25.2.17

ΦΩΤΟ - Οδηγός έκλεισε ράμπα ΑΜΕΑ - Δείτε τι τον περίμενε

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε έναν από τους πολλούς ασυνείδητους οδηγούςπου σταθμεύουν το όχημά τους μπροστά σε ράμπες αναπήρων.

Η συγκεκριμένη ράμπα βρίσκεται απέναντι από τον ναό της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κάποιος από τους περαστικούς θέλησε να δώσει ένα μάθημα στον παραβάτη οδηγό. 
Έβγαλε τον μαρκαδόρο του και του άφησε ένα μήνυμα στην εξωτερική πλευρά της πόρτας του συνοδηγού. 

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία το μήνυμα του πεζού προς τον παραβάτη οδηγό.

ΦΩΤΟ - "Zόμπι" στο κέντρο της Αθήνας

Στο πλαίσιο του "Zombie Athens Walk"
Μασκαράδες μεταμφιεσμένοι σε τέρατα (ζόμπι), γέμισε απόψε η Πλατεία Συντάγματος, η Ερμού και το Θησείο στο πλαίσιο της εκδήλωσης Zombie Athens Walk, τον ετήσιο, περίπατο ζόμπι στο κέντρο της πόλης, που φέτος διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά .
Οι συμμετέχοντες στο περίπατο ξεκίνησαν την πορεία τους από το Σύνταγμα και έφθασαν μέχρι τον Κεραμεικό, στο Χυτήριο
Theatre & ART Cafe όπου η βραδιά κατέληξε σε πάρτυ, στο λεγόμενο zombie thriler party.
Σε αυτήν την ιδιαίτερη παρέλαση, πλήθος κόσμου ντύνεται, μακιγιάρεται και υποδύεται τους κακούς χαρακτήρες από ταινίες και σειρές τρόμου του 1980 και του 1990. Η φετινή συνάντηση των «νεκροζώντανων» πλασμάτων αφιερώνεται στη δεκαετία '80, τη σειρά Stranger Things και τις ταινίες που την επηρέασαν ή αναφέρονται σε αυτή.

ΦΩΤΟ - Απίστευτο: Δείτε πώς κατάλαβε ότι η γυναίκα του τον απατά!

Απίστευτος και όμως... πραγματικά τραγικός αποδείχτηκε ο τρόπος με τον οποίο ένας άνδρας έμαθε ότι τον απατά η σύζυγός του.

Αναμφίβολα, πολλοί άντρες μάλλον θα ενθουσιάζονταν αν η όμορφη γυναίκα τους τούς έστελνε αισθησιακές φωτογραφίες στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ωστόσο, για κάποιους, οι σέξι φωτογραφίες δεν αναστατώνουν απλά την καθημερινότητά τους, αλλά μπορούν να καταστρέψουν μέχρι και τον γάμο τους.
Ειδικότερα, άνδρας κατάφερε να μάθει ότι η γυναίκα του τον απατά χάρη στην εφαρμογή για τα «έξυπνα τηλέφωνα», Snapchat και η ιστορία του κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου.
Η βρετανική εφημερίδα Mirror αναφέρει ότι η γυναίκα η οποία απεικονίζεται στις παρακάτω εικόνες και έχει γίνει γνωστή με το όνομα «Τσέλσι», αποφάσισε να στείλει μερικές σέξι εικόνες στον σύζυγό της, αφού λόγω υποχρεώσεων, βρισκόταν μακριά από το σπίτι της.
Σε αυτό το μήκος κύματος γδύθηκε και αφού έμεινε μόνο με τα εσώρουχά της, πόζαρε με νάζι στον φακό.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το Snapchat, έστειλε στον σύζυγό της τις φωτογραφίες, τις οποίες και συνόδευσε με το παρακάτω σχόλιο:
«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Πάω για ύπνο σύντομα».
Το απίστευτο της υπόθεσης; 
Η γυναίκα ξέχασε μια σημαντική λεπτομέρεια πριν πατήσει το «κλικ» και ο άντρας της παρατήρησε ότι σε μια από τις εικόνες φαίνεται καθαρά ένα ζευγάρι αντρικές μπότες!
Αμέσως ο άντρας επικοινώνησε μέσω SMS με την καλή του για να την ρωτήσει ποιος βρίσκεται μαζί της στο δωμάτιο. Εκείνη, επέμενε πως ήταν μόνης της και έτσι, στο τέλος ο απατημένος σύζυγος της αποκάλυψε πως είδε τις μπότες και ότι ετοιμάζεται να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το διαζύγιο.
Σημειώνεται πως η ιστορία του ζευγαριού, η οποία δεν έχει εξακριβωθεί, αναρτήθηκε πρώτα στην ιστοσελίδα The Chive.com.


Τα μηνύματα που ακολούθησαν...


«Κρύψτε» πριν πόση ώρα είχατε «μπει» στο facebook

Όλοι έχουμε προσέξει φίλους μας στο chat που δίπλα από το όνομα τους λέει π.χ 15 λεπτά, 1 ώρα κ.τ.λ. 
Αυτή η ώρα δείχνει το πόση ώρα έχετε να μπείτε στο Facebook. 
Ακόμα να είστε και offline! 
Αυτό βέβαια ισχύει και για εσάς.
Αυτή η υπηρεσία είναι λίγο σπαστική μιας και είναι πολλές στιγμές που απλά θέλουμε να τσεκάρουμε το Facebook από το κινητό μας να δούμε άμα έχουμε κάποια νέα ειδοποίηση κ.τ.λ και όχι για να ξέρουν όλοι οι φίλοι μας πότε μπήκαμε την ακριβή στιγμή.
Αυτό ευτυχώς μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε. 
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αναλυτικά με εικόνες για να το απενεργοποιήσετε από τον υπολογιστή σας ή από το Smartphone σας.
Υπολογιστής
Βήμα 1: Συνδεθείτε στο Facebook σας, πατήστε στο γρανάζι πάνω δεξιά και έπειτα Ρυθμίσεις λογαριασμού (Account Settings). 
Από εκεί πηγαίνουμε αριστερά στις Εφαρμογές (Apps)
Βήμα 2: Πατάμε πάνω στην επιλογή που λέει -> Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι (Apps others use) και μετά ξετσεκάρουμε την επιλογή "Η δραστηριότητα μου σε εφαρμογές" (My app activity)
Και στο κινητό ακολουθούμε τα ίδια ακριβώς βήματα.

ΦΩΤΟ ! 126 ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ - Πάνω από 30.000 καρναβαλιστές ! Σε εξέλιξη η νυχτερινή παρέλαση στην Πάτρα



Περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι συμμετέχουν στην αποψινή «ποδαράτη» παρέλαση, έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της Πάτρας.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 και στην κορυφή βρισκόταν ο βασιλιάς καρνάβαλος. Ακολουθούσαν το άρμα της βασίλισσας που φέτος είναι η 'Αντρια Παναγιωτοπούλου, καθώς και τα υπόλοιπα καρναβαλικά άρματα του δήμου.
Στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν τα μέλη των 126 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού». Πολύχρωμες και πρωτότυπες στολές που χαρακτηρίζονται από φαντασία, ανατροπή και ευρηματικότητα, αντλούν τα θέματά τους τόσο από την πολιτική, όσο και από την καθημερινότητα.
Οι καρναβαλιστές, με τους δικούς τους φωτισμούς στις στολές τους και τα καπέλα τους, προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, δίνοντας μεγαλοπρέπεια στην τελευταία νύχτα του πατρινού καρναβαλιού του 2017.
Παράλληλα, τα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου, όπως και η πλατεία Γεωργίου, έχουν κατακλυστεί από κόσμο που παρακολουθεί την παρέλαση και συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή της πόλης, αφού οι καρναβαλιστές έχουν καταφέρει με τον δικό τους τρόπο, να τους παρασύρουν στους ρυθμούς της χαράς και του κεφιού.
Η γιορτή και η καρναβαλική διασκέδαση θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα στην Πάτρα, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν
αύριο με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 14:00 και την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, στο μόλο της Αγίου Νικολάου.

Απών ο δήμαρχος !!! Ξεκίνησε το καρναβάλι στο Ρίο !!

Με περιπετειώδη τρόπο ξεκίνησε το καρναβάλι του Ρίο, το οποίο κάθε χρόνο μαζεύει επισκέπτες  από όλο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος της πόλης Μαρτσέλο Κριβέλα δεν έδωσε το παρών στην τελετή έναρξης επικαλούμενος ασθένεια της συζύγου του.
brazil
brazil1
brazil2
brazil4 brazil5

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΔΕΙΤΕ με τι καιρό θα γίνει αύριο η Καρναβαλική παρέλαση !

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 26/2/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. 

Από τις πρώτες πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. 
Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε αυξημένες ποσότητες, με αποτέλεσμα να προκληθεί θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα πέσουν και λασποψιχάλες.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως ενημερώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

Επίσης, τα καταστήματα της Αγοράς του Καταναλωτή, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στου Ρέντη, θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, συνεχόμενα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι.
Εξάλλου, παραδοσιακά και η Βαρβάκειος Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγει από τις 10 το βράδυ της Κυριακής και θα παραμένει σε λειτουργία μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ και τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά από το πρωί για την πώληση λαγάνας.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με εγκύκλιό της έχει υπενθυμίσει στους εμπόρους ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.
Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας, με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως πχ με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.
Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε, ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας, αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Πως θα φτιάξετε τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια

Τα τηγανητά καλαμαράκια με το καλύτερο χρυσαφένιο κρούστα και το πιο γευστικό και μαλακό εσωτερικό.

4  Μεριδες

Χρονος εκτελεσης
30 λεπτά

Συστατικά:

1 κιλό καλαμαράκια κατά προτίμηση φρέσκα

καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα

ηλιέλαιο για το τηγάνι

αλάτι πιπέρι

λεμόνι για το σερβίρισμα
Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια μας κόβουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα.

Κόβουμε το σώμα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκατοστά.

Σε μία πλαστική σακούλα βάζουμε το καλαμποκάλευρο και μερικά από τα καλαμαράκια και την κουνάμε πολύ καλά να πάει το αλεύρι παντού.

Συνεχίζουμε την διαδικασία για όλα τα καλαμαράκια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι μας.

Το λάδι πρέπει να είναι καυτό και αρκετό ώστε να καλύψει εντελώς τα καλαμαράκια.

Ρίχνουμε το 1/4 από τα καλαμαράκια μας και τα αφήνουμε να τηγανιστούν για 3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Σερβίρουμε ζεστά με λίγο λεμόνι.



gourmed

Τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούνδουρο


Τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούνδουρο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα στον Νίκο Κούνδουρο, στον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού κινηματογράφου, η οικογένειά του, η σύζυγός του Σωτηρία και τα παιδιά του, Σήφης και Διαλεχτή, συγγενείς και φίλοι, άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής, αλλά και απλός κόσμος. 

Στην κηδεία παραβρέθηκαν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θοδωράκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Κώστας Λαλιώτης, η Ζωή Κωνταντοπούλου, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Όλγα Μαλέα, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, και πολλοί άλλοι.
Η κηδεία του μεγάλου σκηνοθέτη, που έγινε δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ενώ επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.
«Αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζεμένοι δεν είναι για να τον αποχαιρετίσουμε. Ο Νίκος θα παραμείνει κοντά μας ζωντανός για να μας συντροφεύει, να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει, ακριβώς όπως το έκανε ασταμάτητα με μια ακατάβλητα δυναμική δημιουργικότητα χρόνια τώρα», δήλωσε ο κ. Δεληβορριάς, που απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο σκηνοθέτη. «Ο Νίκος Κούνδουρος θα μας προτρέπει πάντα με το υπόδειγμα του έργου του, με τον χαρακτήρα του να υπολογίζουμε τη σημασία της αξίας των μικρών πραγμάτων. Ήταν εκρηκτικός, άμεσος, αυθόρμητος, εκδηλωτικός, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, συμμέτοχος και πρόθυμος για κάθε καλό. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας λεβέντης που παρέμεινε έφηβος», συμπλήρωσε.
«Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πάντα εκεί και παντού. Ήταν πάντα εκεί παρών και δεν θα μιλήσω για τη δράση και το έργο του. Διότι ο Νίκος ήταν πολλά άλλα πράγματα. Πέρα από τις ταινίες του, τα κείμενά του, τις εικόνες, τις αγιογραφίες ή τις ερωτογραφίες που φιλοτεχνούσε, τα σπίτια που έχτιζε με τα χέρια του, τα έπιπλα που κατασκεύαζε για να τα χαρίσει στους φίλους του, πέρα από την ανεπανάληπτη ομορφιά του, τη λεβεντιά, την παρρησία και τον εκρηκτικό του λόγο, τη διεισδυτική, ειρωνική, χιουμοριστική, γενναιόδωρη ματιά του, ομόρφαινε τη ζωή, τη δική του και μαζί όλων των άλλων», είπε μεταξύ άλλων στον δικό του λόγο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
«Η Λέσβος και το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά αποχαιρετούν σήμερα με οδύνη, αλλά και με αγάπη και ευγνωμοσύνη, τον άνθρωπο που επί 20 χρόνια, από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, εργάστηκε ακούραστα για την αποκατάσταση και αναστήλωση αυτού του μοναδικού μνημειακού συγκροτήματος του 19ου αιώνα. Ενός αρχιτεκτονικού μνημείου το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη», σημείωσε από τη μεριά του ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτων, πρώην υπουργός, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος.
«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι εδώ, νέοι και παλιοί σκηνοθέτες να σου πούμε το τελευταίο αντίο. Το γελαστό παιδί τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων αφού μας γνώρισε τη ‘Μαγική Πόλη'. Άνοιξε δρόμους σε όλους, έβγαλε την Ελλάδα από τα σύνορα. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι», τόνισε στον λόγο του ο Χάρης Παπαδόπουλος.
Στεφάνια κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη κ.ά.

ΣΤΟ ΒΟΛΟ - Απίστευτο! Διαρρήκτες μπήκαν, έψησαν λουκάνικα και έφυγαν!


Απίστευτο! Διαρρήκτες μπήκαν, έψησαν λουκάνικα και έφυγαν!

Αντιμέτωποι με ένα πολύ παράξενο περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι οι αστυνομικοί στον Βόλο, όταν κλήθηκαν στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας όπου είχε γίνει διάρρηξη.

Οι δράστες δεν είχαν πάρει απολύτως τίποτα, τα γραφεία του Κέντρου ήταν στολισμένα με σεμέν και όχι μόνο, ενώ έψησαν και λουκάνικα!
Η διάρρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και οι ειδικοί της Εγκληματολογικής υπηρεσίας πήραν αποτυπώματα από τους χώρους όπου πέρασαν οι δράστες.
Διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Βόλου, που αναζητεί τους δράστες, με περιέργεια για… τα κίνητρα τους.

Επική αποκάλυψη Γλέζου: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μου είχε πει «χρειαζόμαστε ψυχιατρείο»

Μέσα από κείμενό του στην σελίδα «Κίνηση Ενεργών Πολιτών» ο Μανώλης Γλέζος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σοβαρευτεί αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση και στα μέτρα που ψηφίζει.
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει τους σκοπούς του» γράφει, ενώ στη συνέχεια κάνει μία ιδιαίτερη αποκάλυψη, υποστηρίζοντας ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «μου εξομολογήθηκε στο ερώτημά μου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αυτή τη πολιτική: ” Χρειαζόμαστε Ψυχιατρείο” .
  Το κείμενο του Μανώλη Γλέζου:
«Συναντήθηκα πρόσφατα με ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μας συνδέει μακροχρόνια φιλία, η οποία παρά τις διαφορές απόψεων δεν πρόκειται ούτε να διαταραχθεί, ούτε να διαλυθεί. Είχαμε, λοιπόν, μια έντονη αντιπαράθεση απόψεων, η οποία με κατέπληξε. Ο βασικός άξονας των απόψεών του φίλου μου ήταν ότι: “ο συσχετισμός των δυνάμεων” δεν επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Το ερώτημα που προκύπτει, αμέσως, είναι τότε γιατί δεν το δηλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ελληνικό Λαό, παρά τον κοροϊδεύει; Τι σχέση όμως έχει ο “συσχετισμός των δυνάμεων” με την διατήρηση του Καλλικράτη και του Καποδίστρια” που καταργούν το άρθρο 102&2 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης; Ο φίλος μου μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ό,τι και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ είναι λάθος. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει τους σκοπούς του. Εκτός και εάν ισχύει αυτό που φωναχτά σε διάδρομο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μου εξομολογήθηκε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημά μου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αυτή τη πολιτική: ” Χρειαζόμαστε Ψυχιατρείο” .
 
Μ.Γλέζος 24-2-2017»


  thecaller.gr

Η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σώζει ζωές

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από την ημερήσια κατανάλωση δέκα μερίδων, στην πρόληψη των νοσημάτων και στον πρόωρο θάνατο. 



Mέχρι σήμερα, η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως θεωρείτο μία καλή ποσότητα για την εξασφάλιση ενός καλού επιπέδου υγείας. 
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ωστόσο, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από την ημερήσια κατανάλωση δέκα μερίδων, στην πρόληψη των νοσημάτων και στον πρόωρο θάνατο.
Αναλύοντας συνολικά 95 μελέτες σχετικά με τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία, που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες, οι ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά –δηλαδή περίπου 10 μερίδων των 80 γραμμαρίων- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.
Πιο συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 33%, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 28% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 13%. Το εύρημα αυτό έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα οδηγία για την κατανάλωση δύο φλιτζανιών φρούτων και τριών φλιτζανιών λαχανικών καθημερινά.
Μία μερίδα είναι μία μικρή μπανάνα, ένα αχλάδι, ένα μήλο, τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά, όπως αρακά, μπρόκολο και κουνουπίδι. Παρ΄όλα αυτά ακόμη και εκείνοι που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα από την ενδεικνυόμενη, δηλαδή μόλις 200 γραμμάια φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα και λαχανικά, με μείωση κατά 18% του κινδύνου για έμφραγμα, μικρότερο κίνδυνο κατά 16% για καρδιαγγειακή νόσο, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 4% και μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%.
Τα μήλα, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο) φαίνεται να είναι τα πιο επωφελή για την υγεία, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες για έμφραγμα, καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο παρατηρήθηκε με την κατανάλωση πράσινων και κίτρινων λαχανικών (πιπεριών και καρότων), αλλά και των σταυρανθών λαχανικών.
Αν όλοι κατανάλωναν τις δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών που προτείνει η συγκεκριμένη μελέτη, υπολογίζεται ότι θα προλαμβάνονταν περίπου 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι.

SZ: Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται

Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι «όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει στους Έλληνες ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει και πολύ. 
Θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα».
Η εφημερίδα αναφέρεται στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας που «έχει κουραστεί από τις μακροχρόνιες διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. 
Η καθημερινότητά τους πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία, τους αυξανόμενους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν τη χώρα».
Προσθέτει ότι «τώρα απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. 
Εάν η Ελλάδα καταφέρει αυτόν τον χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί».

"Κολασμένη" κρουαζιέρα για swingers στα Ελληνικά νησιά !!!

Υποσχέσεις για μία ιδιαίτερα αισθησιακή και αξέχαστη εμπειρία με πολυτελείς υπηρεσίες εν πλω σε μια κρουαζιέρα-ορισμό των ... ένοχων απολαύσεων!

Πολυτελή κρουαζιέρα για ζευγάρια “swingers” διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά το ολλανδικό πρακτορείο SDC, που «ειδικεύεται» σε διακοπές ανταλλαγής συντρόφων.
Το συγκεκριμένο τουριστικό πρακτορείο, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία στον κόσμο σε αυτό το είδος διακοπών, προωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην χώρα μας  ένα πακέτο διακοπών που υπόσχεται μία ιδιαίτερα αισθησιακή και αξέχαστη εμπειρία με πολυτελείς υπηρεσίες εν πλω σε μια κρουαζιέρα-ορισμό του ρομαντισμού και των ένοχων απολαύσεων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξέφρενα πάρτι με αφρό, ζωντανά ερωτικά show, θεματικές βραδιές και ζωντανή μουσική για διασκέδαση σε κάθε γωνιά, μαθήματα Pole dancing, σέξι γιόγκα και τάντρα σεξ.
Η κρουαζιέρα ξεκινά από την Αθήνα στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου του 2017, με στάσεις στη Μύκονο (29 Ιουνίου), Πάρο (30 Ιουνίου), Ρόδο (1 και 2 Ιουλίου), Μαρμαρίδα (2 Ιουλίου), Σαντορίνη (3 Ιουλίου), Χανιά (4 Ιουλίου) και επιστροφή στην Αθήνα (στις 5 Ιουλίου).
Οι τιμές της κρουαζιέρας ξεκινούν από 2.349 δολάρια και φτάνουν στα 8.875 δολάρια σε υπερπολυτελή σουίτα.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή ζευγάρια από διάφορες περιοχές του κόσμου (ΗΠΑ, Αργεντινή, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδά, Κολομβία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μεξικό, Ισπανία, Βραζιλία και άλλες χώρες).
Το ολλανδικό τουριστικό πρακτορείο SDC προσφέρει όλα όσα αναζητούν οι swingers από ένα ταξίδι. Διαθέτει 10ετή εμπειρία στα lifestyle ταξίδια και ακόμα μεγαλύτερη στη διοργάνωση εκδηλώσεων για swingers, έχοντας ως στόχο να προσφέρει τις καλύτερες εμπειρίες και ατομική εξυπηρέτηση.
Η εταιρία υπόσχεται απόλυτη εχεμύθεια και ιδιωτικότητα όσον αφορά στο ιστορικό κρατήσεων για κάθε άτομο μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας. Επίσης, μέσω της προσωπικής σελίδας κάθε πελάτη στην πλατφόρμα δινεται η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στην ίδια εκδήλωση.
Τα πάρτι για swingers προσελκύουν το ενδιαφέρον ζευγαριών και ελεύθερων γυναικών και οι θέσεις εξαντλούνται σύντομα. 
Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι αποκλειστικά για μέλη της SDC, ενώ προσωπικό της εταιρίας βρίσκεται σε αυτά για να διασφαλίζει την επιτυχία τους.


tornosnews.gr

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στην REAL NEWS - " Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν "!

1.       Η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα θεωρείτε ότι λύνει το πρόβλημα και δρομολογεί την έξοδο της χώρας στις αγορές, ή απλώς παρατείνει την κρίση;
 Κατ’ αρχάς να διαχωρίσουμε την επιστροφή των θεσμών από το θέμα της αξιολόγησης: πώς μπορούμε να συζητάμε για έξοδο στις αγορές τη στιγμή που η αξιολόγηση εξακολουθεί να εκκρεμεί; Γιατί πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει. Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τρικ, παρουσιάζοντας τον διαπραγματευτικό όλεθρο ως θρίαμβο. Ουσιαστικά συμφώνησε σε όλα όσα υποτίθεται ότι διαφωνούσε. Πανηγυρίζει τη στιγμή που δεν έχει αποσπάσει καμία απολύτως δέσμευση για το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση, αλλά αντιθέτως έχοντας συμφωνήσει να προνομοθετήσει μειώσεις του αφορολόγητου, περαιτέρω περικοπές των κυρίων συντάξεων και δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Προσπαθούν να πείσουν ότι νοιάζονται για τους μικρομεσαίους, τη στιγμή που οι επιλογές τους πλήττουν κυρίως αυτούς. Γιατί η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει τη γενιά των 400 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και μετά κατηγορούν τους άλλους για νεοφιλελευθερισμό…

2.       Ο ενδιάμεσος χώρος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μπορεί να παίξει ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Ασφαλώς, αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο. Επιτρέψτε μου όμως μια μικρή διευκρίνιση: η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ετεροπροσδιορίζεται μεταξύ του τεχνητού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως χώρος απόλυτα αυτόνομος, με αυτοτελή ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική. Στόχος μας είναι εκφράσουμε ξανά τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών, όπως κάναμε διαχρονικά.
Φυσικά μαγικές λύσεις για έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν – και όσοι τις υποσχέθηκαν στο παρελθόν ήρθαν γρήγορα αντιμέτωποι με την αλήθεια. Υπάρχουν όμως ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις, που αφορούν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, σε ριζικές ανατροπές στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της αγοράς. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση προκειμένου να επανεκκινηθεί η ανάπτυξη, να βγούμε από τα μνημόνια και να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ενδυνάμωση του χώρου μας, ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Να συμφωνήσουμε προς τα που θέλουμε να οδηγήσουμε την οικονομία, να συμφωνήσουμε ότι δε θα καταργηθεί π.χ. η διαύγεια, ότι η δικαιοσύνη επιτέλους θα απονέμεται πιο γρήγορα, ότι οι όποιες κρατικές θέσεις θα στελεχόνονται αξιοκρατικά, ότι θα συνεργαστούμε για πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ. Αυτά είναι προς το εθνικό συμφέρον και έτσι πρέπει να κινηθούμε.
  
3.       Βλέπετε το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ενιαίο κόμμα ή ως "ομπρέλα" κομμάτων, κινήσεων και φορέων;
 Τόσο αυτό όσο και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν στο μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συζητηθούν σε ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες στο συνέδριό μας, είναι λοιπόν νωρίς να εικάζουμε για την οργανωτική μορφή που θα έχει η παράταξή μας. Η πρόσκληση που απηύθυνε εδώ και ένα χρόνο η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά στα κόμματα, τις κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να συμπορευτούμε, ως στόχο έχει την ενίσχυση και διεύρυνση του ενιαίου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Αυτό ακριβώς το μήνυμα ενότητας και ανανέωσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας έχει πρωτεύοντα ρόλο, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την τελική οργανωτική δομή που θα λάβει το μεγάλο αυτό εγχείρημα, και θεωρώ ότι θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και της ίδιας της πατρίδας μας.
  
4.       Πέρα από την προσπάθεια πολιτικής κι οργανωτικής ενότητας του χώρου της κεντροαριστεράς, ποια βλέπετε να είναι τα πολιτικά προτάγματα, ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;
Το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός ότι «ακρωτηριάστηκε» στα χρόνια της κρίσης, αφενός διότι επωμίστηκε δυσανάλογα τεράστιο βάρος, αναλαμβάνοντας μόνο του την ευθύνη διάσωσης της χώρας μετά την καταστροφική διακυβέρνηση 2004-2009 της ΝΔ, κι αφετέρου γιατί η κρίση και η δημοσιονομική προσαρμογή έπληξε κυρίως τις κοινωνικές ομάδες που κατ’εξοχήν μας στήριξαν διαχρονικά.
Όμως το κλίμα έχει αρχίσει ήδη να αντιστρέφεται. Οι πολίτες κατανοούν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε Ζάππεια, ούτε προγράμματα της Θεσσαλονίκης. Αυτό που αλλάζει είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές που εκσυγχρονίζουν το κράτος και προσφέρουν στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα αυθεντικό κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά, άλλωστε, είναι τα προτάγματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδήμοκρατίας, στην οποία ανήκουμε. Το πολιτικό μας πρόταγμα λοιπόν, δε μπορεί παρά να είναι οι πολίτες. Κυρίως εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία μεταξύ αυτών, αλλά και εκείνων των νέων, των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.

ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΥ - ΚΕΙΜΕΝΟΔΙΦΙΚΗ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ '' ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ''ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αν, με πλήγωσες βαριά, με το χρονογράφημά σου, φίλε μου δημοδιδάσκαλε και μ' έκανες να κλάψω  αναζητώντας το ρυθμό της ζωής μου που τώρα στα στερνά μου ανακάλυψα τα ρέματα των αιώνων στο μυθικό ταξίδι που μας σεργιάνισες, οφείλω και να σε συγχαρώ ταυτόχρονα που με προσγείωσες στη σκληρή πραγματικότητα, γιατί η ψυχή μου λευτερωμένη  στάλα - στάλα πήρε τη διδαχή της.
            Η βαθιά και ακριβολογημένη γνώση της φύσης και της ζωής, ξεπηδά μέσα από το χρονογράφημά σου και μας προσγειώνει ο ακράτητος λόγος σου που, παρά τον έντονο ιδεαλισμό, αναδύεται ένας εσωτερικός διχασμός  και αντιφάσεις για τη ζωή του ανθρώπου και τη φιλοσοφία της που υπογραμμίζουν υπαινικτικά την αναπόδραστη παρουσία της αντίφασης σε όλες τις διαδικασίες της αντικειμενικής και υποκειμενικής πραγματικότητας.
            Δυστυχώς! Μόνοι ερχόμαστε στη ζωή και μόνοι φεύγουμε, κι εγώ, που το κορμί μου εποθούσα να το  μεθάει ένα κρασί κι ένας ρυθμός και μια πλημμύρα θε'ι'κή, λυγισμένος απ' τα χρόνια, σέρνομαι αναπολώντας το παρελθόν και τους ανθρώπους που μεγάλωσα δίπλα τους και τώρα μου λείπουν. Πόσο άχαρη τελικά γίνεται η ζωή, και πόσο μοιρολάτρες γινόμαστε...
Η '' ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΟΥ '' μοσχοβολάει! 
Με ταξίδεψες σε ουρανό και σε πελάη που με πάνε μακριά και πλουτώνιοι θυμοί τάραξαν την ψυχή μου, μιας και μέσα του( Χρονογράφημά σου) περικλείει ευωδιά, φως, αγάπη και τ' αγέρι της νιότης μας με τα τραγούδια των πουλιών και τα κόκκινα ρίγη της εφηβείας μας. Να δενόμουνα λίγο  στης φαντασίας σου το άρμα και να με περιδιάβαινες για λίγο στα δικά σου λημέρια, εκεί που οι ομορφάδες της πλάσης και οι άνθρωποι συνταίριαζαν αρμονικά στης χαράς το βασίλειο κι ο κατάκορφος ήλιος γαλβάνιζε τα κορμιά μας και φούντωνε τις επιθυμίες μας.
            ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑ!  Μια πόλη με τη δική της ιστορία που ανάγεται σε χρόνια μακρινά, με μιαν ανάσα που αντρειεύει, που τραγουδάει και δε σωπαίνει, όσοι παθητικοί άνεμοι κι αν τη ριπίζουν σε σκληρούς καιρούς, λες και μια θε'ι΄κή αστραψιά την οδηγεί στα μελλούμενα της Μοίρας της. Θάλασσα, ουρανός και βουνά τη σφιχταγκαλιάζουν και κείνη, τραγουδάει και διαφεντεύει ολάκερη την Τριφυλία μας. Ξαναγεννήθηκε η πάνω Πόλη, και μεις οι νοσταλγοί της ανηφορίζουμε στα όμορφα ταβερνάκια της και στους σύγχρονους καφενέδες της για ν' απολαύσουμε την πανέμορφη θέα της και τα καλούδια της. Με τους μεγάλους της λογοτέχνες και τους ανθρώπους που την αγαπούν και τη φροντίζουν σαν τη μάνα τους, οδεύει χαρούμενη καθώς ηλιοφωτάει τρογύρω μέσα σε χίλια αρώματα που την μοσχοβολούν σα νύφη, σα φλέβα φουσκωμένη, με ξέχειλες τις ηδονές και τις κρύες βρυσούλες κι όλες τις ομορφάδες της πλάσης.
            Μας ταξίδεψες νοσταλγικά στη γη σου που τόσο την αγάπησες, κι ας τη στερήθηκες χρόνια εκτελώντας το καθήκον σου για να μορφώσεις τα ελληνόπουλα και να τα ποτίσεις με το μάργαρο ύδωρ της γνώσης σου δάσκαλέ μου και ήρωά μου, μαχητή της ζωής και κοινωνικέ επαναστάτη και   φιλόσοφε. Πάντα μας μεθάς με το κρασί της γνώσης σου και μας ταξιδεύεις πέρα από το χρόνο, πέρα από τη ζωή, καθώς  μας ραίνεις με τις αστροφεγγιές σου τις ολόβαθες,  με τις λαχτάρες της καρδιάς σου, τα τριανταφυλλιά σου  ποιητικά φεγγαρομαλάματα που ηχούν στους δρόμους  σου που τους θρέψαν οι αέρηδες κι οι χαρές της θάλασσας.
            Καλοτάξιδα τα χρονογραφήματά σου που είναι η αξεδίψαστη δίψα σου που πηγάζει από την αγάπη σου στην πάτρια γη. Δίνε μας το νέκταρ σου να το γευόμαστε κι εμείς.

NASA -Τι σημαίνει η ανακάλυψη των νέων πλανητών


Τι σημαίνει η ανακάλυψη των νέων πλανητών

Δεν είναι η πρώτη φορά που αστρονόμοι έχουν εντοπίσει πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι μοιάζουν με τη Γη. 
Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακαλύπτουν τόσους πολλούς νέους πλανήτες εντός ενός μακρινού ηλιακού συστήματος. Η επιστημονική ομάδα της NASA ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την ανακάλυψη επτά τέτοιων πλανητών, με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. 
«Όλοι αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή μορφή και πιθανώς ζωή στην επιφάνειά τους», ανέφερε ο Μισέλ Γκιγιόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό «Nature».
Οι νέοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από το αστέρι-νάνο TRAPPIST-1, το οποίο σε μέγεθος είναι μόλις το ένα δέκατο του δικού μας ήλιου. Με άλλα λόγια το μέγεθός του προσεγγιστικά είναι ίσο με αυτό του πλανήτη Δία. Το άστρο TRAPPIST-1 απέχει από τη Γη κατά 39 έτη φωτός. Οι νέοι πλανήτες έχουν τις απλές ονομασίες 1b, 1c, 1d κλπ. Βρίσκονται μάλιστα πολύ κοντά στο κεντρικό άστρο του πλανητικού συστήματός τους, πολύ πιο κοντά από ό,τι η Γη στον ήλιο.
Ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι πλανήτες θεωρητικά θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή στην επιφάνειά τους, μιας και όπως φαίνεται η απόσταση που τους χωρίζει από το κεντρικό άστρο δεν είναι απαγορευτική για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους ερευνητές απέχουν από το TRAPPIST-1 κατά μια τέτοια απόσταση, η οποία τους επιτρέπει να αναπτύξουν θερμοκρασίες ικανές να ευνοούν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Το νερό είναι άλλωστε βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ύπαρξη ζωής, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
«Σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα»
Σύγκριση του δικού μας ηλιακού συστήματος με το TRAPPIST-1
«Πιστεύουμε ότι το φως που φτάνει στην επιφάνεια των πλανητών αυτών είναι λίγο, θα το παρομοίαζα με το φως του ήλιου λίγο πριν δύσει», λέει χαρακτηριστικά ο Έιμορι Τρίοντ από του Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που μετείχε επίσης στην ρηξικέλευθη έρευνα, συμπληρώνοντας ότι TRAPPIST-1 είναι πάντως πιο φωτεινό από τη Σελήνη και σε κάθε περίπτωση αρκεί για να δημιουργήσει ήπιες κλιματικές συνθήκες στην επιφάνεια των πλανητών που περιστρέφονται γύρω του. Σύμφωνα με τον Τρίοντ το φως αυτό βρίσκεται στο υπέρυθρο φάσμα και δεν είναι ορατό. Επίσης ο ίδιος υποθέτει ότι ουρανός αυτών των πλανητών θα μπορούσε να έχει ροζ χρώμα. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα πώς μπορεί να είναι η επιφάνεια των πλανητών αυτών, αν υπάρχει όντως νερό ή ακόμη ζωή.
«Δεν ξέρω πώς προκύπτει αρχικά η ζωή. Εάν η ζωή προέρχεται από τους ωκεανούς και στους πλανήτες αυτούς υπάρχουν ωκεανοί, τότε υποθετικά θα μπορούσε να υπάρξει και εκεί ζωή. Εάν όμως η ζωή προέρχεται από αλλού, τότε η ύπαρξη ωκεανών σε άλλους πλανήτες δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της την ύπαρξη ζωής», εξηγεί ο ίδιος ερευνητής.
Επόμενο βήμα είναι η μελέτη της ατμόσφαιρας αυτών των πλανητών. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν στους επτά «μυστηριώδεις» πλανήτες. Η ίδια ερευνητική ομάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει για τις μελέτες της το τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία του χρόνου.

Μέθοδος ασύρματης παροχής ενέργειας που καλύπτει ολόκληρο δωμάτιο

Εν αντιθέσει με άλλα συστήματα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας, που απαιτούν το αντικείμενο να βρίσκεται κοντά σε κάποιο εξάρτημα φόρτισης, τα αντικείμενα στο σαλόνι της Disney λαμβάνουν ενέργεια ενώ κινούνται ελεύθερα

H Disney Research δημιούργησε ένα πρωτότυπο δωματίου (σαλόνι) όπου 10 αντικείμενα- ένα smartphone, μία λάμπα, ένας ανεμιστήρας κ.α. τροφοδοτούνται με ενέργεια ασύρματα, χωρίς να απαιτούνται καλώδια, σε μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ασύρματης παροχής ενέργειας.

Εν αντιθέσει με άλλα συστήματα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας, που απαιτούν το αντικείμενο να βρίσκεται κοντά σε κάποιο εξάρτημα φόρτισης, τα αντικείμενα στο σαλόνι της Disney λαμβάνουν ενέργεια ενώ κινούνται ελεύθερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ars Technica και άλλων ιστοσελίδων του ειδικού Τύπου: Κάποιος μπορεί να μπει στο δωμάτιο με ένα smartphone στην τσέπη και αυτό θα αρχίσει να φορτίζει.

Οι επιδόσεις του συστήματος είναι αρκετά υψηλές, μεταξύ του 40% και του 95%- ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται στο δωμάτιο ο δέκτης.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να διοχετευθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας στο δωμάτιο (περίπου 1900 watts) πριν το SAR (Specific Absorption Rate, δείκτης απορρόφησης ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα) φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Το μοναδικό «μειονέκτημα» είναι πως το δωμάτιο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ειδικά για αυτή τη δουλειά: Οι τοίχοι, το πάτωμα και το ταβάνι θα πρέπει να αποτελούνται από πλάκες αλουμινίου και στη μέση του δωματίου να υπάρχει ένας μακρύς χάλκινος στύλος, ένα τμήμα του οποίου έχει αφαιρεθεί και στη θέση του βρίσκεται δακτύλιος 15 πυκνωτών.

Έξω από το δωμάτιο υπάρχει μια γεννήτρια σημάτων, που παράγει σήμα 1,32 Mhz, και ενισχυτής για ενδυνάμωσή του. Ένα καλώδιο συνδέει το σήμα με τον δακτύλιο των πυκνωτών, που μαζί με τον χάλινο στύλο, δημιουργούν το αποκαλούμενο QSCR (quasistatic cavity resonance), το φαινόμενο που καθιστά δυνατή την ασύρματη μεταφορά ενέργειας.

Όταν όλα είναι ενεργοποιημένα, το δωμάτιο γεμίζει με ένα ομοιόμορφο μαγνητικό πεδίο στο οποίο μπορεί να αποκτάται πρόσβαση με ένα πηνίο καλωδίου συντονισμένο στην ίδια συχνότητα. Αυτό το πηνίο- δέκτης συνδέεται σε πυκνωτές και μετά στο αντικείμενο που τροφοδοτείται ασύρματα με ενέργεια.

Μία ιδιαίτερη διάσταση του QSCR είναι ότι το μαγνητικό πεδίο κινείται πολύ αργά εμπρός και πίσω σε μια κυκλική ζώνη γύρω από τον χάλκινο στύλο.

Αυτό σημαίνει ότι αν το πηνίο- δέκτης είναι παράλληλο σε αυτόν τον «δίσκο» δεν επέρχεται συντονισμός, κάτι που δεν είναι καλό εάν αυτό που επιδιώκεται είναι η λήψη ενέργειας ενώ κάποιος κινείται ελεύθερα στο δωμάτιο. Η λύση ήταν η δημιουργία ενός νέου σχεδίου δέκτη που αποτελείται από τρία ορθογώνια πηνία, έτσι ώστε πάντα να υπάρχει ένα που μπορεί να λαμβάνει ενέργεια.

Από πλευράς ασφαλείας υπάρχουν κάποια ζητήματα: Όπως υπογραμμίζει η Disney, για τηρούνται τα όρια ασφαλείας SAR, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πλησιάζει τον στύλο σε απόσταση μικρότερη των 46 εκατοστών- οπότε θα χρειαζόταν κάποιο είδος μηχανισμού που απενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα εάν κάποιος πλησιάζει πιο πολύ- ή να στηθεί κάποιο είδος εμποδίου (πιθανώς διακοσμητικού χαρακτήρα) που θα εμποδίζει να πλησιάσει κάποιος τόσο κοντά.

Επίσης, επειδή είναι πολλή η ενέργεια που αποθηκεύεται στον χώρο και δεν διοχετεύεται στο περιβάλλον, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η τροφοδοσία: Ενέργεια 1900 watts μπορεί να μεταδίδεται ασύρματα με ασφάλεια στο δωμάτιο μόνο αν υπάρχουν σε αυτό συσκευές που δέχονται και χρησιμοποιούν περίπου 1900 watts.

Η ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι περίπου 100 watts η ενέργεια που μπορεί να διοχετεύεται συνεχόμενα στο δωμάτιο με ασφάλεια – αλλά για μεγαλύτερες ποσότητες απαιτείται ένα πιο «έξυπνο» σύστημα, που θα παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας ώστε να διατηρείται η απαιτούμενη ισορροπία.

Σημειώνεται επίσης πως οι ερευνητές αναφέρουν πως το QSCR μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες κλίμακες, από μικρά δωμάτια φόρτισης μέχρι μεγάλες αποθήκες, που πιθανώς χρησιμοποιούν πολλαπλούς στύλους- ενώ εκτιμούν πως ίσως να μην απαιτείται πάντα το δωμάτιο να είναι εντελώς κλεισμένο από τοιχώματα μετάλλου, σημειώνοντας πως η παρουσία μερικών παραθύρων και μιας πόρτας δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις επιδόσεις του συστήματος.

ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ !!! “Στα όπλα” οι Μανιάτες – Κινητοποίηση στο Σύνταγμα για απόσυρση των δασικών χαρτών

« έτσι αποφάσισαν κάποιοι ελληνόφωνοι γραφειοκράτες στην Αθήνα και τα ξενόδουλα αφεντικά τους…».
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή ετοιμάζουν την Πέμπτη 2 Μαρτίου οι Μανιάτες, ζητώντας την απόσυρση των δασικών χαρτών.

 Ήδη τον τελευταίο μήνα επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των Μανιατών – όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων της Μάνης, αλλά και αυτών του Πειραιά και της Αθήνας – διότι οι δασικοί χάρτες που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπουν την αρπαγή οικοπέδων ένεκα των… μνημονιακών δεσμεύσεων
Συγκεκριμένα, η “Επιτροπή Αγώνα Μάνης” διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρξει άμεσος συντονισμός και μεγάλη κινητοποίηση όλων των Μανιατών στο Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για “υπεράσπιση της Γης μας, τους Αγώνες των Προγόνων μας, για να μη γίνουμε πρόσφυγες και δουλοπάροικοι στον ευλογημένο Τόπο μας… γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι ελληνόφωνοι γραφειοκράτες στην Αθήνα και τα ξενόδουλα αφεντικά τους…”.

Ορίζοντας ως σημεία αναχώρησης είναι το Γύθειο, η Αρεόπολη, η Στούπα, η Καρδαμύλη και ο Κάμπος το πρωί της Πέμπτης, είτε με λεωφορεία, είτε με ΙΧ.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλ. 6930-657858, 6937-293850, 6944-697897 και 27210 77777.

Και ξαφνικά αγάπησαν του ....Γερμανοτσολιάδες !!!

 
Ο κόσμος που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ διατηρεί σχέσεις απόλυτα εχθρικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που οφείλεται στην πολεμική -στα όρια του εμφυλίου- στρατηγική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.
 
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αλληθωρίζουν πολιτικά προς το ΠΑΣΟΚ. 
Ο Φίλης ήταν ο πρώτος προτείνοντας μια τέτοια συνεργασία ακόμα και με το "βρώμικο" αυτό κόμμα. 
Ήρθε η σειρά των Σκουρλέτη και Κατρούγκαλου, αύριο κάποιου άλλου. Οι δύο υπουργοί στις προσκλήσεις προς ΠΑΣΟΚ βάζουν μια προϋπόθεση: να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια. Στη λέξη βαρίδια βάλτε το όνομα Βενιζέλος. Και ενδεχομένως δυο-τρία ακόμα ονόματα.
Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό τώρα. Γιατί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συνεργασία ένα κόμμα που ως χθες ήταν κατάπτυστο, παλιό, συμβιβασμένο, συνοδοιπόρος της δεξιάς, διεφθαρμένο, πουλημένο και πολλά ακόμα. Και γιατί αυτό δεν συνέβη τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Τσίπρας σαν έτοιμος από καιρό έσπευσε να αγκαλιάσει τον ακροδεξιό εταίρο με τον οποίο κυβερνά ως σήμερα. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις γι' αυτό.
Τον Ιανουάριο του 2015 το πολιτικό παραμύθι έλεγε πως
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν δυο κόμματα που δεν είχαν τα βαρίδια των υπόλοιπων. Ήταν αντιμνημονιακά, δεν είχαν διαχειριστεί την εξουσία, ήταν "αμόλυντα" και μη διαπλεκόμενα, δεν είχαν συμμετοχή στη δημιουργία της κρίσης. Η αλήθεια είναι, πως: α) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κάτι καινούργιο, είχε βασικά στελεχωθεί από πρόσωπα του "παλαιού και βαθέως" ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία είχε χαρακτηριστικά του λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ και β) οι ΑΝΕΛ δεν ήταν τίποτα περισσότεροι από μια ακροδεξιά λαϊκιστική έκφραση της παραδοσιακής δεξιάς παράταξης.
Σήμερα, όπως σωστά επεσήμανε και ο Φίλης, οι διαχωρισμοί μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν ισχύουν, όπως δεν ισχύουν (λέω εγώ) οποιουδήποτε είδους άλλοι διαχωρισμοί. Τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα αποτελούν τις χειρότερες εκφράσεις κομμάτων της μεταπολίτευσης. Άρα, οι τεχνητοί διαχωρισμοί με τους οποίους πορεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν οποιαδήποτε βάση και δεν πείθουν ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους εναπομείναντες φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το βλέπουν αυτό. Βλέπουν δηλαδή ότι η ημερομηνία λήξης του πολιτικού παραμυθιού με το οποίο πορεύθηκαν αρμονικά με τον Καμμένο έχει περάσει εδώ και καιρό. Βλέπουν και κάτι άλλο όμως. Πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία μείωση της επιρροής τους στην κοινωνία. Με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να βρεθεί ένα νέο αφήγημα το οποίο θα κινείται στους παραδοσιακούς διαχωρισμούς που βασίζονται στο δίπολο: δεξιά-αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει σχέση με την Αριστερά, ιδιαίτερα την ανανεωτική, ωστόσο έχει ανάγκη έναν τέτοιο διαχωρισμό για να πορευτεί στη συνέχεια. Να φτιάξει ένα μύθευμα περί ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων.
Έτσι, ερμηνεύονται σε κάποιο βαθμό οι προσκλήσεις προς το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος που αφορά τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος βλέπει κι αυτός τις δημοσκοπήσεις όπως βλέπει και τις μειωμένες πιθανότητες επανάληψης μελλοντικά μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα τους οδηγήσει στην εξουσία. Αυτές οι πιθανότητες έπαψαν να υπάρχουν. Έτσι, δεν αποκλείεται λίγο πριν τις επόμενες εκλογές -όποτε και αν γίνουν- να αναζητήσει νέο κόμμα για να προσκολληθεί. Και αυτό το έχουν υπόψη τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που οδηγεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καλοβλέπουν μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Λόγω του εκλογικού νόμου, οι πιθανότητες αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές είναι μικρές. Αναγκαστική επιλογή θα είναι αυτή των μετεκλογικών συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε από τώρα να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις και για τον ίδιο, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψης συνεργασίας του παρελθόντος. Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ.
Μια τέτοια συνεργασία ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες για να προχωρήσει. Ο ένας βασικός λόγος, είναι αυτός που βάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση συνεργασίας, τα βαρίδια. Δηλαδή ο Βενιζέλος. 
Ο τελευταίος, δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 
Η σημερινή πρόεδρος του κόμματος, δύσκολα θα τον αγνοούσε (και ιδιαίτερα τις ενστάσεις του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) αν έπαιρνε μια τέτοια απόφαση. Θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος.
Ένας δεύτερος λόγος που κάνει μια τέτοια συνεργασία σχεδόν αδύνατη, είναι μια σειρά από άλλα -εκτός του Βενιζέλου- στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία διατηρούν μια πολεμική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Το παρελθόν όπου δεχόντουσαν σκληρή κριτική, δεν είναι τόσο μακρινό για να ξεχαστεί.
Ένας τρίτος -και ίσως σοβαρότερος- λόγος, είναι η ίδια η εναπομείνασα εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. 
Ο κόσμος που έχει απομείνει σ' αυτό και ο οποίος διατηρεί σχέσεις απόλυτα εχθρικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που οφείλεται στην πολεμική -στα όρια του εμφυλίου- στρατηγική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. 
Αυτός ο κόσμος, δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να σβήσει την κριτική, τις αποδοκιμασίες και τους χαρακτηρισμούς που άκουσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Η πολεμική συνθηματολογία που ξέφευγε από τα όρια της πολιτικής κριτικής προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα που δεν κλείνει εύκολα... 
 
 
Γιάννης Παντελάκης-liberal.gr

Καρναβάλι Νέδουσας - Μοναδικό σε όλη την Ελλάδα !!!

Το Καρναβάλι Νέδουσας γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα στο ομώνυμο χωριό της Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, παρεμφερές με αυτά που τελούνται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα.
Το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα είδος «λαϊκού θεάτρου» με πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της καλής χρονιάς και της γονιμότητας. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως «αν δεν γίνει μια χρονιά το καρναβάλι θα ‘ναι κακό για το χωριό».
Χαρακτηριστικά μέρη του Καρναβαλιού της Νέδουσας, που το κάνουν μοναδικό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, είναι τα εξής:
  • Το μουντζούρωμα: Όλοι βάφουν τα πρόσωπά τους από καπνιά φούρνου, για να λειτουργήσει σαν «αντιβασκανικό».
  • Ο αγερμός: Όλοι οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού κυκλικά, ανταλλάσσοντας ευχές και κεράσματα!
  • Ο χορός των τράγων: Τραγόμορφοι «πολεμούν» υπό τους ήχους των κουδουνιών!
  • Η αροτρίαση: Η ιερότερη στιγμή του Καρναβαλιού της Νέδουσας. Το αλέτρι θα «οργώσει» τρεις φορές την πλατεία του χωριού, ενώ οι μεταμφιεσμένοι «σπέρνουν».
  • Ο γάμος: Το πιο αστείο μέρος του καρναβαλιού στη Νέδουσα, στο τέλος του οποίου γαμπρός και νύφη «ερωτεύονται» κατάχαμα στο τρεις φορές οργωμένο χώμα.
  • Η κηδεία, ο θρήνος και η ανάσταση: Ένας νέος που φονεύεται «για να μην πεθάνει από γεροντική αδυναμία», «κηδεύεται» και τον θρηνούν με «μοιρολόγια», ανακαλείται τελικά στη ζωή και «ανασταίνεται» – ένας ξεκάθαρος συμβολισμός για την ανάσταση της φύσης.
Οι επισκέπτες στο Καρναβάλι της Νέδουσας τρώνε δωρεάν τα προσφερόμενα από τον πολιτιστικό σύλλογο σαρακοστιανά και πίνουν το μοναδικό κρασί της ποικιλίας «κουτσαβίτικο»!

ΠΑΜΕ ΜΕΘΩΝΗ; Θα γίνει.... του Κουτρούλη ο γάμος !!!


Για τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και για κάθε επισκέπτη την περίοδο της αποκριάς, η Μεθώνη, είναι συνυφασμένη με το «Γάμο του Κουτρούλη». 
 
Η γνωστή πανελλαδικά φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» που σημαίνει κάτι το θορυβώδες που επιφέρει αναστάτωση, μπερδέματα και κωμικές καταστάσεις αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο για τον καθένα που θα ήθελε να ζήσει ανάλογες στιγμές και να του δοθεί η ευκαιρία να λάβει μέρος σε γλέντια και στην πομπή των συμπεθεριών πριν από το γάμο.

          Το κυρίαρχο έθιμο του τριημέρου της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι η αναβίωση του «γάμου».
Ο Κουτρούλης ήταν ιστορικό πρόσωπο που είχε την καταγωγή του από τη Μεθώνη. 
Ο καβαλλάριος κυρ Ιωάννης Κουτρούλης δημιούργησε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα που ήταν ήδη παντρεμένη και που όλες οι προσπάθειες για διαζύγιο συναντούσαν την άρνηση της Εκκλησίας. Η παράνομη συμβίωση κράτησε δεκαεπτά χρόνια και αποτελούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αφού ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιά και πειράγματα. 

Όταν όμως το 1394 η γυναίκα παρουσίασε πράξη διαζυγίου του γάμου της από τον Επίσκοπο Μεθώνης, της επετράπη ο γάμος της με τον Κουτρούλη. 
Κατά το γάμο, που ήταν μάλλον πανηγύρι, οι διασκεδάσεις κράτησαν αρκετές ημέρες, αφενός μεν προς πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε προς ικανοποίηση και τιμή του πολλά παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη.

          Αυτό το πραγματικό γεγονός του τέλους του 14ου αιώνα συνοδεύτηκε από την ανάγκη των Μεθωναίων, λίγο μετά την Κατοχή να γιορτάσουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό χώρο του κάστρου της Μεθώνης. 
Έτσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις 13.00 στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. 

Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το «γάμο» ακολουθεί γλέντι. 

Οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και
διάφορα σαρακοστιανά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.

          Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού που γίνεται στην αίθουσα του κέντρου «Μπούρτζι» και κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.
Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό περιλαμβάνει διάφορα happening με το ζευγάρι να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν. 

Την Κυριακή το απόγευμα στις 18.00 γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου