27.7.17

Τα ζευγάρια εκτός από την ίδια στέγη μοιράζονται και τα ίδια βακτήρια

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο mSystems
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε όλοι ότι τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί τείνουν να μοιάζουν εξωτερικά κατά κάποιο τρόπο. 
Τώρα, καναδική μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι επίσης τα ζευγάρια που μοιράζονται την ίδια στέγη, μοιράζονται και τα ίδια δερματικά βακτήρια με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο mSystems, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουότερλου πήραν δείγματα δέρματος από 20 ζευγάρια που ζούσαν μαζί και διαπίστωσαν ομοιότητες στο μικροβίωμα του δέρματος τους. Μάλιστα, οι ομοιότητες αυτές ήταν τόσο έντονες που ένας μαθηματικός αλγόριθμος, που χρησιμοποίησαν, ήταν ικανός να εντοπίσει τα ζευγάρια στο 86% του χρόνου, μόνο βάσει του δερματικού μικροβιώματος.

Με τον όρο μικροβίωμα οι επιστήμονες αναφέρονται στα βακτήρια και άλλα μικρόβια του ανθρώπινου οργανισμού. Το δέρμα κατοικείται από μια ποικιλία μικροβίων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι είτε άκακα, είτε ωφέλιμα.

Η αξία του μικροβιώματος για την υγεία του ανθρώπου έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς η μικροβιακή κοινότητα κάθε ανθρώπου αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να έχει τελικά μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας απ' ότι πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σύσταση του ατομικού μικροβιώματος. Και η μελέτη μας αναδεικνύει τον ρόλο της κατοικίας. Αν και επικεντρωθήκαμε σε ζευγάρια, φαίνεται ότι η επαφή των ανθρώπων με κοινές επιφάνειες του σπιτιού και όχι μεταξύ τους, παίζει σημαντικό ρόλο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζον Νιουφελντ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου.

Οι καναδοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα δέρματος που είχαν λάβει από 17 διαφορετικά σημεία του σώματος των μελών των 20 ζευγαριών και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες ομοιότητες στο μικροβίωμα αφορούσε στα πόδια. Αντιθέτως, το μικροβίωμα στο εσωτερικό των μηρών δεν είχε καμιά ομοιότητα.

«Συχνά περπατάμε ξυπόλητοι μέσα στο σπίτι, διασπείροντας τα μικρόβιά μας στον χώρο. Έτσι ανταλλάσσουμε μικρόβια με τον/την συντροφό μας. Και αυτό είναι καλό γιατί ευνοεί την μικροβιακή ποικιλότητα. Η έλλειψη μικροβιακής ποικιλότητας ειδικά στο πεπτικό σύστημα έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 1 και του άσθματος», λέει ο Δρ Νιουφελντ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι οι γυναίκες έτειναν μικροβιακά να μοιάζουν μεταξύ τους, κάτι που αποδίδεται στα μικρόβια του κόλπου. Το φύλο είναι καθοριστικός παράγοντας στη σύσταση του δερματικού μικροβιώματος και οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερη μικροβιακή ποικιλία από τους άνδρες, εν μέρει λόγω των διαφορών στην οξύτητα του δέρματος.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία των μικροβίων στο δέρμα, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, είναι η ηλικία και η γενετική, ενώ άλλα που μπορούν να ελεγχθούν είναι η έκθεσή μας στον ήλιο και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό και την περιποίηση του δέρματος. 


in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου