10.7.17

Έσπασε και έπεσε αιωνόβιος πλάτανος

Πλάτανος ηλικίας άνω των 180 ετών και ύψους 40 μέτρων, στην Πορταριά Βόλου, φαίνεται ότι «λύγισε» απέναντι στον ισχυρό άνεμο «σχίστηκε» στα δύο και «προσγειώθηκε» πάνω στις στέγες δύο σπιτιών και σε ξενοδοχείο. 
Η πτώση του αιωνόβιου δέντρου, που μάλιστα ήταν ανακηρυγμένο ως «μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, ενώ συμπαρέσυρε και καλώδια της ΔΕΗ. 
Ο πλάτανος σχεδόν κόπηκε στα δύο. Ο κορμός και τα κλαδιά του σταμάτησαν πάνω στις στέγες δύο σπιτιών και σε ξενοδοχείο.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της  ιδιοκτήτριας του ενός από τα δύο σπίτια πάνω στο οποίο έπεσε ο πλάτανος. «Κοιμόμουν. Ακούστηκε ένα μπαμ και έσβησαν τα φώτα. Ο κρότος ήταν τόσο μεγάλος. Έγιναν όλα ξαφνικά. Μα ένα τέτοιο δέντρο να πέσει;», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα « Ταχυδρόμος». Το σπίτι της έχει υποστεί ζημιές στη στέγη και στον πάνω όροφο, το ταβάνι έχει ρωγμές.
Από το διπλανό σπίτι, οι ιδιοκτήτες έλειπαν. «Μας ειδοποίησαν το πρωί φίλοι. Όταν σηκωθεί ο πλάτανος θα δούμε τι ζημιές υπάρχουν. Προς το παρόν φαίνεται ότι έχει χτυπηθεί η στέγη, η καμινάδα από το τζάκι, η αυλή και το παράθυρο της κουζίνας έχει μπει όλο μέσα», είπε η ιδιοκτήτρια του διπλανού σπιτιού.
Στο σημείο κλήθηκε πυροσβεστική και αστυνομία, ενώ συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, καθώς κλαδιά συμπαρέσυραν στύλους και καλώδια ηλεκτροδότηση. Ο  πλάτανος είχε ανακηρυχθεί διατηρητέος. «Λέγεται ότι το πρώτο κλαράκι είχε φυτέψει στο σημείο ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Κι ότι καθόταν κι έγραφε στη βρυσούλα ακριβώς απέναντι, που ονομάζεται Παπαδιαμάντη ή Τσοποτού», είπε μία κάτοικος.
Πάντως κάτοικοι της περιοχής αφήνουν αιχμές ότι κανείς δεν φρόντισε για το αιωνόβιο δέντρο τα τελευταία χρόνια.  «Και πέρυσι είχε φύγει ένα μεγάλο κλωνάρι. Είχε δώσει δείγματα ο πλάτανος. Αλλά κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον να ελαφρώσει το δέντρο», είπε ένας άλλος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου