«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

13.10.17

Η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Αλβανίας, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως γράφει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Στάνταρτ, η Ελλάδα, με 1,27 δις ευρώ επενδύσεις, παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία και διατηρεί μεγάλη διαφορά με τους υπόλοιπους επενδυτές. 
Αυτό αντιστοιχεί στο 21% περίπου του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Αν προσθέσουμε και τα λεφτά των Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα, αυτομάτως φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Αλβανίας είναι από την Ελλάδα. 
Δεύτερος μεγάλος επενδυτής στην Αλβανία, είναι η Ολλανδία, με 817 εκατ. Ευρώ, αλλά λόγω εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες εκεί ως offshore. Ακολουθεί η Ελβετία, κυρίως χάρη του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (άρα δεν γίνεται λόγος για καθαρά ελβετικές επενδύσεις, μόνο που η εταιρεία του αγωγού είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία). Τρίτος επενδυτής στην Αλβανία, είναι ο Καναδάς με 810 εκατ. ευρώ, χάρη στις επενδύσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Bankers Petroleum. Η εταιρεία όμως πουλήθηκε σε Κινέζους.
Η έκπληξη είναι η Ιταλία, η οποία έχει επενδύσει στην Αλβανία 632 εκατ. ευρώ, αν και οι Αλβανοί προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις από την Ιταλία. Ακολουθεί η Τουρκία με 482 εκατ. ευρώ και η Αυστρία με 409 εκατ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου