3.8.17

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΠΕΚΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ- ΤΣΑΚΩΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Η..κολοκυθιά των πολιτικών παραγόντων για τον σοβαρό έργο Καλονερό-Τσακώνα συνεχίζεται με διαχρονικές ευθύνες για την μη ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού, αποκόβοντας την μισή Μεσσηνία από την οδική πραγματικότητα του υπόλοιπου Νομού τα τελευταία χρόνια...
Παρακολουθώντας το θέμα 10 χρόνια τώρα εικάζουμε ότι ο πινόκιο της πολιτικής χασούρας πρέπει να τελειώσει. Το έργο είχε προαναγγείλει ο κ. Σουφλιάς πριν από 9 χρόνια, είχε γίνει προετοιμασία με αναφορά για δημιουργία μελετών πριν το 2007, αλλά μέχρι σήμερα όλοι παίζουν την κολοκυθιά. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα θα ρυθμιστεί με  τη σύμβαση παραχώρησης, εξετάζοντας εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ πήγε..περίπατο.
ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ, ΠΙΠΙΛΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
Το Καλό Νερό – Τσακώνα, μήκους 28 χιλιομέτρων, η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και η επιβολή διοδίων αποτελούν καυτά ζητήματα προς επίλυση, καθώς πρόσφατα είχαμε την κόντρα του κ. Λαμπρόπουλου με κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο ξεκάθαρη απάντηση γιατί το έργο απεντάχθηκε το 2013 επί Ν.Δ. όταν μάλιστα ο κ. Λαμπρόπουλος μας διαβεβαίωνε ότι ετοιμάζονται μελέτες, ενώ το 2016 στην Ελαία έψαχνε το φάκελο του έργου ο τότε υπουργός κ. Κουίκ όταν ρωτήθηκε από το kyparissianews.com, αποδεικνύουν ότι υπάρχει προχειρότητα και μάλιστα σε διαχρονικό επίπεδο για το έργο.
Το έργο διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους μαζί με το σύνολο των υποστηρικτών μελετών, οπότε θα ήταν ευτύχημα να το αναλάβει ο Μορέας, καθώς αν ξεκινήσει κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί!. Προς το παρόν το γατιανάκι δηλώσεων αποδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας σε όλα τα επίπεδα για ένα έργο που όλοι υποτίθεται ότι το θέλουν, όπως κυρίως στην Ηλεία μέχρι και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αλλά η κεντρική εξουσία δεν έχει την πολιτική βούληση να πει την αλήθεια στο λαό του Κυπαρισσιακού κόλπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΕΞΩΡΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

 Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου: Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση (175/20-06-2017) του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)».
Μάλιστα, από τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ προκύπτει η ανάγκη θέσπισης ενός συνεκτικού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας, στόχος που συνάδει με το περιεχόμενο και τις διατάξεις του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ του ΥΠΕΝ. Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων.
Αντίθετα, ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Συνεπώς, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ. Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει ΣΜΠΕ, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.
Tέλος, είναι σαφές και από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΛΗ

 ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ είναι οι προσπάθειες των Πυροσβεστών με επίγεια και εναέρια μέσα καθώς βρίσκεται υπό μερικό έελγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στη Μάλη Τριφυλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην δύσβατη δασική περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν για ένα 24ωρο τουλάχιστον,  8 πυροσβεστικά οχήματα με προσωπικό 16 άτομα και πεζοπόρο τμήματα από την Τρίπολη. Εξάλλου όπως αναφέρουν πηγές από τις αρμόδιες αρχές το μέτωπο της φωτιάς παραμένει σε εξέλιξη αλλά είναι περιορισμένο ώστε να σβήσει πλήρως,, ενώ έχουν παραδοθεί στην πυρά μέχρι τώρα περίπου 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Σε ότι αφορά την  πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, στο Σουληνάρι Πυλίας, σε ετοιμότητα βρίσκονται στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της, καθώς η φωτιά έχει οριοθετηθεί, η οποία τέθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης υπό μερικό έλεγχο,. Η φωτιά άφησε πίσω της καμμένα 100 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου