24.10.17

«Εξακολουθεί να εξαπατά τους αγρότες η Κυβέρνηση: εκτός εξωδικαστικού τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια»

Παρέμβαση Αυγενάκη

Στην συνεχή εξαπάτηση των αγροτών από την Κυβέρνηση και την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού ότι «κόκκινα» δάνεια δεν θα μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. 
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει, δίχως κανέναν ηθικό φραγμό, να τάζει τα πάντα στους πάντες και να εξαπατά τους αγρότες. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αγροτών και κτηνοτρόφων αποτελεί ένα από τα τελευταία περιστατικά της εκστρατείας εξαπάτησης που διεξάγει η Κυβέρνηση στις πλάτες του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται για τις οφειλές 35.000 αγροτών και 727 συνεταιρισμών στο υπό εκκαθάριση χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, που έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας και ανέρχονται σε 3,5 δις ευρώ. Η συνολική υπερχρέωση στον αγροτικό χώρο αγγίζει τα 7 δις ευρώ.
Είναι άξιο αναφοράς ότι, στις 15 Μαρτίου 2017 ο αρμόδιος Υφυπουργός είχε δεσμευτεί στους εκπροσώπους των πτηνοτρόφων για ευνοϊκή μεταχείριση των δανείων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και την διευκόλυνση αγοράς ζωοτροφών. Στις 19 Ιουνίου 2017, στο περιθώριο της 3ης Συνεδρίασης Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, ο αρμόδιος Υπουργός πρότεινε, για να μην εκποιηθεί η υποθηκευμένη αγροτική γη, να διαχωριστεί η υπέγγυα περιουσία των αγροτών σε αστική δηλ. τα σπίτια των αγροτών και αγροτική και η αστική να μείνει στην διάθεση της υπό εκκαθάριση Αγροτικής, ενώ η αγροτική γη να μεταφερθεί κατά κυριότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμού (ΟΔΙΑΓΕ) και να  καλλιεργείται από τους αγρότες έναντι αντιτίμου. Αυτή τη «χρυσή τομή» για την επίλυση του προβλήματος, όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Υπουργός, ουσιαστικά σημαίνει ότι η αγροτική γη θα είναι κρατική και οι ιδιοκτήτες της εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια!
Επίσης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».
Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα (18-10-2017) ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, δήλωσε: «…υπάρχουν δάνεια τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτά τα οποία έχουν μεταφερθεί στον εκκαθαριστή. … Αυτά είναι ληξιπρόθεσμα. Και ένα μέρος αυτών είναι και στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εκεί υπάρχουν δυσκολίες. Και κυρίως ένα μέρος αυτών δεν μπορεί να μπει (σ.σ. σε όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού».
Στήνοντας για ακόμα μια φορά ένα θλιβερό σκηνικό κενών και ανεφάρμοστων υποσχέσεων, και ενώ δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν εξώδικα για τα εν λόγω δάνεια που οι αγρότες δεν μπορούν να εξοφλήσουν, το αρμόδιο Υπουργείο δήθεν ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα που φορολογεί … «μέχρι αίματος» και δεσμεύεται για μακροχρόνια ρύθμιση όλων των δανείων, αναφέροντας αφενός ότι υπάρχει νομοσχέδιο σε διαβούλευση και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αφετέρου ότι τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η Κυβέρνηση εμπαίζει ξανά τον αγροτικό κόσμο. Μοιράζει για μια ακόμα φορά αφειδώς υποσχέσεις δεσμευόμενη πως θα επιβάλλει στις τράπεζες τους δικούς της όρους, επηρεάζοντας ακόμα και το επίπεδο των επιτοκίων. Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των συνθηκών οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, ο αγροτικός τομέας αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτοκτηνοπτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Τι προτίθεστε να κάνετε για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια;
2. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υπερφορολόγησης που εφαρμόζετε;».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου