17.7.17

ΤΡΟΠΙΚΗ..."ΒΟΜΒΑ" ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΚΑΝΕ το καλοκαίρι..χειμώνα θα τραγουδάμε τα επόμενα χρόνια παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι της Σοφίας Αρβανίτη καθώς τα τροπικά καλοκαίρι με καταιγίδες και έντονες βροχές θα είναι γεγονός σε συνδυασμό με καιρικά φαινόμενα στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας.
Από το "μπουρίνι" που έπληξε με ένταση για αρκετές ώρες την περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας δέχθηκε περισσότερες από 11 τηλεφωνικές κλήσεις και επενέβη σε 3 αντλήσεις, 4 κοπές δέντρων και μία κατάσβεση πυρκαγιάς σε φοίνικα στην περιοχή της Βέργας. Από την έντονη βροχόπτωση προβλήματα δημιουργήθηκαν σε καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης σε κοινοτικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας, ενώ ενώ διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν σε περιοχές της Καλαμάτας, της Πυλίας και της Τριφυλίας ιδίως στη πόλη των Φιλιατρών, καθώς τα έντονα ηλεκτρικά φαινόμενα με ισχυρές ριπές δημιούργησαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Μεσσηνίας.
ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Στην Τριφυλία σε ετοιμότητα ήταν ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου καθώς απαιτήθηκε η απόφραξη φρεατιών σε ορισμένες περιοχές χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο πλημμύρισε ξανά η περιοχή κοντά στο ρέμα του Χαμέρη επι της εθνικής οδού στο πρατήριο καυσίμων Κερερέ που βρίσκεται κοντά στο χώρο του ΟΣΕ αποτελώντας μόνιμο πρόβλημα καθώς το ρέμα δεν έχει εγκιβωτιστεί πλήρως.
Να τονιστεί ότι πριν την κακοκαιρία ο Δήμος είχε προγραμματίσει το σαββατοκύριακο τον καθαρισμό αγροτικών και δασικών δρόμων στη περιοχή του Στασιού Κυπαρισσίας, που δεν είχαν βελτιωθεί για πολλά χρόνια, ενώ υψηλή στάθμη βροχής σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές των Πλατανίων, της Πλάτης, αλλά και στην ορεινή Τριπύλα. 
Σε ότι αφορά τις καλλιέργειες λόγω χαλαζόπτωσης που έπεσε σποραδικά δημιουργήθηκαν προβλήματα σε περιοχές κοντά στους Γαργαλιάνους και την Χώρα ιδίως σε αμπέλια και κηπευτικά χαμηλής κάλυψης χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη έκταση του φαινομένου. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας ήταν σε αυτοψία ως το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να σχηματίσει συνολική εικόνα της κατάστασης. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
-ΠΡΟΣΟΧΗ -ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ


                                 ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
 Το έθιμο του παραδοσιακού αλωνίσματος αναβίωσε και φέτος στο Αμούρι της Πλάτης Φιλιατρών, που συνδιοργανώθηκε από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας «Η Αίθη».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πέτρινο αλώνι της κα Αλέκας Σταματοπούλου, όπου μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν για την διαδικασία του αλωνίσματος την παλιά εποχή και τα ξεχωριστά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα αναβίωσαν παλιά παιχνίδια από τα παιδιά της περιοχής που φιλοξενούνται σε συγγενείς τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες από το παλιό αλώνισμα που έκαναν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Την εκδήλωση παρουσίασε στο κοινό η κα Ευανθία Παπαγεωργίου, ενώ ο κόσμος φέτος απόλαυσε και τους μικρούς χορευτές του Φορέα του Δήμου Τριφυλίας, ενώ παράλληλα ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη χρονιά εμπλουτίζοντας περισσότερο τις όμορφες εκδηλώσεις στο χωριό Πλάτη ή Καναλουπού της Τριφυλίας όπως το γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ για το Κάστρο των Γιγάντων στην Κυπαρισσία παρατηρεί ο επισκέπτης που θαυμάζει την υπέροχη θέα με το κατπαληκτικό ηλιοβαίλεμα αλλά φεύγει με άδεια χέρια. Στο Κάστρο δεν υπάρχει ούτε δείγμα απο σουβενίρ για τον τουρίστα, ούτε ένα δώρο να αγοράσει, ούτε καν αναψυκτήριο το οποίο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του για 10 χρόνια...
Όπως διαβάζαμε σε επιστολή αναγνώστη κ. Α.Αντωνόπουλου που ανάρτησε τα σχόλιά του "Εδώ και 10 -περίπου-  χρόνια  έπαψε να γίνεται δημοπρασία για το καφενεδάκι, και πριν 5 χρόνια αποφασίστηκε να το γκρεμίσουν. Καλώς, διότι είχαν βάλει επί χούντας  τσιμεντόλιθους, τσιμεντένια βάση, και σκεπή από καρκινογόνα ελλενίτ. Η ξύλινη καλύβα με τον καιρό σάπισε, είχε μέσα ποντίκια και κατσαρίδες. Αλλά και οι μαγαζάτορες ευθύνονταν που έκαναν ηχορύπανση, είχαν πλαστικές καρέκλες, δεν είχαν κανέναν σεβασμό στον αρχαίο χώρο". Επίσης να τονίσουμε ότι το κιόσκι πληροφόρησης του Δήμου από παλιά, παραμένει σπασμένο και δεν λειτούργησε ποτέ..
Οι επισκέπτες διαπιστώνουν ότι  εδώ και 5 χρόνια, είναι όπως δείχνει στην φωτογραφία!. Το άφησαν μισογκρεμισμένο, γιατί μέσα εκεί υπάρχει το κιβώτιο της ΔΕΗ , απ όπου παίρνει ρεύμα όλο το κάστρο για το φωτισμό του. Η ευθύνη γι αυτή την κατάντια βρίσκεται κάπου αλλά δυστυχώς, κανένας δεν ενδιαφέρεται. Αποτελεί ντροπή και πέρα από τα ευχολόγια στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου το χιλιτραγουδισμένο κάστρο των Γιγάντων παραμένει μόνο αποτυπωμένο σε φωτογραφίες. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου