14.8.17

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ !!! Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. 
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον Κάλαμο. Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, έχουν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Υπάρχει φόβος αναζωπυρώσεων, αν και η εικόνα είναι καλύτερη λόγω της μικρής εξασθένησης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, ενώ η πυρκαγιά φαίνεται ότι κατεθύνεται προς τους Αγ. Αποστόλους. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.
Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές στον Κάλαμο δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.
Ένα σπίτι στον οικισμό του Καλάμου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τυλίχθηκε στις φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή από τις 4 το μεσημέρι.
Κοντά στο σημείο, σε ένα άλλο σπίτι κάηκε η σκεπή και οι κάτοικοι κάνουν έκκληση να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχουν καεί 5 σπίτια.
Στον Κάλαμο η πυρκαγιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς φυσάει ισχυρός άνεμος, ενώ καίγονται παλιά πεύκα σε περιοχή με διάσπαρτα σπίτια.
Προληπτικά εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» κα τα παιδιά απομακρύνονται με ασφάλεια.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 εθελοντικά οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας.
 To απόγευμα μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, κάτι που αποδίδεται σε σωματική εξάντληση. 
H φωτιά, σύμφωνα με αναφορές, εξαπλώνεται από τον Κάλαμο προς το Καπανδρίτι.
Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή θα μπορούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες ξανά από το πρωί της Δευτέρας.
Τσίπρας: Πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".
"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.
Το αίτημα της Περιφέρειας
Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά το βράδυ η Περιφέρεια Αττικής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο. 
Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου. Καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της καταστροφικής πυρκαγιάς, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".
Διακοπές στην κυκλοφορία
Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου