27.9.17

ΛΟΓΓΑΣ & ΜΕΣΣΗΝΗ - «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ: ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλεςτις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτηκαι να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου καιγλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), θα έχουν τοΣάββατο30Σεπτεμβρίουκαι την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017οι κάτοικοι του Λογγάκαι της Μεσσήνης Μεσσηνίας,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λογγάκαι στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης αντίστοιχα!

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στονΣύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο οποίοςδραστηριοποιείται στο χώρο του ΣακχαρώδηΔιαβήτη από το 1998 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Σύλλογος αναλαμβάνει συχνά σημαντικές πρωτοβουλίεςενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Μια από αυτές είναι το ΕνημερωτικόΠρόγραμμα«Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, το οποίο συντονίζεισυνολικά ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Το Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου διενεργούνταιΔΩΡΕΑΝμετρήσεις σακχάρου καιγλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και ενημερωτικές διαλέξεις, διεξάγεταιαπό τον Ιούνιο έως τονΔεκέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τηΧώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), την Καρδαμύλη(23 Σεπτεμβρίου),τον Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), τη Μεσσήνη(3 Οκτωβρίου),τον Αριστομένη (21 Οκτωβρίου), καθώς και την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά (εντός τουΝοεμβρίου– Δεκεμβρίου2017). 
Οι αμέσως επόμενες εκδηλώσειςθα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017στον Λογγά (Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου) και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017στη Μεσσήνη (Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης).
Σε κάθε μια από αυτές, στις16:00 – 19:00 θα διενεργηθούν ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις σακχάρου καιγλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνηςστους κατοίκους, ενώ στις 19:15 – 21:30 θα διεξαχθεί το ενημερωτικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκειά του, στον Λογγάθα δοθούν οι διαλέξεις «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α.κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτηκαι «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής,Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίαςκ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Εκ μέρους του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία»θα απευθύνει χαιρετισμό η ΓενικήΓραμματέας κ. Άννα Κορμπίλα.
Στη Μεσσήνη, εκτός από τις δύο παραπάνω, θα δοθεί επιπλέον και η διάλεξη   «Διαβήτης και Καρδιά», από τον Ειδικό Καρδιολόγο, Επιμελητή Α’ της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Εμμανουήλ Μάκαρη,ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου.  
Και τις δύο εκδηλώσεις έχει προσκληθεί να ευλογήσει και να προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών των επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών.
Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.),του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.),της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου