17.10.17

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ

Τα προβλήματα μνήμης προκαλούν εύλογη ανησυχία, καθώς είναι συνδεδεμένα με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ειδικά όσοι έχουν στην οικογένειά τους κάποιον που έχει νοσήσει, έχουν ένα παραπάνω λόγο να ανησυχούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε την ασθένεια.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ, η ασθένεια αποτελεί τη μοναδική από τις πρώτες 10 αιτίες θανάτου, που δεν μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Αν λοιπόν είστε νέοι και έχετε δυσκολίες στη μνήμη, είναι μάλλον απίθανο να αποτελούν σύμπτωμα Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.
Δείτε 5 ενδείξεις ότι η κακή μνήμη σας, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη της νόσου:
Ξεχνάτε πράγματα που κάνετε κάθε μέρα
Είναι φυσιολογικό να ξεχάσετε που έχετε βάλει τα κλειδιά σας, καθώς τη στιγμή που το κάνατε μπορεί να σκεφτόσασταν κάτι άλλο. Αν όμως ξεχνάτε διαρκώς πράγματα που σχετίζονται με την καθημερινή ρουτίνα, όπως π.χ. το μαγείρεμα, μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Χαθήκατε σε μια οικεία διαδρομή
Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχάσουν πού βρίσκονται ή πού πηγαίνουν όταν κατευθύνονται προς κάποιο γνωστό σημείο, όπως ο χώρος εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και ένδειξη άνοιας, αλλά είναι πιο εμφανές σε άτομα με Αλτσχάιμερ.
Επαναλαμβάνετε τις ίδιες συζητήσεις
Οι άνθρωποι που επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες συζητήσεις, χωρίς να συνειδητοποιούν, είναι πιθανόν να βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.
Ξεχνάτε τα ραντεβού σας
Σε όλους μπορεί να συμβεί να ξεχάσουν ένα προγραμματισμένο ραντεβού στον οδοντίατρο, μέχρι να τους το θυμίσει η ειδοποίηση στο κινητό. Αν όμως χάνετε σε μόνιμη βάση ραντεβού και αμελείτε τις υποχρεώσεις σας, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.
Το έχουν παρατηρήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
Αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας εντοπίσει το πρόβλημα στη μνήμη σας, το πιθανότερο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τις περισσότερες φορές είναι αυτοί που το επισημαίνουν στους πάσχοντες ή στον γιατρό.
Εάν σας αφορά κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, πρέπει να θυμάστε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι συχνή στους νέους. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου κυριαρχούν οι ηλεκτρονικές συσκευές και υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών, η διάσπαση της προσοχής είναι πανταχού παρούσα.
Προσπαθήστε λοιπόν να ηρεμήσετε για να χαλαρώσει και το μυαλό σας.
Αν όμως ανησυχείτε, μην το κρατάτε για τον εαυτό σας. Εάν έχετε προβλήματα μνήμης που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου