29.9.17

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  Με αφορμή του εορτασμού, της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας,   τη 30η Σεπτεμβρίου και της Τρίτης Ηλικίας την 1η Οκτωβρίου, το Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας «Βαδίζοντας Σταθερά» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας θα ήθελε να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες σχετικά με τη Πρόληψη των Πτώσεων και της Οστεοπόρωσης στην Τρίτη Ηλικία.

  Η Τρίτη ηλικία επιφέρει αλλαγές στην φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού , διαταραχές της υγείας και παθολογικές καταστάσεις. Όλες συμβάλλουν στην πρόκληση ενός ατυχήματος. Ατυχήματα συμβαίνουν παντού: στο σπίτι ,στους εξωτερικούς χώρους, στο δρόμο, στο νοσοκομείο, σε κέντρα φροντίδας.

  Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Περίπου 50% των ατυχημάτων προκαλούνται από πτώσεις.  Οι ηλικιωμένοι που έχουν υποστεί μία ή δύο πτώσεις είναι πολύ πιθανό να πέσουν ξανά μέσα σε ένα χρόνο  50%-60% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι.  Οι πτώσεις σε υψηλό ποσοστό απαιτούν την είσοδο στο νοσοκομείο.

     Η πτώση μοιάζει αναπόφευκτη αλλά όχι και  μη αντιμετωπίσιμη!!!!
     
   Η πτώση μπορεί να προληφθεί μέσα από την ανάπτυξη  πολυπαραγοντικών προγραμμάτων για πρόληψη ατυχημάτων στην Τρίτη Ηλικία σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο που  στοχεύουν στην αναγνώριση και εξουδετέρωση εκείνων των παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόκληση τους.

    Εστιάζεται σε διαφορά επίπεδα όπως:
ü  Στην ασφάλεια στο σπίτι:  επαρκής φωτισμός, αντιολισθητικές συνθήκες σε μπάνιο και πατώματα, χρήση βοηθητικών συσκευών.
ü  Στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος: στους δρόμους (τήρηση Κ.Ο.Κ., ομαλάw πεζοδρόμια, ειδικές προσβάσεις), εργονομία των κέντρων φροντίδας και των νοσοκομείων.
ü  Στους ηλικιωμένους: με τακτικές προληπτικές εξετάσεις, έλεγχο και διαχείριση φαρμακευτικής αγωγής, αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων, υγιεινές διατροφικές συνήθειες,   άσκηση.
ü  Εκπαίδευση των ηλικιωμένων και όλων αυτών που ασχολούνται με τη φροντίδα τους για τις μεθόδους πρόληψης: νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία της υγείας, εκστρατείες από φορείς για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Το Πρόγραμμα «Βαδίζοντας Σταθερά» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας απευθύνεται  κάθε άτομο  ηλικίας άνω των 50 ετών και τις οικογένειες αυτών ή τους φροντιστές τους   και αποτελείται από τις  εξής δράσεις:
ü  Ενημέρωση σχετικά με τη συμβολής της διατροφής στη διατήρηση της σκελετικής υγείας και της μυϊκής ενδυνάμωσης.
ü  Εκμάθηση Ειδικών Προγραμμάτων ασκήσεων ισορροπίας και δύναμης για τη πρόληψη των πτώσεων από πιστοποιημένη φυσικοθεραπεύτρια.
ü  Ενημέρωση για τη σημασία του χορού στη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας, ευλυγισίας και ισορροπίας με χορευτική επίδειξη παραδοσιακών χορών.
ü  Εκμάθηση τεχνικών αντιμετώπισης της πτώσης αφού συμβεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως μάρτυρας πτώσης με επίδειξη από την ομάδα μας.
ü   Ενημερωτική ομιλία και παροχή οδηγιών από εξειδικευμένους επιστήμονες, χορήγηση σχετικού έντυπου ενημερωτικού υλικού  .

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και εκδήλωση ενδιαφέροντος υλοποίησης του προγράμματος σε Δήμους, Σωματεία, Συλλόγους επικοινωνήστε μέσω της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με τις υπεύθυνες υλοποίησης του :
ü  Αθανασοπούλου Γεωργία Αγγελική, Νοσηλεύτρια,
       Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
ü  Τσουλάκου Ευαγγελία, ΤΕ Επισκεπτριών Υγείας,
      Υπεύθυνη  Επισκεπτριών Υγείας

              ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ-ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥ-ΠΡΟΛΑΒΕ
      
Η πρόληψη και προαγωγή της υγείας εξασφαλίζουν για τον ηλικιωμένο μια μακρύτερη, ασφαλέστερη και πιο ποιοτική ζωή!!!!!!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου