15.7.17

Ακόμη και η μυρωδιά του φαγητού… παχαίνει

Άσχημα είναι τα νέα από το χώρο της επιστήμης, αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα ακόμη και το να… μυρίζουμε το φαγητό, μας παχαίνει!

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εφαρμόστηκε σε ομάδες από παχύσαρκα ποντίκια.
Αφού οι ερευνητές νέκρωσαν την αίσθηση της όσφρησης σε μερικά από αυτά και διεξήγαγαν τη μελέτη, παρατήρησαν τα αποτελέσματα: Η ομάδα των ποντικιών που δεν μπορούσε να μυρίσει έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με τα ποντίκια που μπορούσαν να μυρίσουν το φαγητό τους. Για την ακρίβεια, τα τελευταία όχι απλώς δεν έχασαν βάρος, αλλά το διπλασίασαν.   
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το να μυρίζετε το φαγητό πριν το κατακαναλώσετε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το σώμα σας διαχειρίζεται τις θερμίδες. Αυτό επειδή το σώμα μεταφράζει τη μυρωδιά σαν σήμα ότι πρέπει αποθηκεύσει το φαγητό σε μορφή λίπους αντί να το μεταβολίσει.
«Τα αισθητήρια όργανα επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού» υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Dillin. «Η αύξηση του βάρους δεν είναι απλώς ένα επακόλουθο των θερμίδων που λαμβάνετε. Εξαρτάται και από τον τρόπο που οι θερμίδες γίνονται αντιληπτές από τον οργανισμό».
Η θετική πλευρά σε όλο αυτό είναι ότι οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω νέα δεδομένα προκειμένου να τα προσαρμόσουν σε ανθρώπινες μεταβολικές συνθήκες.
«Αν επιβεβαιώσουμε ότι η παραπάνω θεωρία ισχύει και για τον άνθρωπο, θα μπορούσαμε ακόμα και να φτιάξουμε ένα σκεύασμα που να παύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αίσθηση της όσφρησης ξεγελώντας έτσι το σώμα και οδηγώντας το να κάψει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύσει» λέει ο δρ. Dillin.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο αφού έτσι είναι σαν να μετατρέπεις το φαγητό σε απλό καύσιμο για τον οργανισμό στερώντας από τον άνθρωπο την απόλαυση που νιώθει όταν το καταναλώνει.
Οι ερευνητές, παρόλα αυτά, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, υπέρβαρους ή άτομα με αναπτυσσόμενες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον.

 bovary.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου