29.7.17

Δικαστικός και οικονομικός έλεγχος στη Μεγάλη Στοά

...από τα ταμεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, που απαριθμεί 107 μασονικές στοές ανά την Ελλάδα και καταγράφει 3.418 μέλη, υπεξαιρέθηκε ποσό κάτι λιγότερο από δυο εκατομμύρια ευρώ

Στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρο από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Η μια μετά την άλλη οι δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν όλο και περισσότερο την πόρτα της κτιρίου της οδού Αχαρνών. Τώρα διορίστηκαν με δικαστική απόφαση δύο πραγματογνώμονες για να διεξάγουν οικονομικό -και όχι μόνο- έλεγχο από το 2006 έως σήμερα.

Οι δικαστές του Πρωτοδικείου αναζητούν τώρα τις διαδρομές των υπεξαιρεθέντων χρημάτων, τα πρόσωπα που έδιναν εντολές, τους πραγματικούς αποδέκτες των χρημάτων που λείπουν από τα ταμεία, το τελικό ύψος της «μαύρης τρύπας» των ταμείων, αλλά και όσα διαδραματιζόντουσαν μέσα στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι από τα ταμεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, που απαριθμεί 107 μασονικές στοές ανά την Ελλάδα και καταγράφει 3.418 μέλη, υπεξαιρέθηκε ποσό κάτι λιγότερο από δυο εκατομμύρια ευρώ, με φερόμενους ως πρωταγωνιστές τον λογιστή (έχει αναγνωρίσει ότι ευθύνεται για τμήμα του ελλείμματος) και μια υπάλληλο του Τεκτονισμού της Αχαρνών.

Ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου με δικαστική απόφαση διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Δηλαδή αποβλήθηκε το παλαιό Διοικητικό Συμβούλιο και διορίστηκε προσωρινό, με 11 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη, ενώ προσωρινός, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Βασίλειος Κούτσης. Στη συνέχεια, ο κ. Κούτσης και ο δικηγόρος Ηλίας Κοντογιάννης, οι οποίοι είναι μέλη της στοάς «Μιαούλης» ο πρώτος και της στοάς «Ελευθερία» ο δεύτερος (του Πειραιά είναι οι δύο αυτές στοές), προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και του λογιστή, αλλά και της επίμαχης υπαλλήλου που εμπλέκονται στην δημιουργία της «μαύρη τρύπα».

Οι δύο τέκτονες ζήτησαν από το δικαστήριο τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από πραγματογνώμονες ορκωτούς ελεγκτές (από το 2006 έως σήμερα) οι οποίοι θα οριστούν από τον υπάρχοντα, για το σκοπό αυτό, ειδικό πίνακα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πράγματι, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 132/2017 δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) με την οποία διορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες για να πραγματοποιήσουν οικονομικό έλεγχο στο κτίριο της οδού Αχαρνών.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο παρήγγειλε στους δύο πραγματογνώμονες να διερευνήσουν, όλες τις κινήσεις των βιβλίων εσόδων και εξόδων και των τραπεζικών κ.λπ. λογαριασμών. Ακόμη, να ερευνήσουν: «1) τους ισολογισμούς από το έτος 2006 έως τώρα και τις διαφορές που προκύπτουν από τα στοιχεία που θα ελεγχθούν, 2) τις εκθέσεις των εξελεγκτικών επιτροπών και 3) τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παραλαβής των ταμείων από τους αντίστοιχους ταμίες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους».

Παράλληλα, η δικαστική απόφαση ζητεί από τους δύο ορκωτούς λογιστές «να αποφανθούν με έκθεση τους δεόντως αιτιολογημένη» ως προς «το ακριβές τυχόν υπεξαιρεθέν ποσό από τα ταμεία» για το επίμαχο χρονικό διάστημα, αλλά και «ποιοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά και για ποιο σκοπό».
Τέλος, οι πραγματογνώμονες οφείλουν να αναζητήσουν «τυχόν φαινόμενα κακοδιοίκησης - κακοδιαχείρισης και τυχόν διαφθοράς ή και τυχόν οικονομικών ατασθαλιών».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου