«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

17.7.17

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ - Βόλτα σε κάστρα, ανάκτορα, πλατείες και μουσεία

Με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια, θυμίζει κάτι από νησί του Αργοσαρωνικού, η αμφιθεατρικά κτισμένη κωμόπολη πάνω από τον κόλπο της Πύλου (Ναβαρίνο).
Στα 275 χιλιόμετρα από την Αθήνα και στα 50 από την Καλαμάτα, το Νεόκαστρο ή Νιόκαστρο, η γραφική πόλη της Πελοποννήσου με τη μεγάλη ιστορία τα έχει όλα. Όμορφο οικισμό, υπέροχη θάλασσα, τοποθεσία «τυχερή», μαρίνα, λιμάνι, κάστρο.

Το βασίλειο του Νέστορα

Όπως αφηγείται ο Όμηρος, η Πύλος ήταν το βασίλειο του Νέστορα. Η σημερινή πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο που έχτισαν Οθωμανοί το 1573 μ.Χ στον όρμο του Ναβαρίνου. Το κάστρο ονομάστηκε Νεόκαστρο, καθώς υπήρχε ήδη το Παλαιόκαστρο στη βόρεια είσοδο του όρμου, κι από αυτό πήρε το όνομά της και η πόλη. Το όνομα Πύλος αποδόθηκε στον σημερινό οικισμό μεταγενέστερα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η κωμόπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827, η οποία κατέληξε με πανωλεθρία του στόλου του Σουλτάνου.
Περπατήστε στην Πύλο και κάντε μια στάση στο μουσείο, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο αλλά και το Νιόκαστρο.
Αφού ξεκουραστείτε στη φιλόξενη σκιά της πλατείας Τριών Ναυάρχων, με τα αιωνόβια πλατάνια, απολαύστε τη θέα από το Παλαιόκαστρο και επισκεφθείτε τις Καμάρες, λίγο έξω από τον οικισμό, που αποτελούν τμήμα του παλιού υδραγωγείου.
Αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στο πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, που δεν είναι άλλο από τη φυσική ομορφιά της.
Μην χάσετε την εκθαμβωτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και τη λιμνοθάλασσα-υγροβιότοπο της Γιάλοβας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου