10.7.17

ΑΚΡΙΔΕΣ !!! Έξι στους δέκα οφειλέτες με κατασχετήριο στα χέρια

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά 

Με ρυθμό 828 την ημέρα έτρεξε η έκδοση κατασχετηρίων για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Πλέον οι κατασχέσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο και να γίνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές μέσω της δημιουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου οφειλετών.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά για το τι αντιμετωπίζουν ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις:
-ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθε τον Μάιο σε 3,88 εκατομμύρια. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο αριθμός των οφειλετών σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκε κατά περίπου 264.688 οφειλέτες.
Αυτή η μείωση, ωστόσο, δεν αντανακλά βελτίωση των συνθηκών για τους φορολογούμενους, αλλά κυρίως ρυθμίσεις οφειλών από τους φορολογούμενους που θέλουν να αποφύγουν τις κατασχέσεις αλλά και χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης από φορολογούμενους που πλέον δεν υπάρχουν (πτωχευμένες επιχειρήσεις κλπ)
-από τα 3,88 εκατ. των οφειλετών μπορούν να εκδοθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,619 εκατ. οφειλέτες. Πρόκειται για οφειλέτες που συνήθως χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ στην εφορία
-από τα 1,619 εκατ. οφειλετών έχουν ήδη εκδοθεί κατασχετήρια και βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, τραπεζικών υπολοίπων, ακινήτων κα) οι 930.160. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός από την αρχή του έτους αυξήθηκε κατά 91.104 οφειλέτες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα του 2017 εκδίδονταν κατασχετήρια εναντίον 828 οφειλετών.
-από το σύνολο το οφειλετών έχουν εκδοθεί κατασχετήρια στο 57% έναντι 51% που ήταν στο τέλος του 2016. Έτσι έξι στους δέκα οφειλέτες ζουν πλέον υπό το βραχνά της κατάσχεσης και το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας της φορολογικής διοίκησης, στόχο των παρεμβάσεων που γίνονται και πρόκειται να γίνουν είναι η πραγματοποίηση πιο στοχευμένων διαδικασιών κατάσχεσης. Για παράδειγμα, σήμερα εκδίδεται ηλεκτρονικό κατασχετήριο προς όλες τις τράπεζες και όχι μόνο προς τις τράπεζες που ο οφειλέτης διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς και υπόλοιπα.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος οφειλετών της φορολογικής διοίκησης. Σε αυτό θα καταγράφονται οφειλέτες, το εισοδηματικό προφίλ κάθε οφειλέτη και κάθε άλλο στοιχείο που θα επιτρέπει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.


capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου