29.9.17

Απεβίωσε ο Δάσκαλος της Πόλης

Μία σπουδαία προσωπικότητα του Ελληνισμού της Πόλης, έφυγε από τη ζωή. Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, έφυγε για την αιωνιότητα ο Δηµήτριος (Δημητρός) Φραγκόπουλος, τέως διευθυντής  του Ζωγραφείου Λυκείου και εξέχουσα φυσιογνωμία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Μία μέρα πριν παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στην  υγεία του και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης νοσοκομείου στο Βαλουκλή.
Αμέτρητοι είναι οι μαθητές που πέρασαν από τα χέρια του και πολλοί εξ’ αυτών αναρριχήθηκαν στα πιο ψηλά επιστημονικά και επαγγελματικά σκαλοπάτια. Δεν ξεχώρισε κάποιον και όλοι τον υπεραγαπούσαν.

Τον σέβονταν ιδιαίτερα και τον προσφωνούσαν «Δάσκαλο» Έλληνες και Τούρκοι. Ανάλωσε την ζωή του στην Ελληνική Παιδεία και στην διατήρηση του ελληνικού στοιχείου της Πόλης.
Σύμφωνα με άρθρο του κ. Αριστείδη Βικέτου:
Ο Δ. Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Πρίγκηπο. Τελείωσε το δημοτικό στο νησί του και το γυμνάσιο  στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Αν και είχε την ευκαιρία να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, επέστρεψε το 1954 στην αγαπημένη του Πόλη  και διορίστηκε καθηγητής στη Τροφό  Σχολή του. Τα Σεπτεμβριανά του 1955 τον βρήκαν στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σμύρνη. Μετά το στρατό επέστρεψε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και επιπρόσθετα ανέλαβε να κάνει κάποιες ώρες μαθήματα στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο.
Το Σεπτέμβριο του 1958 διορίστηκε διευθυντής στο  Ζωγράφειο Λύκειο, θέση από την οποία υπηρέτησε το 1993.  Προς τιμή του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962 -1963, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα.
Ο Δ. Φραγκόπουλος  δημοσίευσε  μελέτες και έκανε  κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη, την Αθήνα και στο εξωτερικό για την Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Οι αγώνες του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας, που αποφάσισε συνειδητά να μείνει  στα πάτρια εδάφη,  δικαιώθηκαν το 2006 με το Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη  «Συνάντηση στην Πόλη: το Παρόν και το Μέλλον».
Παρά τα δεινά, που υπέστησαν οι Ρωμιοί και τη μείωσή τους σε απελπιστικό βαθμό, ο Δημητρός   Φραγκόπουλος δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την Πόλη. Επίσης , ένοιωθε περήφανος , διότι  οι δύο κόρες του έμειναν στην Πόλη και συνεχίζουν το έργο του ως εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου