25.9.17

Ο θάνατός μου, η ζωή σου!

Συνήθως, ισχύει το αντίθετο. Ο θάνατός σου, η ζωή μου, και το συναντάμε, δυστυχώς, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητά μας. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με τη δική μας στάση και συμπεριφορά και, κυρίως, τη δυνατότητα που έχουμε να σώσουμε τις ζωές συνανθρώπων μας.

Τι θα απαντούσατε, άραγε, στο ερώτημα, εάν επιθυμείτε με τον θάνατό σας, όποτε αυτός επέλθει και που δυστυχώς είναι αναπόφευκτος, να σώσετε τη ζωή συνανθρώπου σας; Είμαι σίγουρος, η απάντηση σας, χωρίς περιστροφές, θα είναι καταφατική. Και όμως, οι πράξεις μας αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Από το 2013 που καταρτίστηκε το Μητρώο Δυνητικών Δοτών Οργάνων και Ιστών, μόλις 1.500 άτομα εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν δότες οργάνων. Οι δημόσιες εκκλήσεις και οι εκστρατείες ενημέρωσης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, εξ ου και τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Συνάνθρωποί μας βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής για ένα συμβατό μόσχευμα νεφρού, ήπατος, καρδιάς, προσμένοντας κυριολεκτικά για ένα «δώρο» ζωής. Οι πιο τυχεροί επιβιώνουν.

Αισιοδοξία για αύξηση των δυνητικών δοτών οργάνων και, κατ’ επέκταση, των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο προκαλεί η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου, Γιώργου Τ. Γεωργίου, Αδάμου Αδάμου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η πρόταση νόμου καθιστά αυτόματα τους πολίτες της Δημοκρατίας που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ως δυνητικούς δότες οργάνων. Παράλληλα, παρέχει το δικαίωμα σε όσους επιθυμούν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου να το δηλώνουν γραπτώς.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο η διστακτική στάση που παρατηρείται για δωρεά οργάνων οφείλεται σε ταμπού και προκαταλήψεις. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι η πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ θα ψηφιστεί το συντομότερο, διότι ακριβώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Για σκεφτείτε το λίγο: Μπορεί να χρειαστείτε εσείς μεταμόσχευση, για να συνεχίσετε να ζείτε, αναμένοντας εναγωνίως την προσφορά οργάνων από έναν άνθρωπο που δεν τα έχει ανάγκη πια...

* Το σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κύπρο επιτρέπει τη δωρεά οργάνων από δυνητικά πτωματικούς δότες μόνο στην περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου, προστατεύοντας έτσι τη σωματική ακεραιότητα του δότη από τυχόν λανθασμένη διάγνωση.

* Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρία του, κατήργησε το δικαίωμα των συγγενών να αναιρούν την επιθυμία του νεκρού, που εξέφρασε ενόσω βρισκόταν εν ζωή, να καταστεί δότης οργάνων.


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου