14.12.17

International Psychogeriatrics: Πείσμα και αισιοδοξία συμβάλλουν στη μακροζωία

Το πείσμα και η αισιοδοξία ενδεχομένως να είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας που συντελούν στην μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Psychogeriatrics.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν τα αίτια της μακροζωίας των κατοίκων εννέα απομονωμένων χωριών στην περιοχή του Σιλεντο στη νότια Ιταλία. Εκεί, εκατοντάδες κάτοικοι ζουν περισσότερα από 90 χρόνια.
Οι επιστήμονες εστίασαν σε 29 άτομα, που ήταν μεταξύ 90 και 101 ετών.
Ενώ αυτά τα υπέργηρα άτομα είχαν χειρότερη υγεία από τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους, είχαν καλύτερη πνευματική υγεία.
«Αυτό που προέκυψε από τη μελέτη και φαίνεται να είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την καλύτερη πνευματική υγεία αυτού του αγροτικού πληθυσμού ήταν η θετικότητα, η εργασιακή ηθική, το πείσμα/επιμονή και οι ισχυρές οικογενειακές σχέσεις, η θρησκευτική πίστη και η αγάπη για τη γη», εξηγεί ο Δρ Ντιλιπ Ζεστε, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Η αγάπη για τη γη ήταν κοινό χαρακτηριστικό τους και του έδινε νόημα στη ζωή τους. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να εργάζονται με τη γη, πιστεύοντας ότι είναι μέρος της ζωής τους και δεν πρέπει να την εγκαταλείψουν», συμπληρώνει η Αννα Σελζο, συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπερήλικες ιταλοί είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση και εξαιρετικές ικανότητες λήψης αποφάσεων, συγκριτικά με νεότερα άτομα.
«Το παράδοξο αυτό ενισχύει την άποψη ότι η ευεξία και η σοφία αυξάνουν με την ηλικία, παρά το γεγονός ότι η σωματική υγεία φθίνει», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου