18.7.17

Τέσσερις άγριες δολοφονίες στη Μεσσηνία χωρίς τιμωρία

 Της Βίκυς Βετουλάκη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ 

Χωρίς τιμωρία, εξακολουθούν να είναι τέσσερα από τα πιο στυγνά και αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία στη Μεσσηνία και τα οποία στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που συνέβησαν.
Πρόκειται για τέσσερις άγριες δολοφονίες, τριών αντρών και μιας γυναίκας, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία δεν είχε βρει ακόμα το δράστη ή όλους τους δράστες της, ή η υπόθεση δεν έχει οδηγηθεί σε αίθουσα δικαστηρίου για να αποκαλυφθούν τα κίνητρα των δολοφόνων και να τιμωρηθούν.
Και οι 4 δολοφονίες είχαν συνταράξει το πανελλήνιο, ενώ για κάποιες από αυτές εξακολουθεί να υπάρχει ένα θολό σύννεφο πάνω τους για το τι πραγματικά συνέβη και όπλισε το χέρι του δράστη.
Η πρώτη, στις 11 Νοεμβρίου του 2008, με θύμα τον 29χρονο τότε Σωτήρη Ψυχόπαιδα, που δολοφονείται εν ψυχρώ σε προκαθορισμένο ραντεβού. Η δεύτερη στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, όπου ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας βρίσκει φρικτό θάνατο, ελάχιστα μέτρα από το σπίτι του, σε καρτέρι θανάτου που του έχουν στήσει.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2014, βρίσκεται δολοφονημένος ο Αρχιμανδρίτης Φώτης Ζαχαρόπουλος στο σπίτι του στη Χώρα. Οι δύο νεαροί που συλλαμβάνονται ως δράστες της δολοφονίας μετά από ερωτικές περιπτύξεις με το θύμα, αθωώνονται από τα δικαστήρια και η δολοφονία –τουλάχιστον  για τις δικαστικές αρχές – παραμένει ανεξιχνίαστη.
Πρόσφατα, στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, μια άλλη δολοφονία συγκλονίζει τη Μεσσηνία και το πανελλήνιο. Αυτή της πολύτεκνης Γεωργίας Φιλοπούλου που βρίσκεται πυροβολημένη στο κεφάλι μέσα στο αυτοκίνητό της στους Γαργαλιάνους. Ο δράστης ακόμα αναζητείται.
Τέσσερις δολοφονίες με πολλά ερωτηματικά και απαντήσεις που ακόμα δεν έχουν δοθεί, αν και για τις τρεις πρώτες έχουν περάσει ήδη αρκετά χρόνια.
Σωτ. Ψυχόπαιδας: Εκτέλεση με 5 σφαίρες
Το πρωινό της 11ης Νοεμβρίου του 2008, σε ερημική τοποθεσία της Μικρομάνης, ένας αγρότης που πηγαίνει στα κτήματά του βρίσκεται μπροστά σε μια αποτρόπαιη  εικόνα. Ο 29χρονος Σωτήρης Ψυχόπαιδας κείτεται νεκρός σε αγροτικό χωματόδρομο έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες.
Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει ότι ο άτυχος 29χρονος πυροβολήθηκε με περίστροφο στην κοιλιά, στο θώρακα, στο δεξί και αριστερό χέρι, ενώ ο δολοφόνος του έδωσε και χαριστική βολή, πυροβολώντας τον μια φορά στα ζυγωματικά, στο πρόσωπο.
Κοντά του ήταν σταθμευμένη η μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα του, όπου μαζί με άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι ο 29χρονος πήγε σε προκαθορισμένο ραντεβού με τον ή τους δολοφόνους του.
Η Αστυνομία υποδεικνύει ως φυσικό δράστη, έναν Αλβανό, τον οποίο θεωρεί ότι είναι πληρωμένος δολοφόνος και ενεργούσε κατ΄ εντολή άλλου. Εκδίδει ένταλμα σύλληψης χωρίς ποτέ να εκτελεσθεί, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Συλλαμβάνεται χρόνια μετά, όχι γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά ως εκτελεστής στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας πατέρα και γιου Μεσάι και δικάζεται σε δις ισόβια. Κατά την εκδίκαση εκείνης της υπόθεσης, στην απολογία του ο Αλβανός εκτελεστής αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ήταν μπροστά στη δολοφονία του Ψυχόπαιδα, αλλά δεν το έκανε εκείνος. Υποδεικνύει ως δολοφόνο του 29χρονου, τον Φελίμ Μεσάι, το δικό του θύμα δηλαδή.
Μάλιστα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δικαστηρίου, δεν αποκαλύπτει τους λόγους της δολοφονίας του Σωτήρη Ψυχόπαιδα, δηλώνοντας πως δεν ξέρει γιατί ο Φελίμ Μεσάι σκότωσε τον Σωτήρη Ψυχόπαιδα.
Μέχρι και σήμερα, ποτέ δεν διευκρινίσθηκε ακριβώς τι έγινε με αυτή τη δολοφονία και ποιος τελικά ήταν ο πραγματικός δολοφόνος.
 
Παν. Γυφτέας: Φρικτός θάνατος
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, αποκαλύπτεται η πιο άγρια και στυγνή δολοφονία που έχει συμβεί στη Μεσσηνία. Άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Αγρίωματα στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας.
Σοκάρει το γεγονός ότι ο 46χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, έπεσε θύμα ενέδρας ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.
Η Αστυνομία καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι του, οι δράστες του έκλεισαν με αυτοκίνητο το δρόμο και τον αιφνιδίασαν. Εκτιμούν ότι κάτι είχε που δεν τους έδινε ο άτυχος 46χρονος και η κατάσταση ξέφυγε, καθώς λόγω της προσωπικότητάς του και της σωματικής του διάπλασης, κρίθηκε σίγουρο, ότι το θύμα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε μέχρις εσχάτων με τους δολοφόνους του.
Οι διαπιστώσεις της ιατροδικαστού σοκάρουν, καθώς αναγνωρίζει πάρα πολλά χτυπήματα με σιδερολοστό ή σιδερογροθιά στο κεφάλι του θύματος, όπου πιθανότατα κάποιοι τον κρατούσαν και ένας χτυπούσε. Η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως όταν οι δολοφόνοι έκλεισαν τον σωματώδη άντρα στον πορτ μπαγκάζ του ίδιου του του αυτοκινήτου, ήταν ακόμα ζωντανός και παρά τα σοβαρότατα τραύματά του, επιχείρησε να φωνάξει και να απελευθερωθεί. Κανείς όμως στην γειτονιά δεν άκουσε το παραμικρό.
Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του  2012, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδίδονται εντάλματα σύλληψης. Ένα για Μεσσήνιο, φίλου του θύματος, που τότε είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στον οποίο αποδιδόταν  ο ρόλος του ηθικού αυτουργού, και ενός Ελληνορωσοπόντιου, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολφονίας. Στην υπόθεση θεωρείται ότι εμπλέκονται άλλα 3 άτομα, για τα οποία οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Κανείς ποτέ δεν έμαθε, ποιος ήταν πραγματικά ο λόγος αυτής της τόσο άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία και ποιοί τελικά ήταν αυτοί που εκείνο το βράδυ είχαν στήσει το καρτέρι θανάτου.
 
Φ. Ζαχαρόπουλος: Οι ερωτικές περιπτύξεις που οδήγησαν στο φόνο
Η δολοφονία και εν συνεχεία οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή του Αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου, αφήνουν άφωνη την τοπική κοινωνία και την Ελλάδα, στις 15 Φεβρουαρίου του 2014.
Ο 54χρονος Αρχιμανδρίτης βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του στη Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος. Είναι γυμνός στο πάτωμα της κουζίνας του και φέρει βαριά τραύματα στο κεφάλι από αντικείμενο, ενώ στο λαιμό του είναι σφικτά δεμένο το πουκάμισό του. Τα τραύματα ήταν σοβαρά, αλλά δεν επέφεραν το θάνατο. Ο ιατροδικαστής καταλήγει ότι ο θάνατος επήλθε από ασφυξία.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το θύμα γνώριζε τους δράστες και τους άνοιξε την πόρτα.
Η Αστυνομία γρήγορα συλλαμβάνει έναν νεαρό Γεωργιανό και έναν ανήλικο Έλληνα. Ο ανήλικος περιγράφει ότι πήγαν με τον Γεωργιανό να ζητήσουν χρήματα από τον Αρχιμανδρίτη για να έρθουν Καλαμάτα να παρακολουθήσουν αγώνες καρτ.
Αυτός, υποστήριζε ότι έμεινε στο χολ και ο Αρχιμανδρίτης με το Γεωργιανό μπήκαν στο υπνοδωμάτιο. Δέκα λεπτά μετά άκουσε φωνές και είδε τον 54χρονο να βγαίνει γυμνός και τον Γεωργιανό να τον ακολουθεί και να τον χτυπά. Ο αρχιμανδρίτης έπεσε στο πάτωμα και ο Γεωργιανός – σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία του ανήλικου- τον έπνιξε με το πουκάμισο. Ο Γεωργιανός ποτέ δεν παραδέχθηκε τη συμμετοχή του.
Ο ανήλικος είναι ο πρώτος που δικάζεται και καταδικάζεται από τα ελληνικά δικαστήρια, όμως στη συνέχεια το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας αθωώνει ομόφωνα τον Γεωργιανό  για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη. Ακολούθησε μετά και η αθώωση του ανήλικου, όταν εκδικάσθηκε η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό, αφού πλέον είχε εκλείψει ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ανήλικος εξακολουθούσε από την αρχή έως το τέλος να περιγραφεί τα περιστατικά με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι, η υπόθεση της δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη Φωτη Ζαχαρόπουλου, παραμένει ανεξιχνίαστη και επιστρέφει στα χέρια της Αστυνομίας για την ανακάλυψη των δραστών.
Οι ερωτικές περιπτύξεις του θύματος με νεαρούς, οι οποίες αποκαλύπτονται κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, σκανδαλίζουν και τους πιο… απελευθερωμένους. Η δε δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, προκάλεσε πολλές νομικές συζητήσεις.
Κύκλοι της Αστυνομίας πάντως θεωρούν ότι η υπόθεση γι’ αυτούς έχει κλείσει...
 
Γ. Φιλοπούλου: Η χρονιά που την σημάδεψε
Την Πρωτοχρονιά του 2016 γέννησε το πρώτο παιδί της χρονιάς για τη Μεσσηνία και το τέταρτο για την οικογένειά της. Στις 9 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ο ίδιος της ο άντρας, την βρίσκει δολοφονημένη. Έχει δεχτεί πυροβολισμό στο κεφάλι και ενώ βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό της, σε αγροτικό παράδρομο της επαρχιακής οδού Γαργαλιάνων – Λεύκης Τριφυλίας.
Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει κακώσεις κεφαλής δια βολίδων κυνηγετικού όπλου από έναν πυροβολισμό, καθώς υπάρχουν δύο τραύματα, με το ένα να είναι πύλη εισόδου και το άλλο πύλη εξόδου.
Ο σύζυγός της, πυροσβέστης στο επάγγελμα, ενημερώνει τους αστυνομικούς ότι η γυναίκα του μετά από καυγά που είχαν έφυγε από το σπίτι το προηγούμενο απόγευμα. Η γυναίκα του δεν γύρισε το βράδυ και το πρωί αφού έστειλε τα παιδιά στο σχολείο, πήρε τους εργάτες να πάει στα κτήματα.
Περνώντας από τη συμβολή με τον παράδρομο, εργάτρια που επέβαινε στο όχημά του, του είπε ότι είδε το αμάξι της συζύγου του. Αυτός σταμάτησε και κατευθύνθηκε προς το αμάξι όπου και βρήκε νεκρή τη γυναίκα του μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Οι έρευνες της Αστυνομίας είναι πολυδιάστατες όλη εκείνη την περίοδο και ακόμα και ο σύζυγός της κρατείται τις πρώτες ημέρες και εξετάζεται ως ύποπτος.
Η Αστυνομία ερευνά ακόμα την υπόθεση, χωρίς ακόμα να έχει φτάσει στα ίχνη του δολοφόνου.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου