενώ κάνουν λόγο και για βεβαιώσεις αποδοχών που δεν έχουν μπει στο σύστημα.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, αναφέρουν:
Θεωρούμε ότι μια παράταση των φορολογικών δηλώσεων τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα , έως 26/7/2017, δεν θα είχε καμία επίπτωση ούτε στον προγραμματισμό εκκαθάρισης, ούτε φυσικά στα δημόσια έσοδα, αφού όπως είναι γνωστό η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος είναι η 31η Ιουλίου.
Συνεπώς μια ολιγοήμερη παράταση αφενός μεν, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο σχεδιασμό του υπ. Οικ. αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον αριθμό των δόσεων, αφετέρου δε, θα αποσυμπιέσει το taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλλουν τις εναπομένουσες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων που καραδοκούν.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, ακόμα και η παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι 26/7/2017 δεν θα επηρεάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, ούτε φυσικά θα επιφέρει κάποια αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα.
Μαζί με την υποχρέωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν προστεθεί πλείστες άλλες υποχρεώσεις φορολογουμένων, με τελευταία την έκδοση παραβόλου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις απαιτήσεις για έκδοση εκκαθαριστικού για τους παιδικούς σταθμούς, και τώρα για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ, είναι εργασίες οι οποίες μας αναθέτουν οι φορολογούμενοι, μη δυνάμενοι εμείς να αρνηθούμε, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο σε άσχετες με το επάγγελμα μας εργασίες.
Και για όλα έρχονται e-mail στο δικό μας λογαριασμό, ακόμη και για οφειλές των φορολογουμένων στους Δήμους, γιατί η υλοποίηση της παλαιάς πρότασης μας να υπάρχει δεύτερο e-mail επικοινωνίας στα στοιχεία του TAXISnet, έχει μείνει στις καλένδες.
Ένα e-mail για τον φορολογούμενο και ένα για τον Λογιστή-Φοροτεχνικό ώστε να ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τέτοιου είδους θέματα, καθόσον είναι τελείως άσχετο με το αντικείμενο ευθύνης των Λογιστών-Φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν επωμισθεί την εκτέλεση της του προϋπολογισμού. Αν αυτό έγινε με τα ανασφάλιστα οχήματα αύριο φαντασθείτε τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Και μη ξεχνάμε και τις ποινικές ευθύνες που θα έχουν αύριο οι συνάδελφοι.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο για άλλη μια χρονιά δεν έστειλε στο taxis τις βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου των επαγγελματιών με αποτέλεσμα αυτοί να προσέρχονται στην αρμόδια ΔΟΥ για την τελική εκκαθάριση. Tο ΤΣΑΥ αρνείται επίμονα να «ανεβάσει » τις σχετικές βεβαιώσεις εισφορών για το 2016, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο της υγείας να είναι υποχρεωμένοι να πάνε αυτοπροσώπως στο ταμείο να παραλάβουν την ασφαλιστική βεβαίωση.




iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου