20.11.17

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: «ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»

«ΣΤΗ ΠΑΝΑΧΑΊΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Συνέντευξη στη SPORTDAY: Στον Αντώνη. Α. Αντωνόπουλο.

-Πως πήρες την απόφαση να αναλάβεις τις ευθύνες της Παναχαϊκής;
ΚΚ: «Μετά από συζητήσεις κυρίως με τον επιχειρηματία Πλάτωνα Μαρλαφέκα  , αλλά και γνωρίζοντας προσωπικά και τους υπόλοιπους επιτυχημένους επιχειρηματίες στις δουλειές τους που  κανείς δεν είχε  όμως σχέση με το ποδόσφαιρο (Αυτό ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο για να πάρω την απόφαση)είπαμε να ξεκινήσουμε  μια προσπάθεια με υγεία και άλλη φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο στην Παναχαϊκή μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία για να φτάσει ψηλά .Με υπομονή και πολύ δουλειά».
-Όταν εσύ δημιουργείς με υγεία και άλλη νοοτροπία και συμμετέχεις όμως σε ένα πρωτάθλημα με άλλες πρακτικές και νοοτροπίες. Εκεί τι κάνεις;
ΚΚ: «Τίποτα. Συνεχίζεις με βάση τον αρχικό σου σχεδιασμό ,επιζητάς και διεκδικείς την  εφαρμογή κανόνων και την ανάδειξη αξιών ζωής που πιστεύεις ότι θα πρέπει να κυριαρχούν μέσα από το ποδόσφαιρο».

«ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

-Τι στοιχειά αποκόμισες στο εξωτερικό που θέλεις να εφαρμόσεις στο εγχείρημα σου στην Παναχαϊκή;
ΚΚ: «Πρώτα από όλα το οργανωτικό μοντέλο  που έχουμε και στην ομάδα, με πολλούς ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθεια ,βάζοντας από λίγα λεφτά ο κάθε ένας. Το θεωρώ πολύ καλό μοντέλο. Δεν βάζει λεφτά ένας που όταν κάτι πάει στραβά θα κάνει ότι θέλει επειδή βάζει τα λεφτά. Δεν σημαίνει ότι επειδή βάζει λεφτά ξέρει και από ποδόσφαιρο και έχει τεχνογνωσία για την λειτουργιά ενός club.Στη Παναχαϊκή έχουμε διοίκηση με περισσότερη δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή στην Παναχαϊκή παίρνουμε αποφάσεις όλοι μαζί με γνώμονα το καλό της ομάδας.».
-Ο  στόχος της Παναχαϊκής είναι η επάνοδος στην μεγάλη κατηγορία;
ΚΚ: «Στόχος είναι κάθε παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας. Επιθυμούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση να παράγουμε και να εξελίσσουμε παίκτες που θα μπορούμε να τους πουλήσουμε στις απαιτήσεις που θα προσδιορίζουμε εμείς, να φέρουμε κόσμο στο γήπεδο που θα βλέπει ωραίο ποδόσφαιρο,  και ο κορυφαίος στόχος μας είναι η Παναχαϊκή και η Πάτρα να γίνουν ένα πράγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς ακαδημίες για να βγάλουμε παίκτες και από την πόλη αλλά και από άλλες πόλεις της χώρας. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο της Πάτρας και είναι δίπλα μας».

ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ.
Ποια  θεωρείς ότι είναι τα μειονεκτήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου;
ΚΚ: «Δεν έχουμε υποδομές, έχουμε γερασμένα και ακατάλληλα γήπεδα. Δεν έχουμε οργανωμένα προπονητικά κέντρα. Υπάρχει έλλειψη παιδείας όχι μόνο στις βασικές  αρχές του ποδοσφαίρου  αλλά κυρίως απέναντι στην συμπεριφορά στους νέους  ποδοσφαιριστές. Ακόμη και στον πιτσιρικά των δεκάχρονο που ξεκινά στην ακαδημία πρέπει να του παρέχουμε τα πάντα. Από τον αγωνιστικό χώρο που θα προπονηθεί ,τον ξενώνα που θα μένει μέχρι και το χώρο που θα ψυχαγωγηθεί .Για  να φτιάξουμε ποδόσφαιρο τα παιδιά  που έχουμε στις ακαδημίες έχουμε χρέος να  τους δείχνουμε καθημερινά τον απαιτούμενο σεβασμό .Μόνο έτσι θα παράγουμε παίκτες με σωστές προδιαγραφές για να παίζουν στις ομάδες μας και κατ επέκταση να έχουμε και δυνατές εθνικές ομάδες. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όλοι μήπως τα πράγματα γίνουν καλύτερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μαθαίνοντας σωστά τα νέα παιδιά και δημιουργώντας σωστές συνθήκες.».
ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
-Δεν άλλαξαν τόσα χρόνια θα αλλάξουν τώρα. Είδα τον Νταβόρ Σούκερ  πρόεδρο της Κροατίας .Εδώ γιατί να μην είναι ένας μεγάλος παίκτης;
ΚΚ: «Συμφωνώ απόλυτα. Γιατί άραγε; Πρέπει να δοθεί χώρος στα παιδιά του 2004 να αναλάβουν ρόλους είτε στην ΕΠΟ, είτε στην «Σούπερ-λιγκ» ,είτε στις ομάδες. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι υπάρχει διάθεση από την ομάδα του 2004 να εμπλακεί. Δεν μπορούμε όμως μονομερώς να αποφασίσουμε εμείς κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να υπάρχει καλή  θέληση και από αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο, είτε λέγεται ΕΠΟ η  Σ.Λ».
-Και δεν θα έχουμε εξαρτήσεις και επιρροές από τα αφεντικά- παράγοντες των μεγάλων ομάδων;
ΚΚ: «Για αυτό είπα να ενεργοποιηθούν όλοι όποτε δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι κάνει κουμάντο η μια η η άλλη ομάδα.
Μόνο με αποδοχή ενός ενιαίου μοντέλου αλλαγών στο ποδόσφαιρο μέσω ΕΠΟ –ΣΛ και ομάδων, μπορούμε να επιτύχουμε. Ο συνδυασμός της γνώσης κι εμπειρίας με τους τεχνοκράτες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα»
-θεωρείς ότι είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
ΚΚ: «Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ ,αλλά για μένα είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ».
-Για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο;
ΚΚ: «Είναι μια μάστιγα την όποια θα πρέπει οργανωμένα και σε ουσιαστική συνεργασία θα πρέπει άμεσα να την καταπολεμήσουν πολιτεία και θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου αν θέλουν πραγματικά να το θωρακίσουν και να το εξυγιάνουν. Πρέπει να βρουν τρόπους να εκλείψει το φαινόμενο. Δεν αρκούν οι υποθέσεις οι οι εκτιμήσεις και πολύ περισσότερο μόνο οι διαπιστώσεις ».
Σε φόβισε η «αποτυχία» Ντεμη και Ζαγοράκη πριν αποφασίσεις να εμπλακείς με την Παναχαϊκή;
ΚΚ: «Όχι καθόλου. Γιατί αυτοί οι δύο ήταν πρόεδροι. Εγώ δεν θα αναλάβω ποτέ πρόεδρος σε μια ομάδα. Είναι κάτι που δεν το θέλω με τίποτα. Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στο τομέα του τεχνικού διευθυντή που αυτό θέλω να κάνω».
ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Για το πρωτάθλημα της football league τι άποψη έχεις;
ΚΚ: «Σε καμία κανονική ποδοσφαιρικά χώρα δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει δέκα αγώνες  η Α΄ Εθνική και η Β΄ να μην έχει ξεκινήσει ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας κοιτάζει την πάρτη του και δεν διορθώνεται τίποτα».
-Και με το που ξεκινάει το πρωτάθλημα ο Αχαρναϊκός αποχαιρετάει και ακολουθούν και άλλοι;
ΚΚ: «Αν είναι να συμβαίνουν αυτά για ποιο λόγο τότε ξεκινάει; Για μένα δεν έπρεπε να ξεκινήσει ούτε το πρωτάθλημα της «Σούπερ-λιγκ». Αν τα βάλουμε κάτω όπως πρέπει τα πράγματα και δεν κοιτάζει ο κάθε ένας το συμφέρον του δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Η καθόμαστε κάτω και αποφασίζουμε να φτιάξουμε ποδόσφαιρο η αλλιώς συνεχίζουμε τα ίδια και ο κόσμος γυρίζει την πλάτη».
-Για την συντήρηση της «άρρωστης» αυτής κατάστασης φταίει η πολιτεία η οι παράγοντες;
ΚΚ: «Για μένα ευθύνονται οι παράγοντες. Δεν λένε ότι είναι αυτοδιοίκητο το ποδόσφαιρο και δεν αφήνουν την πολιτεία να παρέμβει. Εγώ βλέπω την πολιτεία να προσπαθεί να κάνει πράγματα. Εγώ πολιτικά δεν ήμουν πουθενά και πουθενά δεν είμαι. Αλλά βλέπω ότι ο κ. Βασιλειάδης θέλει να βοηθήσει την κατάσταση, όπως έκανε και ο κ. Κοντονής».
-Άλλαξαν τα πρόσωπα στην ΕΠΟ θα αλλάξουν και οι νοοτροπίες;
ΚΚ: «Αν δεν μπουν ποδοσφαιριστές και τεχνοκράτες δεν θα αλλάξει τίποτα. Και μετά από τριάντα χρόνια αν ήμαστε καλά τα ίδια θα λέμε»
Τι διαφορετικό βλέπεις μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα;
ΚΚ: «Έχουμε καλύτερη διαιτησία φέτος. Έτσι βλέπω .Γίνονται λάθη αλλά είναι καλύτερα τα πράγματα και για  αυτό είναι και ο Ατρόμητος πρώτος»
-Αυτό πιστεύεις ότι ήθελε ο κόσμος για να γυρίσει στα γήπεδα;
ΚΚ: «Ο κόσμος δεν θέλει να ξέρει το αποτέλεσμα  στο παιχνίδι που βλέπει από πριν. Ο υγιής κόσμος που αγαπάει πάνω από όλα το ποδόσφαιρο ,ότι ομάδα και να είναι και που δυστυχώς   αυτός ο κόσμος δεν πηγαίνει στο γήπεδο, δεν θέλει να ξέρει τι θα συμβεί πριν το παιχνίδι. Αυτό το στοιχείο πρέπει  να επανέλθει στο ποδόσφαιρο μας, τα παιχνίδια να είναι αμφίρροπα  κι οι ομάδες να είναι δυνατές. Αυτά μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα ,αλλά δεν θέλουμε να γίνουν για να ανακυκλώνεται η ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια και να εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα»
Η γνώμη σου για Ολυμπιακό ,ΑΕΚ ,ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό;
ΚΚ: «Ο Ολυμπιακός ,ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός στηρίζονται σε ξένους ποδοσφαιριστές και αυτό είναι κακό κατά την γνώμη μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν βλέπω καμιά μεγάλη διαφορά από τους ξένους. Δεν κάνουμε καμιά τρελή πορεία στην Ευρώπη η έχουμε μεγάλες επιτυχίες με τους ξένους. Ισα-ισα όποτε είχαμε επιτυχίες σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό ,ΑΕΚ και ΠΑΟΚ  τις είχαμε με έλληνες. Έχουμε πολύ αξιόλογους έλληνες ποδοσφαιριστές που πρέπει να τους εμπιστευτούμε».
-Ο ολυμπιακός έδωσε ευκαιρίες σε νέα ταλέντα .Έλληνες…
ΚΚ: «Ο Μπέντο που άκουσε και αυτός τα εξ αμάξης .Δεν έχει λογική για μένα να βρίζεις ένα προπονητή γιατί βάζει νέους παίκτες. Βέβαια θα σου πει ο άλλος τον βρίζω γιατί δεν μου αρέσει η μπάλα που παίζει η ομάδα»
-Με την συμπλήρωση του 1/3 στο πρωτάθλημα τι εξέλιξη εκτιμάς ότι θα έχει;
ΚΚ: «Για τον Παναθηναϊκό και την κατάσταση που βιώνει θα πρέπει να βρεθεί λύσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται»
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

-Το περίμενες αυτό ότι θα συμβεί στον Παναθηναϊκό;
ΚΚ: «Ναι το περίμενα ήμουν σίγουρος ότι θα συμβεί ,γιατί ήμουν στον Παναθηναϊκό και έβλεπα πως κινιόντουσαν οι διοικήσεις. Μιλάμε για διοικήσεις που δεν γνώριζαν από ποδόσφαιρο…»
Τι εννοείς εννοείς ότι δεν γνώριζαν από ποδόσφαιρο;
ΚΚ: « Τον Παναθηναϊκό τον διοικούσαν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο πρέπει να βρεθεί λύση οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς τον Παναθηναϊκό. Θα είναι μεγάλη κατάντια να μην είναι στη λίγκα. Η ΑΕΚ είναι σε καλύτερη κατάσταση ,κράτησε τον κορμό της, είναι καλή ομάδα έχει ένταση στο παιχνίδι της δεν άλλαξε παίκτες όπως οι άλλες ομάδες. Πλήγματα πολύ μεγάλα οι τραυματισμοί Μάνταλου-Γιόχανσον αλλά έχει υλικό να καλύψει τις αδυναμίες ».
Ο ΠΑΟΚ γιατί δεν μπορεί να κάνει ομάδα;
ΚΚ: «Γιατί έχει πολλούς ξένους και αλλάζει παίκτες κάθε χρόνο ασχέτως αν  είναι καλοί παίκτες. Αν θέλει να κάνει ομάδα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον για 2-3 χρόνια ένα κορμό παικτών. Για αυτό οι αλλαγές πολλών παικτών και κυρίως ξένων είναι θέμα και πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος επειδή είναι δύσκολο για τους άλλους τρεις. Το πρωτάθλημα μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε από του τέσσερις φέτος ακόμη και ο Ατρόμητος. Και μακάρι να το δούμε αυτό θα ήταν κάτι πολύ καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια και ο Ατρόμητος έχει δανεικούς παίκτες από τον Ολυμπιακό τον ΠΑΟΚ κυρίως και  ειδικά με την πορεία που κάνουν θα του φύγουν οι παίκτες θα τους ζητήσουν οι ομάδες τους. Μακάρι να έχει ενδιαφέρον και να κριθεί στο τέλος»
-
-Η Εθνική ομάδα δεν τα κατάφερε  να πάει στο Μουντιάλ της Ρωσίας;
ΚΚ: «Νομίζω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όταν αποκλείεσαι σε δυο συνεχόμενες διοργανώσεις υπάρχει πρόβλημα».
Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΕ ΚΑΝΕΝΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
-Δεν πιστεύεις ότι έκλεισε ο κύκλος της τακτικής  παίζω για να «κλέψω» αποτέλεσμα;
ΚΚ: «Τα τέσσερα χρόνια με τον Φερνάντο Σάντος η εθνική ομάδα δεν έκλεψε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να περνάς δυο φορές σε τελικές φάσεις με  κλεμμένα αποτελέσματα. Αυτό το έθεσαν έτσι οι δημοσιογράφοι και δεν ξέρω γιατί. Θεωρώ ότι εμείς παίζαμε καλό ποδόσφαιρο με τον Σάντος  και η εθνική ομάδα ήταν επιτυχημένη. Μιλάνε τα αποτελέσματα. Σταμάτησαν απότομα αρκετοί παίκτες και αυτό ήταν δύσκολο για την ομάδα. Δεν έφυγε μόνο ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης, έφυγε ο Σαλπιγγίδης, ο Σαμαράς ,ο Γκέκας, ο Χολέμπας, ο Σιόβας, Ο Κονέ, ποδοσφαιριστές που με τον Σάντος ήταν σχεδόν σε όλες τις κλήσεις της εθνικής ομάδας.
Αυτή την ομάδα την αγάπησαν οι έλληνες γιατί έβλεπαν ότι τα δίναμε όλα σε κάθε ματς .Σε αυτή την φάση είχαμε τέτοια στοιχεία αλλά μας έλλειψε περισσότερη αποφασιστικότητα και ποιότητα σε κάποια παιχνίδια. Για να επανέλθουμε αυτό θα πρέπει να το βρουν στην ΕΠΟ ,ο κ. Βρύζας, δεν ξέρω ποιος. Πάντως τον τρόπο να πηγαίνεις σε κάθε διοργάνωση νόμιζε τον αφήσαμε κληρονομία  στην εθνική και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ξεκάθαρος ο τρόπος».
-Θα πάρει χρόνο να επανέλθουμε;
ΚΚ: «Αν πάρει χρόνο θα είναι καταστροφικό».
-θεωρείς εαυτόν ευλογημένο μετά από μια τέτοια καριέρα;
ΚΚ: «Ναι τον θεωρώ ευλογημένο, γιατί έπεσα σε μια καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών που με βοήθησαν και είχαν προσωπικότητα ήταν μεγάλο σχολείο όλη η καριέρα μου στο ποδόσφαιρο με σταθερά βήματα».
-Στο Σάντος οφείλεις ένα ευχαριστώ;
ΚΚ: «Τον σέβομαι τον εκτιμώ και σίγουρα στην καριέρα μου με βοήθησε. Με δίδαξε πράγματα και σίγουρα στιγμάτισε την καριέρα μου».
-Κλείνουμε με μια εκτίμηση για το αποψινό ντέρμπυ Παναθηναϊκού –ΑΕΚ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας…
ΚΚ: «Είναι ντέρμπυ όπως και να έχει και είναι 50-50.Σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν προγνωστικά είναι βαριές οι φανέλες. Όποιος είναι σε καλύτερο βράδυ θα κερδίσει».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου