21.10.17

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΙΣΟΣ - Εκδρομή στην Ελάτη (Γαρζενίκου)

Δυο πούλμαν Νησιώτες βρεθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή 15.10.2017 στην Ελάτη. Ο Σύλλογος των Γαρζενικιωτών της Αθήνα με τον Παν. Γιαννακόπουλο, πρόεδρο και την Γιώτα Γιαννακοπούλου (γραμματέα) μας υποδέχθηκαν και μας επιφύλαξαν μια ιδιαίτερη φιλοξενία.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τους Αγίους Αναργύρους, ένα μικρό μοναστήρι -ξωκκλήσι, όπου μοναχές από την Κρήτη, κάνουν κάθε χρόνο μια επίσημη λειτουργία με αρτοκλασία, στην οποία συμμετείχαμε και μεις.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την κεντρική εκκλησία του χωριού, την "Κοίμηση της Θεοτόκου" που χτίστηκε το 1842. Η Γιώτα Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Γαβράς, αναφέρθηκαν διεξοδικά στην διαχρονική, πριν από τα επαναστατικά χρόνια του '21, σχέση των Γαρζενικιωτών με τη Μεσσήνη (Νησί), παρουσιάζοντας όχι μόνο ιστορικά στοιχεία αλλά και τα ονοματεπώνυμα Γαρζενικιωτών που μετεγκαταστάθηκαν στο Νησί, ιδιαίτερα την δεκαετία 1860. Μια ακόμα απόδειξη αυτής της σχέσης, είναι η δωρεά των δυο κεντρικών μανουαλιών από τους "κατοίκους της Μεσσήνης", όπως αναγράφεται στη βάση τους.
Ο καφές που ακολούθησε στο κεντρικό καφενείο-ταβέρνα του χωριού, προσφορά του Συλλόγου των Γαρζενικιωτών, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Στο χώρο του καφενείου αναζωπυρώθηκε η σχέση των δυο Συλλόγων και δόθηκε η υπόσχεση και για επόμενες κοινές συναντήσεις.
Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, σε ένα εξαίσιο αρκαδικό τοπίο μέσα στα έλατα και τις καρυδιές και με μια καταπληκτική πηγή νερού. Ο χώρος είναι πλέον στην ιδιοκτησία του Συλλόγου και προδιαθέτει για ένα υπαίθριο γλέντι στον κατάλληλο χρόνο, ιδέα που έχει πάρει την θέση της στους επόμενους σχεδιασμούς μας.
Με την συνέχιση και γαστριμαργική απόλαυση της γουρνοπούλας, με αρκαδική συνταγή, σε ταβέρνα του Κάψια και η επίσκεψη μιας ομάδας στο μικρό, αλλά πανέμορφο σπήλαιο Κάψια, ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην Ελάτη με τις πατρογονικές σχέσεις μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου