7.7.17

Μεγάλες ελπίδες από δύο πειραματικά εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια

Κλινικές δοκιμές έγιναν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία

Δύο νέα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία βοηθούν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματός τους, άφησαν πολλές υποσχέσεις σε δύο αρχικές μικρές κλινικές δοκιμές, που έγιναν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο μπορεί όντως να καταστρέψει τους όγκους, γεννώντας πολλές ελπίδες για το μέλλον. Αν και οι μελέτες έγιναν σε λίγους ασθενείς (μόνο 19), κάποιοι επιστήμονες ήδη δήλωσαν ότι η νέα εξέλιξη «μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού», όσον αφορά τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Τα αντικαρκινικά εμβόλια μοιάζουν με αυτά εναντίον των λοιμώξεων, καθώς αναγνωρίζουν τους εισβολείς στο σώμα. Το πλεονέκτημά τους -σε σχέση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία- είναι ότι στοχεύουν μόνο στα αντικαρκινικά κύτταρα και όχι και στα υγιή.
Τα εξατομικευμένα εμβόλια πάνε ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές καρκινικές μεταλλαξεις κάθε ασθενούς. Τα εμβόλια αυτά κατ' αρχήν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα ανοσοθεραπείας, ώστε από κοινού να ενισχύσουν τις γραμμές άμυνας του ασθενούς. Οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το "Nature" και το "New Scientist", χρησιμοποίησαν αρχικά τα πειραματικά εμβόλια εναντίον του μελανώματος, της πιο επιθετικής και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Και στις δύο κλινικής δοκιμές φάσης 1, σε έξι και 13 ασθενείς αντίστοιχα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Nature", οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως σε περισσότερους από τους μισούς καρκινοπαθείς μετά τον εμβολιασμό τους με τα δύο διαφορετικά είδη εμβολίων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου