13.10.17

Αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό - Ποιοι είναι οι βασικοί !

Αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Ποιοι είναι οι βασικοί
Αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Ραλφ Σάκκο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 922.000 άτομα που είχαν νοσηλευθεί για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2004-2014.
Το ποσοστό των ασθενών που είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχε αυξηθεί από 88% το 2004 σε 95% το 2014.
Για τους ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί για εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια της 10ετους μελέτης, η υπερχοληστερολαιμία είχε υπερδιπλασιαστεί, από 29% σε 59%, και το ποσοστό του διαβήτη είχε ανέβει από 31% σε 38%.
Επιπλέον, τα ποσοστά υπέρτασης από 73% είχαν ανέβει στο 84% και η συχνότητα της κατάχρησης ουσιών είχε διπλασιαστεί από 1,4% σε 2,8%.
Επίσης, η νεφρική ανεπάρκεια αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 13% και η οικοδόμηση πλάκας στις καρωτιδικές αρτηρίες αυξανόταν κατά 6% κάθε χρόνο.
«Ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όμως, έχουν αυξηθεί οι παράγοντες κινδύνου. Και δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση. Ίσως οι γιατροί να γίνονται καλύτεροι στη διάγνωση των παραγόντων κινδύνων ή απλά παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο. Και σ' αυτούς περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα», σχολιάζει ο Δρ Σάκκο.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της συχνότητας της κατάχρησης ουσιών.
«Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης και της χοληστερόλης, διότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες σε περίπτωση απόκλισης από τις φυσιολογικές τιμές. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη συμβολή της διατροφής και της γυμναστικής» επισημαίνει ο ερευνητής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Το διαβάσαμε στο onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου